Tarih Tıbbı Konuşturdu Kitap Özeti

KİTABIN KONUSU

Talha Uğurluel tarihi birçok kişiye sevdirmeyi başarmıştır. Tarih Tıbbı Konuşturdu isimli kitabıyla da tıp doktoru olan B. Mummer Kayatekin ile beraber yanıtı uzun yıllardır sorgulanan ve merak edilen birden fazla sorunun peşine adeta bir dedektif gibi takılıyor ve bu işin takibinde oluyor. Kitap bir tek tarihi kişilerin ölüm nedenlerini değil bunun yanında tarihi kullanarak açıklayamadığımız ve izah edemediğimiz, tıp alanını da işe katarak çözüm metodları arayabileceğimiz diğer birçok tema ve konuya da açıklık getiriyor. Mısır Piramitlerinin inşa edilişinde insan gücü var mıdır? Dünyaya diz çöktüren Büyük İskender’in birden gerçekleşen ölümünün perde arkasında yatan sebepler nelerdir? Tarihte nasıl işkenceler uygulandı ve bunlar nasıl gerçekleşti?

Kişi şereflendirilerek hangi şekilde öldürülür? İnsanların savaş alanlarında su diye haykırıp inlemesinin nedenleri nedir? Fatih Sultan Mehmet’in ölümü konusundaki senelerdir çözüme kavuşturulamamış sır nedir? Yavuz Sultan Selim neden ölmüştür? Hürrem Sultan’ın ölümüne sebep olan hastalık neydi? Yemen’e uğrayanlar genelde neden geri dönemiyordu? İngilizlerin Mısır’da esir düşen askerlerimizi kör ettiği doğru muydu? Turgut Özal’a ait cenazede hangi şekilde bir tanhit yöntemi yapıldı? Bu sorular tarihin bir silsile şeklinde sıralanmasını gerçekleştirmiştir.

Bu soruların yanıtları tıp biliminin de yardımı ve desteği ile yanıtlanıyor. Antik Roma’dan Mısıra uzanan, Osmanlı Devleti’nin en bolluk bereket içinde geçen görkemli günlerinden 1. Dünya Savaş’ı esnalarına ve oradan da günümüze kadar pek çok suikastın, gizemli ölümlerin, esrarengiz ve değişik olayların arkadaşında yatan gerçekler kurcalanıyor. Hiçbir yerde görülemeyen çok sayıda resim ve bunun yanında renkli tasarım, dekor sorgulayıcı bir anlatım ile beraber tarihi bir ziyafet veriyor. Bu kitap yönlendirdiğimiz soruları ve aklımızda kalan soru işaretlerine tıp alanını da dahil ederek yanıtlar arıyor ve verdiği yanıtlar da tatmin edici nitelikte. Bu özelliği ile dikkat çeken kitabın 2. Cildi de bulunuyor. 2. Kitabında da tarihte meydana gelmiş birçok esrarengiz hadiseyi tıp biliminden faydalanarak açıklamak hedefi ile başlanan serüvenin devamı getirilmiştir.

Tarihi sevdiren bir adamdır Talha Uğurluel. Doktor olan Muammer Kayatekin ve tarihle ilgilenen Talha Uğurluel yüzyıllardır sebep ve ortaya çıkan sonuçları sorgulanan, merak edilen birçok tarihsel olayı ve konuyu tıbbi boyuttan da faydalanarak ve ondan destek alarak anlatıyor. Tarihte meydana gelmiş esrarengiz ve nedeni tam olarak açıklığa kavuşmamış ilginç ve sıra dışı olaylar, sebepleri irdelenerek tekrar gün yüzüne çıkartılıyor. Tarih boyunca meydana gelmiş ve hemen hemen herkesin kafasını kurcalayan soru işaretleri tıbbi ilimden de faydalanılarak açıklığa kavuşturulmaya çalışılmıştır. Bunun açıklığa kavuşturmanın tıptan yararlanarak meydana getirilmesi de kitabın ilginç ve ilgi çekici yanlarından biridir. Genel olarak okurlar bu durumu sevmiştir. Diğer tarih kitaplarından temel farkı da tarihi olay ve olguların tıp biliminden faydalanılarak tekrar değerlendirilmesidir. 2.kitapta da Semud kavminin başına gelenlerden de bahsedilir. Yüksek ses insan hayatına son verir mi? İlk çağdan itibaren günümüze kadar var olan Maraton, çatlarcasına hissedene kadar koşmaya devam etmek insanı öldüren bir sebep olabilir mi? İnsan vücuduna zehir nasıl bir etkide bulunur? Kılıçlarda yer alan kan oluklarının ardındaki gizem nedir ve sırları nelerdir?

İnsanlar tarih boyunca gerçekleşen maden kazalarında neden hayatını kaybediyor? İnsan eli zırha dönebilir mi? Mustafa Kemal Atatürk’ün zehirlendiği gerçeği yansıtıyor mu? Hitlerin savaşta kullandığı tıbbi hileler nelerdir? Sultan Abdülaziz’in gerçek ölüm sebebi nedir? İntihar mı etti ya da öldürüldü mü? Birçok gizli ve çarpıcı tarihi olayın ve sır perdesi içerisinde yer alan ölümlerin ardında yer alan gizem dolu dünyaya ilk defa adım atılıyor. Bu adım da mukayeseli bir anlatım tarzı eşliğinde tarihi şölen sunularak yapılıyor. Herkes tarihi olayları anlatabilir ve araştırabilir ama tarihi olayları açıklığa kavuştururken onu tıp alanı ile desteklemek herkesin yapabileceği bir iş değildir. Herkes tarihe ilgi duyabilir, tarih araştırmayı sevebilir, tarihte yaşanmış olayları inceleyebilir, tarihi olay ve olguları derinlemesine irdeleyebilir fakat bunları tıbbi terimler ile desteklemek ve tıp bilgilerini kullanarak yapmak bu alanla ilgilenmeden yapılması pek de mümkün olmayan bir iştir. Aslında bunu başarmak da bir cesaretin sonucudur.

KİTABIN YAZARI HAKKINDA BİLGİ

TALHA UĞURLUEL

13.08.1976 tarihinde doğmuştur ve aslen Manisalıdır. Celal Bayar Üniversitesinde öğrenimini tamamlamıştır. 8 yıl özel radyolarda çalışmış ve tarih programlarında yer almıştır. Geçmişten günümüze kadar yabancı, yerli pek çok dergiye yayınladığı yazıları mevcuttur. Habertürk Öteki Gündem Porgramının danışmanlığını yapmıştır. TRT RADYO1 de Konuşan Tarih isimli programı sunmuştur. Gazi Üniversitesindeki Sanat Tarihi Bölümünde akademik çalışmalara imza atmıştır. Eşi Gülfidan isimli bir hanımdır. Bir de Şura isimli kız çocuğa sahiptir. Evinde beslediği bukalemun ile ilgili konuşmaları dikkatleri toplamıştır. Osmanlının Kalbini Bekleyenler, Kanuni Dünyaya Hükmeden Sultan, Osmanlının Kalbini Bekleyenler, Çanakkale Savaşları ve Gezi Rehberi, Kanuninin Akıl Oyunları, Sır Ölümler, Dünyaya Hükmeden Sultan2, Hz. Muhammed’in Hayatı Mekke Medine onun eserlerinden bazılarıdır.

MUAMMER KAYATEKİN

1966 senesinde İzmir’de dünyaya gelmiştir. Müdafaa-i Hukuk İlkokulu, Güzelyalı Orta okulu, İzmir Atatürk Lisesinde öğrenim görmüştür. 1989 senesinde Dokuz Eylül Üniversitesinde Tıp Fakültesinde öğrenimini tamamlamıştır. Kayseri’de mecburi görevini yapmıştır. Burada Pınarbaşı ilçesinde ve Pazarören beldesine çalışmıştır. Manisa’ya tayini geçekleşmiştir. Saruhanlı ilçesine tayini gerçekleşmiştir. 1994 senesinde Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesinde Fizyoloji Anabilim Dalında uzmanlık eğitimini tamamlayarak noktalamıştır. Yaptığı çalışmalar genelde egzersiz fizyoloji konusuyla alakalıdır. Bir sene süreyle Minesota Üniversitesinde çalışmıştır. 2007 senesinde fizyoloji alanında profesör olması gerçekleşti. Hobilerinden bazıları akvaryumculuk, dalgıçlık, futbol, balık avcılığıdır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir