Anı Mektup Günlük Kitapları

Anı mektup günlük kitapları genellikle günlük yazılmış olan yazıların bir kitap içerisinde toplanması ile oluşturulmaktadır. Bu kitaplar genellikle günlük yaşantınızda yaşanılan olayları, bıraktığı izlenimlerin, yarattığı duygu ve düşüncelerin okuyucuya aktarıldığı eserlerdir. Günden güne ve tarih belirtilerek yazılmış olan bu kitaplarda yazar okuyucuya zaman zaman içini dökebilecektir. Hiçbir duygu ve düşünce saklanmadan samimi bir şekilde yazıldığı için okuyucu bu tarz kitapları keyif alarak okuyabilecektir.

1- Bir Dinozorun Anıları

Mina Urgan adlı yazarın kaleme almış olduğu bu eser, kitabında pek çok anıyı bir araya toplamıştır. Oluşturulan bu eserde Halide Edip, Atatürk, Necip fazıl, Neyzen Tevfik, Sait Faik, Yahya Kemal gibi pek çok değerli yazar ve kişilikle yaşanmış olan anılar yer almaktadır. Kitabında yer yer coşkulu ve yer yer duygusal bir anlatıma yer veren Urgan; açık yürekli, naif ve yalın bir dil kullanmayı tercih etmiştir. Bölüm bölüm anıların yer alması okuyucunun kitaptan keyif alarak okuyabilmesi için ideal bir seçim olacaktır.

2- Gülün Solduğu Akşam

Erdal Öz’ün eseri Gülün Solduğu akşam anı-mektup-günlük kitapları kategorisinde olup sürükleyici bir roman tanındadır. Yazarın askeri cezaevinde karşılaştığı Deniz Gezmiş, Sinan Cemgil, Hüseyin İnan, Yusuf Aslan gibi hapis hayatı yaşayan kişilerle konuşmalarından yola çıkarak oluşturduğu notlar zaman içerisinde yarım kalmıştır. Yıllar sonra bu notları bir araya getirerek acıklı ve hüzünlü bir roman haline getiren yazar, okuyucuya samimi ve farklı bir kitap içeriği sunabilmiştir.

3- Bizim Köy

Bizim köy Cumhuriyet sonrası Türk edebiyatı kitapları arasında bulunmaktadır. Köy edebiyat akımının anlatıldığı bu kitap Mahmut Makal’ın öğretmen olduğu dönemdeki anılarını içermektedir. Yoksul bir köyün doğal yaşantısını ve yoksulluk karşısında verdiği insanlık mücadelesinin anlatıldığı bu kitapta gerçekçi bir anlatım benimsenirken; katı ve başarılı bir gözlem yapılmıştır. Umudun, sevginin ve aşkın işlendiği kitap samimi içeriği ile okuyucunun içini ısıtabilmektedir.

4- Milena’ya Mektuplar

Franz Kafka’nın kaleme almış olduğu bu değerli eser anı- mektup- günlük kitapları kategorisi içerisinde oldukça önemli bir noktadadır. Kitap Kafka’nın Milena’ya olan derin aşkını işleyen bir roman olarak kayıtlara geçmiştir. Oldukça yetenekli ve etkileyici bir kadın olan Milena Kafka’nın çekçe eserlerini tercüme etmektedir. Ticari bir yazışma ile başladıktan sonra kısa süre içerisinde derin bir aşka dönüşen bu kitap Kafka’nın en mahrem benliğini ortaya çıkarmıştır. İlişkinin bitmesi sonrasında mektupları kısa süre içerisinde bir kitaba dönüştüren yazar, okuyucuya aşk ve ızdırabın derin bir şekilde aktarabilmektedir.

5- Elia ile Yolculuk

Popüler anı-mektup-günlük kitapları kategorisinde yer alan bu kitap okuyucuyu sıra dışı bir yolculuğa çıkarabilmektedir. Ünlü bir sinema ustası olarak bilinen Elia Kazan, kendisini Anadolulu gibi hissedebilmektedir. Elia Kazan’ın Kayseri yollarına düştüğü dönemde yolu Zülfü Livaneli ile kesişecektir. Bambaşka ilkeleri bulunan bu iki kişiliğin birlikte çıkmış olduğu bu sıra dışı yolculuk, büyüleyici satırları ile okuyucuyu kendisine hayran bırakabilecektir.

6- Mavi Saçlı Kız

Mavi saçlı kız anı-mektup-günlük kitapları kategorisinde eskimeyen başarılı bir eserdir. Yaşam ile ölüm arasındaki o çok ince çizginin anlatıldığı romanda bir genç kızın hayatı konu edilmiştir. Bir babanın yazmış olduğu dizelerden yola çıkarılarak oluşturulan bu kitap 16 yaşında lösemiye yenik düşen bir kızının hayata olan cesaretini ve sevgisini anlatabilmektedir. Emek emek büyütülen bir sevginin bir anda can yakıcı bir tabloya dönüştüğü, renklerin önemini yitirdiği, kendinden olanı kaybettikten sonra hayatın ne denli değiştiği gibi konuların yer aldığı kitap duygu dolu satıları ve derin hüznü ile okuyucu ile buluşturulmuştur.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir