Antoloji Kitapları

Antoloji kitapları genellikle şiir ya da nesir adı verilen düz yazı parçalarından oluşturulan kitap türleridir. Bu kitaplar genellikle şiir antolojileri ya da öykü antolojileri şeklinde olabilmektedir. Bunun yanı sıra değişik dönemlerde oluşturulan eserlerin toplanmasıyla ya da yalnızca bir yazara ait olan eserlerin bir araya getirilerek kitap haline getirilmesiyle de oluşturulabilmektedir.

1- Karşılaşmalar

Antoloji kitapları arasında bulunan bu kitap, yazmanın o büyüleyici güzelliğini okuyucuya aktarabilmektedir. Yazmanın acıya, mutluluğa, kedere oldukça iyi geldiğini savunan yazar bu kitabında 35 farklı öyküyü ele almıştır. Bu öyküleri yazan yazarların yaşamlarına dair bilgilerinde verildiği bu kitapta bu öyküler dönemine, konusuna ve içeriğine göre birbirinden oldukça farklıdır. Bu nedenle kitap daha çok yazma ve öykü çeşitlerini ele alan karşılaştırma niteliği taşımaktadır. Kolektif yayınları tarafından yayımlanmış bu sefer, okuyucuya farklı yazma stilleri konusunda yol gösterebilecektir.

2- Erkeklerin Hikayesi

Murathan Mungan’ın kaleme almış olduğu bu başarılı eser, yalnızca erkeklerin hayatını konu edinmektedir. Erkeklerin bağımsızlığı, maceraları, aşkları, tutkuları, acıları, sahiplenmeleri, bağlanamamaları gibi durumlar okuyucuya aktarılmaktadır. İkili ilişkilerde en çok sorun yaratacak durumların anlatılmış olduğu bu kitap, özellikle kadınların mutlaka okuması gereken kitaplar arasındadır. Bu kitap sayesinde kadınların erkeklerin ne istediğinin, nasıl hissettiğinin, nasıl yaşadığı ve neler anlattığının anlaşılabilmesi de mümkün olabilecektir.

3- Türkçe Şiirler Ansiklopedisi

Antoloji kitapları kategorisinde oldukça kapsamlı bir kitap seti olarak bilinen bu eser toplamda 9 farklı ciltten oluşmaktadır. Mehmet Ay tarafından hazırlanmış olan bu eserde Türk şiirine yön veren, şiirler içerisinde önemli bir noktada bulunan, şiirin nabzını tutabilecek birçok şiir bir araya getirilmiştir. Bunun dışında önemi yeterince kavranamamış, Türk şiirleri kategorisinde kıyıda köşede kalmış nadide eserlerde toplanarak bu kitap sayesinde bir araya getirilebilmiştir. Şiirler hakkında geniş değerlendirmelerin yapıldığı, şairlerin biyografilerinden bahsedildiği bu kitap birçok okuyucu için tatmin edici bir eser olabilecektir.

4- Varlık Şiirleri Antolojisi

Yaşar Nabi Nayır’ın bu değerli eseri, Antoloji kitapları kategorisinde yer alan 1933 yılında yayımlanmış oldukça eski bir kitaptır. Kitap yaklaşık 70 yıllık bir geçmişe sahip olan Varlık dergisinden alıntılanan şiirlerin ve diğer eserlerin toplanması ile oluşturulmuş olan bu kitaptır. Kitapta geçmişten günümüze kadar olan dergi sayılarının içerisinde yer alan şiirlerin ve diğer eserlerin tamamını bulunmaktadır. Bu kitap sayesinde 70 yıllık süreçte şiir, öykü, deneme ve eleştiri gibi birçok yazı türünün gelişimlerinin incelenebilmesi ve değerlendirilmesi mümkün olabilmektedir.

5- 20. Yüzyıl Türk Şiirleri Antolojisi

İlhami Soysal’ın eseri olan bu kitap, 20. Yüzyılın şairleri ve şiirleri üzerine oluşturulmuş bir eserdir. Kitabın oluşturma sürecinde yazar totalde 30 farklı antolojiyi inceleme fırsatı bulabilmiştir. Yazar halkın en çok aklında kalan şiirleri belirleyebilmek için uzun bir süre derin araştırmalar yapmıştır. Kitapta bu araştırmalar ve sonuçların ne olduğuna dair bilgilere de ulaşılabilmesi mümkündür. 20.yüzyılın en önemli 354 şairinin isminin geçmiş olduğu bu başarılı eser, toplamda 60 şiiri de içerisinde barındırmaktadır.

6- Kronolojik Divan Şiiri Antolojisi

Antoloji kitapları arasında yer alan bu kitabın yazarı ise İskender Pala’dır. Yazıldığı dönemden bugüne kadar oldukça popüler olabilmeyi başarmış bu kitapta divan edebiyatı şiirlerine yer verilmiştir. Yazım tarihine göre de başarılı bir şekilde sıralanmış olan bu eser, okuyucuya klasik Türk edebiyatı hakkında bilgiler verebilmektedir. Divan edebiyatı dönemi şiirlerine ışık olarak okuyucuya tanıtmayı ve sevdirmeyi hedefleyen Kronolojik Divan Şiiri Antolojisi, eleştirmenler tarafından da tam not almayı başarmıştır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir