Anna Karenina Kitap Özeti

Kitabın Konusu

Bu zamana kadar en başarılı ve en bilindik yazarlardan biri olan Tolstoy’un kaleminden çıkmış bir romandır. 1877 yılında yayımlanmaya başladı. Ama hepsi bir anda değil parça parça olarak yayımlandı. Bu romanın başarılı olmasından dolayı pek çok sinema filmi ve tiyatroya uyarlanmış hallerini de görebiliriz. Klasik olarak adlandırdığımız kategori arasına giren bir kitap olduğunu söyleyebiliriz. Tam hali uzun ve bazı kısımlar olarak insanı sıkabilir. Ama kısa olarak düzenlenmiş halini okumakta mümkün. Bu romanda evlilik, aşk ve ölüm gibi farklı konulara değinmiştir.

Kitabın Özeti

Anna Karenina Moskova’da hayatına devam eden bir kızdır. Oldukça güzel ve görenleri kendine tekrar bakmasını sağlayan bir Rus hanımefendisidir. Aleksey Aleksandroviç adında bir adamla evlidir. Kocası ise devlet dairesinde çalışıyordur. Ayrıca bir tane de çocukları vardır. Fakat Anna kocasını sevmiyordur. Çünkü ona göre kocasının duyguları yoktur. Sanki bir robot gibidir. Aralarında olan ilişki oldukça saygılı bir ilişkidir.

Bir süre sonra abisinin yanına gitmek ister ve yola koyulur. Çünkü abisi yengesini aldatmıştır. Hatta ayrılma eşiğine kadar gelmişlerdir. Anna da ikisini barıştırmak ister. Bu yüzden abisinin yanına gitmeye karar verir. Planladığı gibi yanlarına gider ve ikisinin arasını düzeltir.

Petersburg’a gittiği zaman düzenlenen bir davete katılmıştır. Burada Kont Vronski adında çok yakışıklı bir adamla tanışma fırsatı bulmuştur. Aynı şekilde Anna da oldukça güzel bir kadın olduğu için çevresinde olan herkes ondan oldukça etkilenmiştir. İkisi de birbirinden hoşlanmıştır.

Anna ve Kont Vronski arasında artık güçlü bir çekim olmaya başlamıştır. Birlikte farkında olmadan oldukça fazla vakit geçirmeye başlamışlardır. O anda yaşadıkları bu duygudan dolayı hiçbir şeyin farkında değildir. Farkına varınca da bu durum aslında Anna’yı rahatsız etmeye başlar. Artık geri dönmesi gerekiyordur. Ama Vronski asla gitmesini istemez. Hatta Anna trene bindikten sonra o da peşinden gider. Fakat yaşayacaklarından bir haber olarak bu yolculuğa çıkmıştır.

Kitabın Ana Fikri

Aşkın sadece cinsellik üzerine kurulu olmadığı yoksa yapılan evliliklerin de bu yüzden yolunda gitmeyeceği mesajı verilmek istenmiştir.

Kitapta Yer Alan Karakterler

Anna Karenina: Oldukça güzel bir kadındır. Evlidir ve bir erkek çocuğu vardır. Ama evliliği oldukça sıradan ilerler. Kocası ile arasında aşk denilen şey yoktur. Daha çok saygı çerçevesinde bir ilişkiye sahiptirler. Başka bir adama âşık olur.

Kont Vronski: Oldukça yakışıklı bir adamdır aynı zamanda da konttur. Annayla tanıştı anda ondan oldukça etkilenir. Hatta ona âşık olur.

Prens Stephan Arkadyaviç: Anna’nın abisidir. Eşi ile arasında sorunlar yaşayan bir adamdır.

Aleksey Aleksandroviç Karenin: Anna’nın evli olduğu ama aralarında farklı bir ilişki olduğu bir adamdır. Karısının yaşadığı yasak aşkı öğrenir. Fakat buna rağmen sesini çıkarmaz.

Yazar Hakkında

Lev Tolstoy Kimdir?

Tanınan en büyük Rus yazarlardan bir tanesidir. 9 Eylül 1828 senesinde dünyaya gözlerini açmıştır. Moskova’da doğan yazar Rus Edebiyatı’nda oldukça sevilen bir yazar olmuştur. Yazdığı romanları hepsi severek okunan romanlardır. Sadece Rusya’da değil tüm dünyada oldukça ilgi görmüştür. Günümüzde çoğu kişi tarafından bilinir. 20 Kasım 1910 yılında ise hayata veda etmiştir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir