Zihinsel Antrenman – Richard M. Suinn Kitap Özeti

Zihinsel Antrenman, Richard M. Suinn tarafından 1996 yılının başında yazılmıştır. Bu kitap kişinin zihnini geliştirmesi ve doğru kullanımı hakkında bilgi verir. Kitap ile kişi zihnini daha doğru bir şekilde kullanabilir.

Özeti

  • Spor Psikoloji

Spor psikolojisi son zamanlarda oldukça ilerleme göstermiştir. Spor ile zihin arasındaki bağlam bu sayede daha net anlaşılmıştır. Zihin kişinin bedeni ile doğrudan ilgilidir. Eğer kişi kendini kontrol etmeyi ve odaklanmayı öğrenir ise kendisini bedenen hazırlayabilir. Zihinsel Antrenman yapılarak kişi stresini azaltmaya yardımcı olabilir.

  • Zihinsel Beceri Gevşeme Antrenmanı

Kişi derin bir gevşeme antrenmanı sonucunda kasılmış olan bütün kaslarını gevşetecektir. Bu antrenman ortalama yirmi dakika gibi bir sürede gerçekleşir. Önce eller kollara konulur ve gerdirilir. Alna bastırılır ve başta oluşan gerilim hissedilir. Dizler birbirine yaklaştırılır ve gevşemesi sağlanılır. Omuzlar yukarı uzatılır ve gerdirilir. Gerdirme sonucunda gevşeme vücutta hissedilecektir. Kişi karnı şişinceye dek nefes almalıdır ve karnı inene kadar derin nefesini vermelidir. Toplamda üç kez bu işlem gerçekleştirilir ve sonucunda nefes alma işlemine dönülebilir.

  • Zihinsel Beceri Stresinin Düzenlenmesi

Zihinsel antrenman içerisinde ilk bölümdeki aşamalar devam etmelidir. Kişi kendi stresini öğrenmeli ve onunla mücadele etmelidir. Eğer stres kişinin dıştan kaynaklanan bir sebebinden geliyor ise sakin olunmalıdır. Kişi daha yavaş hareket etmeli ve kendisini bedenen sakin olmaya ikna etmelidir. Ardından insanlarla ilişkiler gözden geçirilmelidir ve derin nefes alma işlemi gerçekleştirilmelidir. Kaslardaki gerilimler tamamen son bulana dek bu işleme devam etmelidir.

  • Zihinsel Beceri Olumlu Düşünme

Olumsuz düşünceler genelde zihindeki problemleri doğurur. Olumsuz düşünceler kişinin gerilmesine neden olur ve hayatındaki kötü gidişlere yol açar. Olumlu düşünme gerçekleştirilmelidir bu sayede problem arka plana atılmalıdır. Çözüme ulaşmak ancak böylelikle daha kolay olacaktır. Olumlu düşünülmeli ve sonuçlar planlanmalıdır. Bu sayede olumlu sonuca gitmek daha çabuk olacaktır. Bir durum sonucunda bıkan insan herkesin aynı süreçten geçtiğini düşünmelidir. Kişi kendi iyi yönlerini düşünmeli ve bunlardan güç almalıdır. Olumsuz düşünceler bir kenara konulmalı ve tamamen çözüm odaklı olmalıdır. Kişi önce kendisine emir vermeli ve bu düşüncelere bir son vermelidir. Bu sayede ilk adım tamamlanmış olur. Zihinsel Antrenman esnasında kişi kendisinin iyi olacağını dile getirmelidir. Dile gelen şeylere beyin daha çok inanacaktır.

  • Zihinsel Beceri Kendilik Düzenlemesi

Kendilik için kişi kendisini zihinsel antrenmanlarla hazırlamalıdır. Antrenman sonucunda kişi daha sağlıklı bir sonuç elde eder. Kendilik için çaba gösteren kişiler kendilerini daha dinç hisseder. Kişi kendi yorgunluğunu geçiştirmelidir ve dinlenmelidir. Yorgunluk bu antrenman ile kolaylıkla aşılabilir. Kol ve bacaklar gerdirilmeli ardından gevşetilmelidir. Hızlı adımlar atılmalı ve ani dönüşler yapılmalıdır.

  • Zihinsel Beceri Zihinsel Alıştırmalar (DTA)

Zihinsel antrenman birinci kısımda sakin bir ortamda olunmalıdır. Rahat olunacak bir hal alınmalı ve gevşemek için odaklanılmalıdır. Gözler kapatılmalı ve gerçekçi düşünme gerçekleştirilmelidir. Kurgulanma kafada kurulmalıdır ve burada istekler yer almalıdır.

İkinci kısım ise hayalin gerçek olmasına yakın bir zamanda gerçekleştirilmelidir. Kişi tamamen kendisini düşünmeli ve gerçekleştiğini hayal etmelidir. Ortalama otuz saniye buna devam edilmelidir. Ardından bir yarış kafada kurulmalı ve kişi kendisine odaklanmalıdır. Bu işlem ortalama otuz dakika sürer.

Üçüncü kısımda ise gerçek gereksinimler ele alınarak yapılmalıdır. Yarışma gerçekleşmeden altı ayrı gün zamanında DTA işlemi gerçekleştirilmelidir. Bir önceki işlem ele alınmalı iyi verim elde edilmelidir.

  • Zihinsel Beceri Yoğunlaşma

Kalabalık bir ortama adım atıldığında önce kişi kendisini soyutlamalı ve gözlem yapmalıdır. Renkler ele alınmalı ve dört renk seçilmelidir. Bu renkler seçildiği andan itibaren bulunan alandaki eyleme odaklanılabilir. Bu andan sonra odaklanma renkler üzerinden gerçekleşir.

  • Zihinsel Beceri; Erke (Enerji) Denetimi

Sakin bir alanda kişi kendisini gevşetmelidir. Başarıya sahip olduğu hayal göz önüne getirilmelidir. Bu hayal beden ile hissettirilmelidir. Beden ile erkenin gelişimi daha sağlam olur. Hayal en gerçekçi hali ile göz önüne getirilmelidir. Erke kişinin oldukça baskın olduğu bir yerdir. Çevre koşullarına alışmalı ve orada rahatlanmalıdır. Geceleri meditasyon ile uyku uyunabilir, bu işlemle kişi oldukça gevşeyecektir. Başarı isteği ile gerçekçilik karşılaştırılmalıdır. Amaca ne kadar ulaşıldığı önemlidir.

Yazar Hakkında Bilgi

Richard M. Suinn 1933 yılında Amerika Birleşik Devletleri’nde dünyaya gelmiştir. Psikolog olan yazar, eserlerinde sahip olduğu bilgileri paylaşmıştır. Bu nedenle psikolojiyi doğru yönlendirme ile ilgili kitapları bulunur.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir