Zulüm Dağları Aşar Çanakkale İçinde – Rahmi Özen Kitap Özeti

Zulüm Dağları Aşar Çanakkale İçinde kitabı içerisinde Türklerin verdiği mücadele anlatılır. Çanakkale Savaşı’nda halkın çabası ve vatanın nasıl kurtarıldığı anlatılmıştır. Rahmi Özen bu destanı kaleme almış ve kendi cümleleri ile başarıyı anlatmıştır.

Özeti

Zulüm Dağları Aşar Çanakkale İçinde kitabında Osmanlı Devleti’nin gerileme dönemlerinden başlanılır. Osmanlı Devleti artık hızlı bir küçülme içerisindedir ve her an yıkılması an meselesidir. Anadolu’da yaşamını süren Fatma Hanım bütün ailesini bu dönem içerisinde şehit vermiştir. Son olarak yeni evlenmiş olan evladını da savaşa gönderir ve içerisine bir ateş düşer. Ağıtlar yakarak acısını dolu bir şekilde yaşamaya başlar. Ağıtlar bütün sokaklarda dile getirilir. Bir şair ağıtların artık çok fazla dillendirildiğini ifade eder. Abdullah Efendi ve Şair birlikte yürümeye başlarlar. Yol esnasında ülkenin geçiyor olduğu dönemleri düşünürler. Dönemler oldukça karanlıktır ve ülke için hiçbir umut yoktur. Aradan birkaç haftalık bir süreç geçer. Postacı olarak çalışan Ali muhtara bir mektup getirir. Mektup içerisinde Ahmet’in şehit olduğu haberi yer alır. İtalyanlar ise Bingazi’yi almıştır ve bu haber oldukça üzücüdür. Elif ağlayarak köyün kahvesine gelir ve rüyasında gördüklerini anlatır. Rüyasında Ahmet şehit olmuştur ve Elif bu rüyanın etkisinde kalmıştır. Rüyasının gerçek olduğunu öğrenir, Şair bunu söylerken oldukça üzülmüştür. Elif bayılır ve o anda bir ağıt daha dile getirir.

Fatma Hanım’ın gelini henüz genç yaşta dul kalmıştır. Genç kız uzağa gitmesin diye diğer oğlu Mehmet ile onu evlendirir. Kahve içerisinde her gün memleket meseleleri konuşulur. Savaşın durumu ve ilerleyişi hakkında sürekli düşünceler paylaşılır. Şair Almanların Türkleri savaşa sokmak istediğini söyler ve tahminleri gerçekleşir. Alman bir general askerlerine Türk giysileri giydirir ve saldırıda bulunur. Bu giysiler ile birlikte Türkler kendisini savaş içerisinde bulur. İtilaf Devletleri ise direkt olarak Çanakkale’yi ele geçirip Türkiye’yi tamamen elde etmek isterler. Çanakkale’ye yağmur damlasından daha çok top yağar ve askerler çok yara almıştır. Kol ve bacaklar kopmuş, her yere dağılmıştır. Türk Askeri direnmeyi sonuna gerçekleştirir ve düşmanları topraklara sokmazlar. Top ve silahlara karşı sadece süngü ile direniş vardır. Türk Askeri inancı ile Çanakkale’yi korur. Mehmet de askerde şehit düşer ve vatan için kan döker. Türkler bu savaşta mücadelesini sonuna kadar sürdürmüştür.

Yazar Hakkında Bilgi

Rahmi Özen 1949 yılında Samsun’un Terme ilçesinde dünyaya gelmiştir. Lisede yazarlık yapmaya başlamış ve kendisine has bir anlatımı mevcuttur. 1968 yılında ele almış olduğu bir oyun ile kişinin benliğini aramasını ve bu yolculuğunu anlatmıştır. Felsefe ile edebiyatı birleştiren bir anlatımı vardır. Zulüm Dağları Aşar Çanakkale İçinde kitabı ile etkisinde kalmış olduğu Çanakkale Zaferi’ni kaleme almak istemiştir. Bu kitap ile vatan sevdasını ortaya koymuştur.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir