İkinci dünya savaşı esnasında mecliste yaşanan olayların konu edildiği bu eser Kazım Karabekir tarafından yine o dönem yazılmıştır. Yaptığı pek çok işlerle başarı elde etmiş olan Kazım Karabekir, yazmış olduğu eserler ile de hem ülkemizde hem dünyanın bazı yerlerinde ses getirebilmeyi başarmıştır. Dönemin problemlerinin ele alındığı bu eser hakkında gelin detayları inceleylim.
Kitabın Konusu
Yazar Kazım Karabekir’in “Ankara’da Savaş Rüzgârları” adlı kaleme aldığı bu kitabı, geçmişten günümüze olan tarihimizin eksik ve hatalı bilinen bütün yanlarını gün yüzüne çıkarıyor. Bu yapıtta, 1939 ve 1944 seneleri arasında CHP partisi içindeki anlaşmazlıklar Türkiye’de ilk kez Kazım Karabekir tarafından ele alınıyor. Kitapta iki mühim husus var. İlki Türkiye’de CHP partisi içindeki anlaşmazlıkların ortaya çıkmasıdır. İkincisi ise II. Dünya Harbine Türkiye niçin katılmadığıdır. Kitabı okuduktan sonra tüm bu suallerin yanıtını bir çırpıda bulacaksınız. Üstelik en doğru bilgiler ışığında bilinmeyen gerçekleri öğreneceksiniz.
Kitabın Özeti
Bu kitap Türk yazar Kazım Karabekir’in vefatından sonra yazdıklarının bulunup bir arada toplanması sonucu oluşuyor. 1939 ve 1946 yılları arasında olan bütün olaylar açık açık ele alınıyor. Hatta 2 Dünya Savaşı’na Türkiye’nin girip girmeyeceği ve girerse amaçlarının hangi yönde olacağınadair açıklamalar da söz konusudur. Bu eserde Türkiye Cumhuriyeti’nin savaşlar boyu göstermiş olduğu kahramanlıklar, ülkesini kurtarma politikaları ve o dönemler birbirlerine nasıl kenetlendikleri anlatılıyor. Hatta müttefikler bizim milletimiz bu üstün azminden ötürü kendi taraflarına çekmek istemişlerdir. Üstelik yazar Kazım Karabekir tek partili hayatın bize bir şeyler katmak yerine bizden bir şeyler aldığını ve hiçbir işe yaramadığını keskin sözleriyle ifade ediyor. Eseri daha iyi anlayabilmek için aslında geçmiş zamanlarda yaşanan olayların derinlerine inmek gerekiyor. Dünyadaki diğer ülkeler sırf kendi ülkeleri çökmesin diye düşman ülkelerle el sıkışmışlardır. Yapıca ve maddi açıdan büyük devletler küçüklerin hep adeta gözlerini boyayarak her seferinde kendi saflarına çekmeyi başarmışlardır. Her ülke katılacağı savaşa girmeden önce kendi menfaatleri doğrultusunda önlerine hedef koymuşlardır.
Kitabın Yazarı Hakkında Bilgi
İlk adı Musa olan Kazım Karabekir, 1882 senesinde İstanbul’da dünyaya geldi. Kazım Karabekir Mehmed Emin Paşa’nın biricik oğludur. İlkokulu İstanbul, Van, Harput ve Mekke’de okuduktan sonra, 1896 yılında İstanbul Fatih Askeri Rüştiyesi’nde okuyup, 1899 yılında Kuleli Askeri İdadisi’nde okuyup, 1902 yılında Harbiye Mektebi’nde okuyup ve son olarak da 1905 yılında da Erkân-ı Harbiye Mektebi’nde okuyarak okul hayatını başarıyla sonlandırdı ve yüzbaşı rütbesiyle orduya çağrıldı. İsmini ülkemize başarılı bir biçimde duyuran Kazım Karabekir, 26 Ocak 1948 tarihinde Ankara’da hayata gözlerini yumdu. Bu değerli kişiliğin başlıca yazmış olduğu eserler şu şekilde sıralandırılabilir:
- Ankara’da Savaş Rüzgârları
- Bir Düello ve Bir Suikast
- Birinci Cihan Harbi
- Birinci Cihan Harbine Neden Girdik?
- Birinci Cihan Harbine Nasıl Girdik?
- Birinci Cihan Harbini Nasıl İdare Ettik?
- Cumhuriyet Tarihi 1
- Cumhuriyet Tarihi 2
- İstiklal Harbimiz
- Paşaların Kavgası
- Paşaların Hesaplaşması
- İzmir Suikastı
- Çocuklara Öğütler
- Hayatım
- İttihat ve Terakki Cemiyeti
- Ermeni Dosyası
- İngiltere, İtalya ve Habeş Harbi
- Kürt Meselesi
- Çocuk, Davamız
- İstiklal Harbimizin Esasları
- Yunan Süngüsü
- Sanayi Projelerimiz
- İktisat Esaslarımız
- Tarihte Almanlar ve Alman Ordusu
- Türkiye’de ve Türk Ordusunda Almanlar
- Tarih Boyunca Türk-Alman İlişkileri
- İstiklal Harbimizde İttihat Terakki ve Enver Paşa
- İstiklal Harbimizin Esasları Neden Yazıldı?
- Millî Mücadele’de Bursa
- İtalya ve Habeş
- Ermeni Mezalimi
- Sırp-Bulgar Seferi
- Osmanlı Ordusunun Taarruz Fikri
- Erkan-i Harbiye Vezaifinden İstihbarat
- Sarıkamış, Kars ve Ötesi
- Erzincan ve Erzurum’un Kurtuluşu
- Bulgaristan Esareti – Hatıralar, Notlar
- Nutuk ve Karabekir’den Cevaplar