Eğitim Kitapları

Eğitim kitapları; bebek, çocuk ya da yetişkin bireylerin eğitiminde olumlu katkılar sağlayan kitap türleridir. Eğitim insanlığın geçmişi, bugünü ve geleceği olarak bilinmektedir. Bu nedenle bireylerin üretkenliğinin artırılabilmesi, bilgi ve beceri kazandırılabilmesi, kişiliğin ve karakterin geliştirilebilmesi için eğitime ve eğitim kitaplarına ihtiyaç duyulmaktadır. Eğitim kitapları yalnızca bir konuya yönelik oluşturulabileceği olabileceği gibi, birçok konu içeriğini bir araya toplayabilmektedir.

1- Ders Kitaplarında Toplumsal Cinsiyet

Geçmişten günümüze en önemli eğitim kitapları arasında yer alan bu kitap, özellikle öğretmen ve öğretmen adaylarının mutlaka okuması gereken bir eserdir. Kitapta yaklaşık 90 senedir verilen eğitim sürecinde ders kitapları içerisinde bulunan metinler ve resimler incelenmektedir. Bu metinler ve resimler içerisinde yer alan yanlış ibarelerin, yanlış algılara neden olabilen fotoğraflar ortaya çıkarılarak eğitimde yapılan yanlışlar gün yüzüne çıkarılmaktadır.

2- Eleştirisel Pedagoji Söyleşileri

Eğitim kitapları içerisinde röportaj niteliğinde bu eser, pedagojide yapılan yanlışlara eleştirisel bir şekilde yaklaşılmasını konu almıştır. Kitapta Henry A, Giroux, Michael Apple, Peter MacLaren, Paulo Freire ve David Harvey ile ayrı ayrı yapılan röportajlar bulunmaktadır. Pedagojide yapılan yanlışlara ya da doğru olduğu sanılan olaylara eleştirisel bir şekilde yaklaşan bu 5 değerli insan, eğitimde yapılan yanlışlar konusunda okuyucunun bilgilendirilmesini sağlayabilmektedir. Eleştirisel bir yaklaşım sergilemesi nedeniyle bu söyleşilerin mutlaka okunması gerekecektir.

3- Dünyayı Değiştiren Beş Denklem

Bu başarılı esere imza atmış olan Michael Guillen adındaki yazar, üniversitede fizik ve matematik dersleri veren bir hocadır. Bu kitapta yazar hayatımızı değiştiren beş denkleme ve matematiğe yer vermiştir. 17. Yüzyıldan günümüze kadar olan dönemki bilim ve insan ilişkisinin incelendiği kitapta, somut ve soyut görülen denklemlerin ne olduğu ve bu denklemlerin öyküsünün ne olduğu hakkında bilgiler verebilmektedir. Özellikle matematik ile yakından ilgili olan okuyucunun tercih etmesi gereken bu kitap, herkesin sevebileceği konu ve türe sahiptir.

4- Beyaz Zambaklar Ülkesinde

Eğitim kitapları arasında yer alan bu kitap, Atatürk döneminde ilk Türk diline çevrilen kitap olma özelliği de taşımaktadır. Eski dönemde Kur’an’ı Kerimden sonra en çok okunan kitap olma özelliğini taşıyan bu eser, eğitimin önemini okuyucuya başarılı bir şekilde aktarabilmektedir. Kitap tüm yoksulluğa, olumsuz koşullara, elverişsiz hava koşullarına rağmen asker, öğretmen, din adamları, doktor, profesör gibi tüm mesleklerde bireylerin bir araya gelerek Finlandiya’yı kurtarmak istemesi anlatılmaktadır. Dönemin kötü koşulları karşısında tüm bireylerin bir araya gelerek bu ülkeyi geri kalmışlıktan, cahilliğin ve yoksulluğun pençesinden kurtarmak istemelerini anlatmaktadır. Halkın destansı özverisi sayesinde mükemmel bir ülke ortaya çıkabilecektir.

5- Çocuk Eğitimi

Alfred Adler tarafından kaleme alınmış bu eser bir çocuğun eğitiminin nasıl olabileceği konusunda a’dan z’ye bilgiler verebilmektedir. Çocuk eğitimi konusunda harika tespit ve önerilere sahip Adler dengeleme, aşağılık kompleksi ve üstünlük eğilimi gibi birçok konuda detaylı açıklamalar yapmıştır. Çocukta kişilik gelişimi, toplumsallık, aşağılık kompleksinin önlenmesi, çocuğun okuldaki başarısı, cinsellik eğitimi, çocuk eğitiminde yapılan yanlışlar gibi konuların bulunduğu bu kitap özellikle ebeveynler için okunabilecek kitaplar arasındadır.

6- İlk Öğretmen

Eğitim kitapları arasında yer alan bu kitap Cengiz Aytmatov’un değerli bir eseridir. İlk öğretmen kitabında Kırgızların şifahi eğitimden örgün eğitim sürecine geçişleri anlatılmaktadır. Romanda bulunan öğretmen oldukça idealist bir eğitimcidir. Ancak Kırgız halkı eğitim ve öğretim konusunda oldukça ön yargılı ve olumsuz bakış açısına sahip bireylerdir. Bu öğretmenin halkın bakış açısını değiştirebilme öyküsünü ele alan kitap eğitim ve öğretimin ne denli önemli olduğunu da gözler önüne serebilmektedir. Konu içeriği nedeniyle özellikle eğitimci bireylerin mutlaka okuması gereken bir kitaptır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir