Dünya Klasikleri

Dünya klasikleri olarak adlandırılan kitap türleri; dünyanın her yerinde yayınlandıktan sonra kısa sürede ünlenen ve herkesin ilgisini çekebilmeyi başarabilmiş kitaplardır. Dünya klasikleri kitaplarının kökenleri ortalama 200-300 yıllık bir tarihe dayanmaktadır. Genellikle Rus, Fransız, İngiliz, Alman edebiyatı arasından seçilen bu kitapları Dünya klasiklerinin temellerini oluşturabilmektedir. Dünyanın en iyi eserlerinin ve yazarlarının bulunduğu bu liste, geçmişten günümüze dek eskimeyecek kitaplar arasında bulunmaktadır. Dünya klasikleri arasında bulunan kitaplar toplamda 40 adettir.

1- Suç ve Ceza

Suç ve Ceza kitabı 1866 yılında yazılmış, daha sonra tüm dünyada baskı rekorları kırmış Rus edebiyatına ait bir roman türüdür. Fyodor Mihayloviç Dostoyevski tarafından kaleme alınan bu eser Dünya klasikleri arasında önemli bir yere sahiptir. Suç ve ceza kitabı türü gereği toplumsal yaraları ele almış, tüm insanlığı yakından ilgilendiren sosyal ve psikolojik konuları gözler önüne serebilen bu eserde, Psikolojinin derinlerine inebilmek mümkün olabilmektedir.

2- Aşk ve Gurur

Aşk ve Gurur kitabı 1797 yılları arasında, Jane Austen tarafından kaleme alınmış bir kitaptır. İngiliz edebiyatının ünlü eserleri arasında bulunan bu kitap, taşralı bir kız ile zengin bir arazi sahibi arasında geçen tutkulu aşkı duygusal bir şekilde okuyucuya aktarabilmektedir. Aşkta yaşanan çatışmaları sıcak bir dille anlatan kitap, bir solukta okunabilecek Dünya klasikleri arasında bulunmaktadır.

3- Notr Dame’ın Kamburu

Fransız edebiyatına ait bu eser, 1831 yılında Victor Hugo tarafından kaleme alınmıştır. Fransa’nın karanlık günlerini işleyen bu kitap, yayınladığı dönemden günümüze büyük ses getirebilmeyi başarabilmiştir. Kambur olan bir kişinin psikolojik durumunu, aşk hayatını ve günlük yaşantısını inceleyen kitapta iyiliği ve kötülüğü bir arasa işlemiştir. Nadide ve evrensel Dünya klasikleri arasında bulunan Notr Dame’nin Kamburu kitabının uyarlanmış birden fazla film içeriği bulunmaktadır.

4- Anna Karanina

Tolstoy tarafında kaleme alınan Anna Karanina, 1871 yılında yazılmış ünlü bir eserdir. Rus edebiyatının önemli eserleri arasında bulunan bu kitap, bir kadının yaşantısını anlatmaktadır. 1870’lerin Rusyasında üst sınıflarda yer alan iki kişinin birbirlerine olan tutkulu aşkını gözlemleyerek yazan Tolstoy; sadakat, tutku, kıskançlık ve hayal kırıklıkları gibi temaları derinlemesine işlemiştir. Dönemin toplumsal yargılar ve zorunluluklar hakkında bilgiler edinebileceğiniz bu kitap günümüzün en sık okunan Dünya klasikleri içerisindedir.

5- Sefiller

1845 yılında yazılmış olan Sefiller, Victor Hugo tarafından yazılmış değerli bir kitaptır. Fransız edebiyatında geniş ses getiren kitap, günümüzde halen pek çok kişinin ilgisini çekebilmiş ölümsüz bir eserdir. Hugo’nun yazabilmek için 17 yılını verdiği Sefiller kitabı Jean Valjean adlı bir kişinin ekmek çalma suçundan hapse girdikten sonra başına gelen olaylarını ve sürekli kaçmaya çalıştığı süreci anlatmaktadır. Yasaların gerekliliği ile merhamet duygusunun işlendiği bu benzersiz eser; siyaset, romantizm, sevgi, adalet, din, ahlak felsefesi, antimonarşizm gibi temaları da işlemektedir.

6- Babalar ve Oğullar

Rus edebiyatının değerli eserleri arasında bulunan bu kitap, 1862 yılında İvan Turgenyev tarafından yazılmıştır. İlk modern roman örneklerinden biri olan bu kitap 1830’ların Rusya’sını derin bir anlatımla ele almıştır. Dünya klasikleri arasında önemli bir konumda bulunan Babalar ve oğullarda zaman zaman şiirsel anlatımlara da yer verilmiştir. Bu kitap iki kuşak arasında yaşanan çatışmaları anlatırken, sevgi duygusunu edebi bir bütünlükle işleyebilmiş mükemmel bir eserdir.

7- Ana

ABD’nin ünlü yazarı Maksim Gorki’nin ölümsüz eseri Ana 1917 yılında yazılmış bir kitaptır. Kitapta dul kalmış bir kadının çocuğunu büyüttüğü süreçte yaşadığı zorluklar anlatılmaktadır. Oğlunu büyüttükten sonra onun yolundan gitmeye karar veren annenin öldürüşünü anlatan bu kitapta konu akıcı, anlaşılır, duygusal bir şekilde işlenmiştir. Devlette sınıfsal farklılıklarında tema olarak alındığı bu kitap pek çok okuyucuyu kendisine bağlayabilmiş değerli bir eserdir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir