Halk Edebiyatı Kitapları

Halk edebiyatı kitapları; halk edebiyatı döneminin ve konularını işleyen kitap türleri olarak bilinmektedir. Halk edebiyatı 11. Yüzyıldan sonraki dönemde ortaya çıkan ağırlıklı olarak gelenek, görenek ve kültürlerin konu alındığı bir edebiyat türüdür. Halkın duygu, düşünce, yaşayış ve yönetiliş biçimleri hakkında detaylı bilgiler veren bu kitaplarda ağırlıklı olarak anlaşılır ve yalın bir yazım dili kullanılabilmektedir.

1- Üç Anadolu Efsanesi

Yaşar Kemal’e ait olan kitap Halk edebiyatı kitapları kategorisinde unutulmayacak başarılı bir eserdir. Kitap yazarın güçlü anlatımı ve betimlemeleri sayesinde okuyucunun kitabı yaşayabilmelerini sağlamıştır. Anadolu’ya dair destansı anlatımların ağırlık kazandığı bu kitapta, üç tane halk efsanesinden bahsedilmiştir. Köroğlu, Karacaoğlan ve Alageyik efsanelerinin mükemmel bir yazım şekliyle okuyucuyla buluşması sağlanmıştır. Severek okuyabileceğiniz bu kitapta türkülere, yiğitlere, üzüntülere ve aşklara tanık olabilmeniz mümkün olabilecektir.

2- Nü Peride

Aylak adam yayınevi tarafından yayımlanan bu başarılı eserin yazarı Hakan Akdoğan’dır. Kitap halk edebiyatının gözde aşklarından esinlenerek oluşturulmuştur. Yunus Nadi Romanı ödülü almaya hak kazanmış bu kitapta, dilin anlaşılırlığı ve konunun çekiciliği okuyucunun kitaptan memnun olabilmesini sağlamıştır. Ressam Halil’in çizmiş olduğu Nü Peride tablosu Mihriman ile Ante ve Necati ile Beril’in aşk hikayesinin izlerini taşıyabilmektedir. Aşka ulaşabilmek için yapılan fedakarlıklar ve kötü sonların konu alındığı bu başarılı kitap, aşkı ve hüznü başarılı bir şekilde işleyebilmiştir.

3- Halk edebiyatı

Halk Edebiyatı, Nurettin Albayrak tarafından kaleme alınmış bir kitaptır. Halk edebiyatı kitapları kategorisinin bir ürünü olan bu eserde bu dönemin edebiyatının özellikleri üzerinde durulmuştur. Kitabın içerisinde halk edebiyatının özellikleri, halk hikayeleri, biçim ve tür tartışmaları, taş baskısı, Türklerin o dönemdeki yaşayışları, halk edebiyatı literatürü gibi konulara ulaşılabilmesi mümkün olabilecektir. Bunun yanı sıra bu kitapta tiyatro, mani, ilahi, şiir gibi halk edebiyatının ayrılmaz parçaları hakkında geniş bilgilere de yer verilmiştir.

4- Şehname’nin Türk kültür ve Edebiyatına Etkileri

Şehname Halk edebiyatı döneminde Firdevsi’nin kaleme almış olduğu benzersiz bir eserdir. 60 binlik beyit sayısına sahip bu eser yaklaşık olarak 30 yılın sonunda yazılabilmiştir. Bu hikayenin yazımından sonra o dönemde binlerce Şehname örneği yazılmış, ancak hiçbiri orijinal eserdeki gibi istenileni verememiştir. Bu nedenle Şehname Türk Halk Edebiyatı kitapları kategorisine damgasını vurabilmiştir. Dr. Bekir Şişman ile Dr. Muhammed Kuzubaş tarafından yazılmış olan bu kitapta Şehname kitabından sonra edebiyatta meydana gelen değişimler ele alınabilmiştir. Bu kitap okuyucuya Şehname hakkında kısa tanıtım bilgileri vermek yerine; Şehname’nin içeriği, 60 bin beyitin nasıl yazıldığının ve belirli bir kronolojik süreç içerisinde yaşanan değişimlerin neler olduğuna dair bilgiler verebilmiş bir eserdir.

5- Fi

  1. Azra Kohen adlı yazarın başarılı bir eseri olan Fi, okuyucuya halk edebiyatı döneminde yer alan konuları içerisinde barındıran modern edebiyatının önemli kitaplarından birisidir. Halk edebiyatı kitapları kategorisinde de yer aldığını söyleyebileceğimiz bu kitapta yazar, okuyucu üzerinde farkındalık yaratmak istemeyi amaçlamaktadır. Güzelliğin lanetlendiği, zekanın yağmalandığı, iyilerin daima kurban olarak kullanıldığı, kurnazlığın alıp başını gittiği günümüz döneminin anlatıldığı bu kitapta aşk acısı da derin bir şekilde işlenmiştir. Kitapta aşk, ayrılık, siyaset, entrika, komplo, ihanet gibi birçok duyguyu bulabilmeniz mümkün olacaktır.

6- Ariflerin Menkıbeleri

Bu kitap halk edebiyatı döneminin özelliklerini birebir yansıtabilen başarılı bir eserdir. Edebiyat tarihinde din adamlarının, kahramanların, tarikatların hakkında bilgilerin yer aldığı bu kitap Anadolu’daki tasavvuf yaşamını başarılı bir şekilde okuyucuya aktarabilmiştir. Osmanlı’nın gelişmeye başladığı dönemden,  medresenin kapatılışına kadar olan dönemde yaşanan olaylarla ilgili menkıbeleri bulabileceğiniz kitabın yazarı Ahmed Eflaki’dir. Tarihe ve Halk edebiyatına ilgi duyan okuyucuların oldukça beğeneceği bu kitap, 2006 yılından günümüze halen ilgi görebilmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir