Deneme Kitapları

Deneme kitapları; deneme adı verilen türün kapsamış olduğu konular üzerine oluşturulmuş olan kitaplardır. Deneme türü yazarın belirlemiş olduğu bir konu üzerine duyguları, düşünceleri ve görüşlerini okuyucuya aktarmış olduğu bir yazım türüdür. Kitaplarda kesin hüküm vermeyen ve peşinen konuşulmayan konulara değinilmektedir. Kitap içeriklerinde ara ara sohbetler ve eleştirilere yer verilebilmektedir. Samimi bir anlatımın benimsendiği bu kitaplar, okuyucularında severek ve sıkılmadan okuyabilmelerine de olanak sağlayabilecektir.

1- Hayal Ağacım İğde

B.Güven Kızılay’ın kaleme almış olduğu bu eser bir pedagoji kitabıdır. İnsan içini kıpır kıpır edebilecek kadar samimi bir anlatımı bulunan bu kitap, okuyucusunu umutlandırabilmek konusunda oldukça başarılı olabilmektedir. Her bir satırında hayatın güzelliğinin farkına varabilmeniz, mücadelenin hayatın devamlılığı konusunda önemini ve değerini anlayabilmeniz mümkün olacaktır. Okuyucuya mükemmel bir olumluluk hali yükleyebilen bu kitapta birlik, beraberlik, kardeşlik, umut ve mücadele konularına yer verilmiştir. Samimi bir anlatımı bulunduğu için bir solukta ve keyifle okunabileceğini söyleyebilmek mümkündür.

2- Kadınlar, Rüyalar, Ejderhalar

Ursula K.Le Quin tarafından yazılmış olan bu kitap, Deneme kitapları türünün başarılı örneklerinden bir tanesidir. Kitapta rüyaların dili üzerine aktarımlar yapılmıştır. Kadınların ve ejderhaların hikayelerinin anlatıldığı kitapta bilinmeyen ve olması muhtemel hikayeler üzerinde durulmuştur. Dinlemediğimiz, duymak istemediğimiz, cesaretimizin olmadığı konularla yüzleşme fırsatı sunan bu kitap okuyucuyu her açıdan etkileyebilmiştir. 20. Yüzyılda insanlık tarihinde yaşanmış ve yaşanacak olan acı, baskı, tahakküm ve sömürü duyguları samimi ve eleştirisel bir yön ile okuyucuya aktarılmıştır.

3- Hikaye Avcısı

Eduardo Galeano adlı yazarın yazmış olduğu eserin basım yılı 2017’dir. Deneme kitapları kategorisinde bulunan kitap birbirinden farklı konuları içerisinde barındırırken, kitap tamamıyla kısa ve gerçek hikayelerden oluşmaktadır. Konu olarak ise eşitsizlik, adaletsizlikler, şiddet, direniş, düş gücü, umut gibi konulara ağırlık verilmiştir. Hiçbir zaman umut etmekten, direnmekten, düşlemekten vazgeçmemenin ve sizi yanlışa sevk edecek tüm kötü duygulara yer vermemenin önemini anlatan Hikaye avcısı kitabı, okuyucuyu ve eleştirmenleri kendisine hayran bırakmıştır. Sade, anlaşılır ve mizahı bir dil benimsenmiştir.

4- Direniş

Gemma Malley’in yazmış olduğu bu kitap bir direniş hikayesini konu edinmiştir. Hem deneme hem de kurgu kitap türüne etkileyici bir eser olarak geçmiş olan kitapta insanların genç kalmak istemesi konusu üzerinde durulmuştur. Ancak yazara göre insanların genç kalma düşüncesi gerçek olduğu takdirde kötü bir tablo insanlığı bekliyor olacaktır. Kitapta bu düşünce üzerine kurgulanmış bir hikaye ve düşünceler anlatılmaktadır. Samimi bir anlatımın hakim olduğu kitap okuyucuya farklı bilgiler vererek, bu düşünce hakkında ufak detaylara da yer vermektedir.

5- Denemeler

Montagine adlı yazarın kaleme almış olduğu bu eser geçmişten günümüze kadar gelen nadide eserlerden bir tanesidir. Kişinin kendisini tanıması ve ne bildiği üzerine bir sorgulama yapabilmesini sağlayan kitap temel sorularla okuyucuyu aydınlatabilmektedir. Deneme kitapları kategorisinde ilk sıralarda yer alan kitap Montaigne’nin bu konular üzerine aldığı notlardan kesitleri içerisinde barındırmaktadır. Samimi ve eleştirisel bir anlatımın konu alındığı kitap günümüzde halen popüler kitap içeriklerinden bir tanesidir.

6- Eco

Umberto Eco’nun kaleme almış olduğu bu kitap yazarın kitapları ve Deneme kitapları kategorisinde oldukça farklı bir noktadadır. Çok değişik düzlemlerde konuların yer aldığı bu kitap, okuyuculara bir konuya farklı açılardan bakabilmek hakkında bilgiler verebilmektedir. Pozitif bilim, gizli bilim ve büyü gerçekliğinin konu edildiği kitap, 500 yıllık Orta çağ dönemini kapsamaktadır. Yer yer irrasyonel düşüncelere yer verilen Eco,  oldukça çetin ve keyif veren kitaplar arasındadır. Bir solukta okunabildiği gibi, okuyucunun farklı kazanımlar elde edebilmesini sağlayabilecektir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir