Anlatı Kitapları

Anlatı kitapları; gerçek ya da hayal ürünü bir olayın sırasıyla yazılı bir şekilde okuyucuya aktarılmasını sağlayan kitap türüdür. Anlatı kitaplarında şiirler, öyküler, sohbetler yer alabilmektedir. Biyografi, roman ve öykü türlerinin tamamı anlatı kitapları içerisinde yer alabilmektedir. Bu kitap türü okuyucuların okumaktan en çok keyif aldığı, çoğu zaman bir solukta okuyabildiği ve sıkılmadan biten kitaplardır. Konu olarak ise okuyucunun sevdiği konular ya da yazarın toplum üzerinde hakim olduğunu düşündüğü konular seçilebilmektedir.

1- Yaşamın Ucuna Yolculuk

Değerli yazar Tezer Özlü’nün kaleme almış olduğu bu eser, konusu ile geniş kitlelere ulaşmayı başarabilmiştir. Türk edebiyatının gamlı prensesi olarak bilinen Özlü’nün bu başarılı eseri hayatta ender rastlanabilecek bir bakış açısından bakılan olay ve konuları içerisinde barındırmaktadır. Aynı zamanda kitabın vasiyetname niteliği taşıdığını da söyleyebilmek mümkündür. Sade ve anlaşılır bir dilin hakim olduğu bu kitap okuyucuyu memnun edebilen başarılı kitaplar arasında yer almaktadır.

2- Petey

Basım yılı 2014 olan Petey, Ben Mikaelsen adlı yazarın hayat verdiği bir kitaptır. Anlatı kitapları içerisinde yer alan bu kitapta gerçek ve yaşanmış bir yaşam öyküsüne yer verilmiştir. Petey beyin felciyle doğan ve zihinsel engelli olduğu düşünülerek akıl hastanesine 2 yaşında bırakılan bir çocuktur. Hayata sımsıkı tutunarak başarılı bir noktaya gelen Petey, yaşlandığında da arkadaşları tarafından teker teker yalnız bırakılmıştır. Arkadaşlığa ve sevgiye küsen Petey’in yaşlı bakım evinde tanıştığı küçük bir çocuk ile yaşadığı dostluğun anlatıldığı kitap günümüzde halen popülaritesini sürdürebilmektedir.

3- Huzursuzluğun Kitabı

Huzursuzluğun kitabı Portekiz edebiyatının önemli yazarlarından biri olan Fernando Pessoa tarafından yazılmıştır. Bu kitap yazarın ölümünden sonra, yazılarından kesitlerin toparlanması ile oluşturulmuştur. Kurmaca bir karakterin kendi hayatını anlattığı bu eser, dünyayı yerinden seyretmeyi seven ve eylemsiz davranmaktan hoşnut bir bireyin yaşantısını konu almaktadır. Konu içeriğinin oldukça fazla olması okuyucunun dikkatini kazanmasını ve kitabı merak edebilmesini sağlamıştır.  Anlatı kitapları kategorisinde bulunan kitap, sonuç olarak okuyucuların ve eleştirmenlerin beğenisini kazanabilmiştir.

4- Bye Bye Türkçe

Oktay Sinanoğlu’nun kaleme almış olduğu bu eserde, Türkçe’nin önemi ve değeri vurgulanmaktadır. Yazara göre teknolojinin giderek yaygınlaşması, teknolojik cihazların kullanımının artması, internet kullanımına bağlı sosyal hesapların oluşturulması ile birlikte Türkçe’ ye gereken önem verilmemeye başlanmıştır. Yazarın konuya eleştirisel bir şekilde yaklaştığı bu kitapta Türkçe dilinde yozlaşmalar, kullanılmaması gereken kelimelere yer verilmesi gibi konular hakkında söylemler ve düşünceler yer almaktadır.

5- Neredesin Arkadaşım

Yaşar Kemal’in kaleminden çıkan bu başarılı eser, farklı birçok hikayeyi bünyesinde barındırmaktadır. Yer yer röportajlarında bulunduğu bu edebi eserde, hikayeler genellikle kurgudur. Kurgu hikayelerde gözü pek insanlardan, itilmişlikten, yoksulluktan, ötelenmişlikten, yalnızlıktan fazlasıyla bahsedilmektedir. Düşlerine tutunarak hayatını idame eden insanların anlatıldığı bu kusursuz eser okuyucuya mücadele ve umudun önemini anlatabilmektedir. Hazin, çarpıcı ve dram dolu satırları okuyucusu ile buluşturan Yaşar Kemal, bu romanı ile de Anlatı kitapları kategorisinde üst sıralarda yer almayı başarabilmiştir.

6- Unutulmaz Köy Enstitüsü

Fakir Baykurt’un kaleme almış olduğu bu eser köy enstitüleri üzerine anlatılara yer veren bir eserdir. Köy enstitülerinin tarihçesi, yönetim şekli, önemi, işleyişi, özellikleri ve katkıları hakkında detaylı bilgilere yer verilmektedir. Eğitimin öneminin her yerde büyük olduğunu sürekli olarak vurgulayan yazar demokrasi, halk yönetimi konusunda yapılan yanlışlara ve doğrulara da sık sık değinmiştir. Köy enstitülerinin yankılarını ve kapatılmasındaki önemli nedenleri kendi fikirleri ile okuyucuya aktaran yazar, Anlatı kitapları kategorisine başarılı bir eserin girmesini sağlamıştır. Sade ve anlaşılır bir dile sahip olması okuyucunun severek ve anlayarak okuyabilmesini kolaylaştıracaktır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir