Zeliş – Necati Cumalı Kitap Özeti

Zeliş kitabı 1998 yılında Necati Cumalı tarafından okuyucuya sunulmuştur. Kitap içerisinde köylü birisinin duyduğu aşka yer verilmiştir. Bu iki kişiyi ayırmaya çalışan insanlar ile mücadeleleri de yer alır.

Özeti

Zeliş henüz genç yaşta olan bir kızdır. Köyde yaşam sürer ve aile geçimleri tütün ile olur. Zeliş’in evde olduğu bir zaman keçiler kaçmaya başlar. Oldukça uzak mesafede bulunan komşularının arsasına girer ve ürünlerine zarar verir. Genç kız kaçan keçileri sonradan fark eder ve aramaya başlar. Keçiyi bulduğu yerde Cemal isminde oldukça genç birisini görür. Birbirlerine karşı ilgi duymaya başlarlar ve artık tek düşünceleri birbirleri olmuştur. Ancak kızın babası onu Bekir adında bir adamla evlendirmeye karar vermiştir. Bekir ise kızın babasının arkadaşıdır, adama olan borcunu ödeyemediği için kızını vermeyi teklif etmiştir. Zeliş ise bütün olaylardan habersiz yaşamına devam eder.

Bir gün köy meydanında kalabalıkta Cemal ile Zeliş göz göze gelir. İkisi de birbirinin hislerinden emin olur ve konuşmak için adım atarlar. Bulundukları yerden ayrılır ve konuşmaya giderler. Bu esnada Yaşar gençlerin buluştuğunu görür ve her şeyi anlar. Bu çifti ayırmak için bir dedikodu çıkarır. Bekir ise bu duruma çok bozulur ve Zeliş’in davranışlarını inceler. Davranışlar ise bütün dedikoduların doğru olduğunu ortaya koyar. İnsanların konuşmalarından sıkılırlar ve mektup ile haberleşmeye başlarlar. Bir zaman sonra gençlerin kaçacağı haberi bütün herkes tarafından konuşulmaya başlar. Bu konuşmalar yayılırken Bekir’in Zeliş’i kaçırmaya karar verir. Babası ise bu duruma ses çıkarmamak için uzak bir alanda bunun gerçekleşmesini söyler.

Zeliş evden uzaklaştığı anda götürülecektir ve Rabia bu durumu görür. Hemen Zeliş’e bunu söyler ve kız koşarak Cemal’e doğru yol alır. Eğer Cemal ile karşılaşır ise anında kaçmaya başlayacaklardır. Kızı gören genç adam durumu hemen anlar ve kızın elinden tutarak kaçmaya başlar. Kaçtıkları gece evinde olmayan bir arkadaşının evinde kalmaya karar verirler. Cemal hakkında arama çıkarırlar ve babası ile işbirliği yaptığını ifade ederler. Bu sayede Cemal’in babası hapse atılacak ve Cemal kendisini gösterecektir. Durumlar istenildiği gibi gitmez ve babası kurtulur. Zeliş ve Cemal maddi durumu oldukça iyi bir yerde çalışarak geçimlerini sağlarlar. Çalıştıkları kişi durumlarını öğrendiği zaman şikayet eder ve Cemal kendisini hapiste bulur. Cemal her şeyi mahkemede söyler ve kurtulur. Zeliş ile yaşamlarını birleştirirler.

Yazar Hakkında Bilgi

Necati Cumalı 1921 yılında Yunanistan’da dünyaya gelmiştir. Yazarlığın yanı sıra şairlik de yapmış ve tiyatro oyunları da kaleme almıştır. Bütün yazılarında aynı başarıyı yakalamış ve edebiyatta kısa sürede yükselmiştir. Toplum içerisinde bulunan bütün sorunları ele almıştır ve yazılarında halktan bahsetmiştir. Zeliş en önemli yapıtları arasında yer alır. Kırsal kesimlerde yaşanan olaylara ağırlık vermiştir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir