Şaka Kitap Özeti

Kitabın Konusu

Romanın konusu üniversitede oluşan Marksist yapılanmadan dolayı üniversiteden atılmasıyla alakalıdır. Kundera’nın hayatında yaşamış olduğu gerçek bir olayın anlatıldığı bir kitaptır. Her şey bir şakayla başlar ama işler sandığı gibi gitmez ve hayatının oldukça değişmesine neden olur. Yaptığı şaka yüzünden okuldan atılmasına kadar değişen olayların olduğu bir romandır.

Kitabın Özeti

Ludvik adındaki öğrenci Komünist partini bir üyesidir. Oldukça esprili ve popüler bir öğrencidir okulda. Diğer arkadaşları gibi üniversite içinde Marksist yapılanma içinde rol alıyordur. Ludvik kendisinden haber alamadığı kız arkadaşına ise bir kartpostal gönderir. Kartpostalın üzerine yazdığı cümle de arkadaşları tarafından yanlış anlaşılır. Ludvick ifade etmeye çalıştığı duyguyu Marksistlerle alay ve hakaret ediyor gibi algılanır.

Fakültenin Parti Örgütü’nün lideri bu durumu fark ettiğinde Ludvick’in yazdığı bu cümleleri suç olarak sayar. Ludvick durumu açıklamaya çalışır, hatta şaka yapmak istediğini anlatır ama kimseyi buna inandıramaz. Öğretmen ve öğrencilerden oluşan yüz kişilik bir grup Ludvick’i fakülteden attırır. Artık inandığı hareketin dışına atılmıştır. Ludvick’in hayatı ise bir anda değişmiştir. Partiden atılan Ludvick okuldan da kovulmuştur artık. Okuldan atıldıktan sonra arkadaşları tarafından da dışlanmıştır. Bir süre madende çalışmak zorunda kalır. Sonradan başka bir okula gider ve öğrenimini tamamlamayı başarır. Kariyerinde ise oldukça hızlı bir şekilde yükselmeye başlamıştır Ludvick. Bu sırada müzikle de uğraşıyordur.

Ludvick doğduğu yer olan Moravya’ya geri dönmeye karar verir. Orada geçmişini aklına getirerek sorgulamaya başlar. Artık inandığı şeyleri, arkadaşlarını, her şeyi sorgulamaya başlamıştır. Hayatla yüz yüze bir muhasebe yapıyordur. Ama okuldan atılma süreci ise Ludvick’e oldukça ağır gelen bir durum olmuştur.

Ludvick artık başarılı bir bilim insanı olmuştur. Ama eski arkadaşlarının yaptığı şeyi bir tülü unutamamıştır. Partiden atılmasına öncü olan Pavel Zemanek’e olan nefreti ise hiç dinmemiştir. Ludvick bir gün Pavel’le evlenmiş olan Helena ile tanışır. Zemanek’ten intikam almak için karısını baştan çıkarmayı koyar aklına. Bu yüzden Helen ile ilgilenmeye başlar sürekli. Sonunda ne yapar ne eder Helen’le samimi bir şekilde yakınlaşırlar. Fakat bu durum Ludvick’i hiç mutlu etmez. Helen ile yaşamış olduğu aşk aslında intikamdan başka bir noktaya kaymaya başlar. Artık bu urum acılar ve sürekli düşünceler yaratan bir durum haline gelmiştir.

Kitapta Yer Alan Karakterler

Ludvick: Komünist partinin üyesi iken yaptığı bir şaka yüzünden okuldan atılmıştır. Okuldan atıldıktan sonra hayatına başka şekilde devam etmiştir.

Pavel Zemanek: Ludvick’in okuldan atılmasına ve partiden ayrılmasına neden olan kişidir. Aynı zamanda örgütün grup lideridir.

Helen: Pavel’in karısıdır. Ludvick’le tanışır ve kocasından gizli bir ilişki yaşamaya başlar.

Kitabın Yazarı Hakkında

Milan Kundera Kimdir?

1929 yılında dünyaya gelmiştir. Babasından piyano dersleri aldı ve müzikoloji üzerine çalışmalarda bulundu. Lise eğitimini bitirdikten sonra edebiyat ve estetik eğitimi aldı üniversitede.  Fakat iki dönem sonra Film Akademisi’ne geçiş yaptı. Yönetmenlik hakkından makaleler yazdı. Yazıları bir süreden sonra politik olan baskılardan ötürü durdu. II. Dünya Savaşı’nın sonlarında Komünist Parti üyelerinden biri oldu. Daha sonralarda partiden çıkarıldı. O zamanlarda yaşadıklarını ise bir kitabında yazarak anlattı. O zamanlarda yaşadığı şeyleri aslında bir şaka olarak gördüğü için kitabın adını Şaka olarak koymuştu. Partiye daha sonradan tekrar girdi ama başka yazarlar ve sanatçılarla partiden atıldı.

Bir süre sonra baskılara dayanamadığı için Fransa’ya göç etti. Fransa vatandaşı oldu. Bir süre sonra yayınladığı kitaptan sonra Çekoslavak hükümeti Kundera’yı vatandaşlıktan menetti. Birçok roman yazan Kundera, pek çok ödül de aldı hayatı boyunca.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir