Bilim Kurgu Kitapları

Bilim kurgu kitapları; teknoloji ve bilimin ışığında yakın ya da uzak gelecekte yaşandığı kurgulanan öykülerden oluşan kitap türleridir. Bilim kurgu kitapları 19. Yüzyıldan sonra giderek popüler olan bir kitap türü haline gelmiştir. Bilim kurgu kitaplarında tamamen bilim ve teknolojik konular işlenmektedir. Bunun yanı sıra işlenen konunun bugün olası olmayan yakın ya da uzak geçmişte olması muhtemel olan olaylar olması gereklidir. Okuyucu üzerinde aksiyon, heyecan ve merak uyandıran bu kitaplar bir solukta okunabilecek roman türleridir.

1- Bin Dokuz Yüz Seksen Dört

George Orwell adlı yazarın yazmış olduğu bu eser, yazarın geleceğe dair yazmış olduğu kabus senaryosunu anlatabilmektedir. Kitapta bireyselliğin yok edilmesi, zihnin kontrol altına alınması, makineleşmiş bir dünya düzenin hakim olması gibi konular üzerinde durulmuştur. En ince ayrıntısına kadar düşünülerek hazırlanmış bu kurgu okuyucu üzerinde inanılmaz bir hayal gücü uyandırabilecektir. Nefes kesen olay örgüsüne sahip bin dokuz yüz seksen dört, eleştirmenler tarafından da kusursuz bulunan bir kitaptır.

2- Karanlığın Son Eli

Bilim kurgu kitapları arasında yer alan kitap , türünde klasikleşmiş bir eserdir. Bu kitap Kış olarak bilinen ve dünyayı çok andıran bir gezegeni anlatmaktadır. Kış gezegeninin en sıcak dönemi bile yarı kutup dönemi olarak bilinmekte, içerisinde yaşayan tüm insanlar ise çift cinsiyetli bireylerdir. Kitapta cinsel kimliğin bir güç ya da statü olmadığı sıklıkla vurgulanmaktadır. Her bireyin hormonal dönemlerine göre kadın ya da erkek olabildiği bu kitapta sıra dışı bir hikayenin anlatılması okuyucunun ilgisini çekebilmektedir.

3- Ender’in Oyunu

Orson Scott Card adlı yazarın kusursuz eserlerinden biri olan kitap, dünyayı kurtaran bir çocuğun hikayesini anlatabilmektedir. 11 yaşındaki bir çocuğun yaşadıkları üzerine kurgulanmış olan bu eser yıllarca en çok satanlar listesinde yer alabilmiştir. Ender’in oyunu küçük bir çocuğun hayatını kendi başına kontrol edebildiği, sorumluluklarını yerine getirmek için verdiği hayal mücadelesini anlatmaktadır. Okuyucuya on bir yaşındaki bir çocuğun hayat ile ölüm arasındaki hüzün, mücadele ve kırılganlıklarla dolu hikayesinin aktarıldığı roman, bir solukta okunabilecek güçlü bir kurguya sahiptir.

4- Otostopçunun Galaksi Rehberi

Bilim kurgu kitapları kategorisinin eserlerinden biri olan bu kitabın yazarı Dauglas Adams’tır. Tamamen sade bir hayat yaşamak için hayata tutan bir adamın hikayesinin anlatıldığı kitapta yaşanan kurgusal olay örgüleri, okuyucuda heyecan ve merak uyandırabilmektedir. Arthur bir sabah evinin çok saçma bir neden dolayı yıkılacağını öğrendikten çok geçmeden gezegeninde yok olacağını öğrenecektir. Arthur’un sabahlığı, havlusu ve en yakın arkadaşı olan Ford Prefect ile yaptığı sıra dışı galaksi yolculuğunun anlatıldığı kitap, günümüzde halen türünün popüler kitapları arasında bulunmaktadır.

5- Cam Kule

Robert Silverberg’in kaleme almış olduğu bu eser, Bilim kurgu kitapları içerisinde yer alan bir diğer hikayedir. Kitap 23. Yüzyılda yaşanabilecekler üzerine oluşturulmuş bir eserdir. 23. Yüzyılda Tanrıya dönüşen bir insanın anlatıldığı bu kitapta, insan durumun farkında değildir. Simeon Krug’un serveti, hırsını, umudunu ve tutkusunu anlatan Cam kulede bu karakter iki farklı yönden ele alınmakta ve çamura saplanma hikayesine yer verilmektedir.

6- Bir Uzay Efsanesi

Arthur C. Clarke tarafından kaleme alınmış olan bu eserde, insanın evrendeki yerine cevap aranmaktadır. Tamamen hayal gücünün kapılarını aralayan bu kitap henüz uzaya çıkmanın mümkün olmadığı bir dönemde geçmektedir. İlk kez güneş sisteminin derinliklerine insanlar gönderilirken, bir şeyler ters gitmeye ve ürkütücü olaylar gelişmeye başlayacaktır. Kurgusu ve çarpıcılığı ile okuyucuyu kendisine hayran bırakan Bir uzay efsanesi, filmlere de konu olmuş Bilim kurgu kitapları arasındadır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir