Uçurtma Avcısı Kitap Özeti

Kitabın Konusu

Kitabın konusun tamamen arkadaşlık üzerine kurulmuş olup, insanlığa ait olan pek çok duyguya da yer vermiştir. Dostluk bağları her ne kadar önemliyse bunların dışında, ihanet, fedakârlık, yalan gibi farklı konular da işlenmiştir. Bu kitapta Emir adındaki çocuğun, çocukluk arkadaşı olan Hasan’a yapmış olduğu ihaneti unutamamasına yer verilmiştir. Hasan’ı arayıp bulmak ister.

Kitabın Özeti

Bu kitap aslında tarihte yaşanan dramlardan birini anlatan bir kitaptır. Yaşanan bu olaylara her iki çocuğun da gözünden bakmamızı sağlar.

Emir ile Hasan beraber büyümüşlerdir. Hatta süt kardeştirler. Emir’in babası yaşadıkları yerde oldukça saygın ve hayırsever birisi olarak bilinir. Hasan’ın babası ise Emir’in yaşadığı evde hizmetli olarak çalışıyordur. Aslında hayatlarındaki her şey oldukça sakin ve güzel ilerlerken birden çok kötü şeyler olur. Hasan ile Emir’in başları belaya girer. Daha sonra Hasan, Emir’i bu durumdan kurtarmak isterken, Emir Hasan’ı bırakıp kaçar. Hasan o esnada kaderiyle baş başa bırakılmıştır. Hasan hayatı boyunca asla unutmayacağı bir durumla karşı karşıya gelir. Yaşanılan bu durum esnasında Emir ise olan biten her şeyi sadece uzaktan izler öylece. Aslında Emir büyük bir utanç içindedir. Bu yüzden de bir daha Hasan’ın yüzüne bakamayacak haldedir. Ama öte yandan da aynı yerde yaşıyorlardır. Mecburen her gün yüz yüze geleceklerdir. Bu durumdan kaçmak ikisi için de zordur. Daha sonra Emir, Hasan’a bir tuzak kurar. Hasan’ı hırsız durumuna düşürür ve babasının da işten atılmasını sağlar. Emir’in yapmış olduğu bu şeyden dolayı Emir’in babası durumu pek takmaz. Hatta Hasan’ı affeder. Fakat şöyle bir şey ki Hasan’ın babası bu utanç duygusuyla orada daha fazla kalma istemez. Oğlunu da alır ve o bölgeden ayrılır.

Hasan ve babası oradan ayrıldıktan sonra Sovyetler bölgeyi işgal etmeye başlar. Emir ve babası tüm mal varlıklarını kaybederler. En son ellerinde kalanlarla Amerika’ya gitmek isterler. Artık yeni bir hayata başlamak zorundadırlar. Geçmişte olan pişmanlık ve utanç duygularını da alıp beraberinde götürmek zorundadırlar.

Aradan geçen uzun yıllardan sonra Emir artık büyümüş kocaman bir adam olmuştur. Emir Afganistan’dan bir telefon çağrısı alır. Telefonda anlatılana göre Hasan tehlikededir. Yardıma ihtiyacı vardır. Emir bu durum yüzünden vicdanını biraz olsun rahatlatmak ister. Bu yardımın aslında geçmişte yaptıklarını bastırmak isteyeceğini düşünür. Amerika’daki her şeyi geride bırakıp Afganistan’a gider. Fakat gördükleri karşısında her şeyin oldukça kötüleştiğini de anlar. Hatta her şey bir kenara Hasan artık ölmüştür. Fakat aradan geçen uzun yıllara rağmen Hasan’ın bir oğlu olmuştur. Emir, Hasan’a yıllar önce yaptığı o kötü şeyden sonra aynı hatayı bir daha yapmak istemez. Bu yüzden vicdanının sesini dinleyerek Hasan’ın oğlunu kurtarır.

Çocuğun adı Sohrab ’tır. Emir, çocuğu alarak yaşadığı ülkeye dönmek ister. Tabi bu durum için de karışanı arayarak haber verir. Karısına gerekli işlemlerin başlatılması gerektiğini söyler. Sohrab’ı alır ve bin bir zorluklarla Amerika’ya götürür. Aradan uzun zaman geçer. Sohrabla bir gün uçurtma uçururlar ve onun ne kadar hızlı koşan bir uçurtma yakalayıcısı olduğunu da görür. Artık Emir için bu çocuk vazgeçilmez olmuştur.

Kitabın Ana Fikri

Bir gün birisine ihanet edersek, aslında o ihanet bütün yaşamımız boyunca bizimle gelecektir. Bütün huzurumuzu bozacaktır. Doğrular hayatımızda hep var olmalıdır. Yalanı hayatımızda saklamamalıyız. Yapılan hataları düzeltmeden önce hata yapmamaya odaklanmalıyız.

Kitabın Karakterleri

Emir: Kitabın baş karakteridir. Çocukken pişman olacağı şeyler yapmıştır.

Hasan: Emir’in arkadaşıdır. Çocukken beraber zaman geçirirler. Hasan, Emir’i korumak adına pek çok şeye de katlanmıştır.

Assef: Sadist, manyak bir pedofildir. Kitapta yer alan en kötü karakterdir diyebiliriz. Gençken Hasan ve başka çocuklara oldukça kötü şeyler yapmıştır.

Ali: Hasan kendi oğlu değildir ama onu öyle sever. Kendisi bir mayına basma sonucunda vefat eder.

Süreyya: Emir’in karısıdır.

Sohrab: Hasan’ın oğludur. İsmini Fars Destanı içinde geçen bir kahramandan almıştır.

Baba: Emir’in babasıdır. Emir’e yeterince sevgi ve ilgi göstermemiştir. Hizmetkarı olarak çalışan kişiden gayrimeşru bir çocuğu vardır. Bu çocuk ise Hasan’dır.

Kitabın Yazarı Hakkında

Khaled Hosseini, Afganistan doğumlu hem yazar hem de doktordur. 4 Mart 1965 yılında dünyaya gelmiştir. Uçurtma Avcısı adlı romanı aslında yayımlanan ilk romanıdır. Oldukça fazla ülkede çok satanlar listesine girip popüler bir roman haline gelmeyi başarmıştır. Bu kitap dışında yazmış olduğu birkaç kitabı daha bulunuyor. Ayrıca cerrah olan yazar, şu anda ise ABD vatandaşı olarak hayatına devam ediyor. Aynı zamanda mülteci olan kişilere oldukça yardım eden bir adamdır. Hosseini, evlidir ve iki tane çocuğu vardır.

“Uçurtma Avcısı Kitap Özeti” için 2 yanıt

  1. Çok güzel sınıflandırmışsınız. Kitabın konusunun, özetinin, ana fikrinin ve kahramanların ayrı ayrı belirtilmesi benim için çok iyi olmuş. Yarın sınav olucaz ama ben daha kitabı okuyamadım. Bu sayfadakini okuyup çalışmayı ve eğer hoca sınavı yarın yapmazsa kitabı da okumayı düşünüyorum. Kitaptakiyle aynı olay akışımı var bilmiyorum ama umarım doğru ve detaylıdır.
    Emeğiniz için çok çok çok çok teşekkür ederim 🙂

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir