Gezi kitapları; gezilen, görülen, fikir sahibi edinilen bir yerin anlatıldığı ve okuyucunda bu yer hakkında fikir sahibi olmasını sağlayabilecek, izlenimlerin aktarılabildiği türdür. Bu kitaplarda bir yer, şehir, ülke, kıta ya da daha farklı bir yerin konu alınabilmesi mümkün olabilmektedir. Yazar bu kitapta genellikle gezmiş olduğu bölgeler hakkında detaylı bilgilere yer vererek okuyucunun da bu bilgilerde fayda edinilebilmesini amaçlamaktadır. Bu kitap türü birçok okuyucunun heveslendirilmesini sağlarken gezi konusunda yazardan ilham alabilmesini de destekleyecektir.
1- 80 Günde Devr-i Alem
Jules Verne’nin en ünlü eserlerinden birisi olan bu eser, bir İngiliz centilmenini konu almaktadır. Bu centilmen arkadaşları ile bir iddiaya girerek 80 gün içerisinde tüm dünyayı gezebileceğinden bahseder. İddiasını gerçekleştirebilmek için uşağını yanına alarak maceralara karışan Fogg’u sıra dışı bir yolculuk beklemektedir. Bir hırsız olduğu düşünüldüğü için Fix tarafından tutuklanmak üzere izlenen Fogg zamanla yarışması ve yakalanmamak için farklı stratejiler uygulamak zorunda kalması gerekecektir. Macera ve gezi kitapları türleri arasında bulunan 80 günde devri alem her yaş kesiminden insanın tercih edebileceği bir eserdir.
2- Seyahatname
Evliya Çelebinin 1630 yılında yazmış olduğu bu eser, keşfedilmemişi görme isteğini ve dünyanın büyüklüğünü fark edebilmeyi anlatan bir kitaptır. Bir gece düşünce şefaat yerine seyahat dileyen Çelebi’nin yollara düşmesi gereklidir. Kafasında ve hayal gücünde giderek büyüttüğü uzak ülkelere doğru yola çıkan Evliya Çelebi, bu yolculuğu 54 yıl sürdürür. Bu 54 yılda gördüğü her güzelliğe ve bilgilere Seyahatnamesinde yer vermiştir. Seyahatname 400 yıldır var olan ve günümüzde bu kitap halen gezi kitapları arasında ilk sırada yer almaktadır.
3- Yolda
Jac Kerouac tarafından yazılan bu eser, Beat kuşağı destanını yazan bir kitap olarak bilinmektedir. 1951 yılında yazılan bu eser biyografik bir yolculuğu konu edinmiştir. Geçmişten günümüze mükemmel bir yolculuğa çıkaran bu kitap, özellikle genç kesim tarafından fazlasıyla ilgi görmüştür. Oldukça zor yazılan ve uzun yıllar ile kısaltmalar sonucunda baskıya kavuşan bu kitap okuyucuyu her açıdan memnun edebilmiş nadide eserlerden bir tanesidir. Bir dönem İncil’den çok satıldığını ve talep gördüğünü söyleyebilmek mümkündür.
4- Kitab-ı Bahriye
Piri Reis tarafından yazılan bu eser 16. Yüzyılların Osmanlı dönemine aittir. Piri Reis ise dönemin en önemli deniz adamlarından biri olup, yaşamının büyük bir kısmını coğrafyanın kıyılarında geçirmiştir. Kitab-ı Bahriye Akdeniz kıyılarının anlatıldığı, kötü hava koşullarında neler yapıldığını, sığınakları, limanları, körfez ve geçitleri hakkında detaylı bilgileri içeren bir kitaptır. Örnek rotaların bulunduğu ve Osmanlı dönemine ait birçok bilgiyi içerdiği bilinen Kitab-ı Bahriye gezi kitapları içerisinde en eskisi ancak en teferruatlısıdır.
5- Sırt Çantamda Avrupa
Gezi kitapları içerisinde bambaşka bir dünyası bulunan Sırt Çantamda Avrupa Barış Bakır’ın eseridir. Yazar kitabında Avrupa hakkında birçok detaylı bilgiye yer vermiştir. İnterrail, Roma, Venedik, Atina, Paris gibi tüm ülkelerde yapılabilecek aktiviteler ve gezilebilecek yerler hakkında detaylı bilgiler vererek, yolculuk yapmayı düşünen Türklere fikirler vermektedir. Yoğun bir çalışmanın ürünü olan bu başarılı kitap gezi kitapları içerisinde yer alan bir rehber niteliğindedir. Bu kapsamda Avrupa’yı gezme hayalleri kuran okuyucuların bu kitaptan öğreneceği birçok şey bulunmaktadır.
6- Doğu Avrupa’da Yolculuk
Gabriel Garcia Marquez tarafından kaleme alınan bu eser, yazarın Doğu Avrupa’ya yapmış olduğu yolculuğu anlatmaktadır. Almanya, Çekoslovakya, Polonya, Macaristan, Sovyetler Birliği gibi birçok ülkeyi gezen Marquez, kitabında yolculuk sırasında gözlemlerini, yaşadıklarını ve yol arkadaşlarını da anlatmıştır. Toplumsal ve siyasi birçok gelişmelere de kitabında geniş yer veren yazar, okuyuculara bu gezi ve gözlemler hakkında detaylı bilgiler vermektedir.