Hikaye Kitapları

Hikaye kitapları; gerçek ya da gerçek dışı bir öykünün okuyucuya aktarıldığı kitap türleri arasında yer almaktadır. Romanlar kadar kapsamlı bir anlatımının olmaması sebebiyle daha çok çocuklara hitap eden hikaye kitaplarında tema kitabın konusuna göre farklılık gösterebilmektedir. Hikaye kitapları çocukların sosyal, psikolojik ve duygusal açıdan gelişimini destekleyebildiği gibi, karakter oluşumu sürecinde de çocuğu olumlu yönde destekleyebilmektedir. Hikaye kitapları çocukların kendilerini ifade edebilmesinde de oldukça büyük bir etkiye sahiptir. Bu kitap türünde tema ve konu içeriğinin oldukça geniş kapsamlı olduğunu söyleyebilmek mümkündür.

1- Küçük Prens

Küçük prens dünya dışında bir gezegende yaşayan ve gülüne nasıl bakılması gerektiğini öğrenmeye çalışan bir çocuğun hikayesini anlatmaktadır. Başka gezegenleri gezen ve deneyimlerini arkadaşları ile paylaşan karakter büyüdükçe unutulan ve yitirilen tüm duyguları okuyucuya aktarabilmektedir. Hırs, eşitsizlik, haksızlık gibi duyguları tema olarak işleyen bu kitap, yetişkin okuyucusu kitlesi tarafından da oldukça ilgi görmektedir.

2- Dünyanın Merkezine Yolculuk

Hikaye kitapları kategorisinde önemli bir noktada bulunan bu kitap, Jules Verne’ye aittir. Kitapta gerçek dışı kurgu bir hikaye anlatıldığı için okuyucu kitlesinde merak ve ilgi uyandırmaktadır. Bir şifre bulunan Jeolog ve maden bilimcinin yaptıkları seyahati okuyucuya anlatan kitap, maceralı dolu bir yolculuğun kapılarını arayabilmektedir. Sonunda ikilinin karşısına çıkan sürpriz son ise, birçok okuyucunun kitaba hayranlık duyabilmesini sağlamıştır.

3- Peter Pan

  1. M. Barrie tarafından kaleme alınmış olan bu eser, bir adada yaşayan Peter Pan’ın maceralarını okuyucuya aktarmaktadır. Varolmayan ülke olarak bilinen bu adada yaşayan Peter hiç büyümemekte ve arkadaşları ile sürekli bir maceraya karışmaktadır. Macera kitabı olması nedeniyle bir solukta okunabilecek hikaye kitapları arasında yer alan eser, çocuklara yardımlaşma ve dayanışmanın her zorluğu yenerek güzelliklere ulaşmada en önemli etken olduğunu vurgulamaktadır.

4- Notre Dame’nin Kamburu

Victor Hugo’nun yazdığı bu kitap hikaye kitapları içerisinde oldukça popülerdir. Ouasimodo adı verilen kambur ve çirkin bir çocuğun yaşadıklarını anlatan bu kitap, sıra dışı bir aşkı anlatmaktadır. Quasimodo’nun güzeller güzeli Esmeralda’ya olan karşılıksız aşkı ve yaşadıkları olayları anlatan kitap konusu ve teması ile okuyucu üzerinde merak uyandırabilmektedir.

5- Binbir Gece Masalları

Hikaye kitapları içerisinde bulunan Binbir gece masalları toplama öyküleri içerisinde barındırmaktadır. Farklı birçok konu ve tema bulunduğu için okuyucunun kitaptan çıkaracağı ders ve çıkarımlarında fazla olacağını söyleyebilmek mümkündür. Bu kitapta Çin, Hindistan ve Orta doğu hikayelerine ağırlık verilmiştir. Eşi benzeri olmayan hikayelerin masalsı bir dille anlatıldığı bu kitap, yalnızca çocuklara değil yetişkin grubuna da hitap edebilmektedir. Bu nedenle büyük küçük herkesin ilgisini çekebilecektir.

6- Pembe İncili Kaftan

Ömer Seyfettin’in hikaye kitapları içeriklerinden bir tanesi olan bu kitap, tarihi bir eser olarak bilinmektedir. Osmanlı Devleti ile rekabet etmek isteyen Şah İsmail’e karşı bir elçi gönderilmektedir. Bu elçi Osmanlı devletinin saygınlığını ve onurunu koruyarak, devleti başarılı bir şekilde temsil etmesini konu almaktadır. Büyük bir çaba ve fedakarlık sonucunda oluşturulan elçilik heyetinde bulunan Pembe incili kaftanlı elçi kitabın baş kahramanı olacaktır.

7- Bütün Ezop Masalları

Aisopos tarafından kaleme alınmış olan bu eserde, yazar yoksul bir ailenin çocuğu olup para ile köle olarak satılmıştır. Tüccarlar tarafından zekası, mizahı ve özgün masalları ile kısa süre içerisinde fark edilen Ezobun anlatmış olduğu bu hikayeler bu kitap adı altında toplanmıştır. Kitaptaki hikayelerde hayvanların konuştuğu, cansız varlıkların insanlar gibi düşündüğü, tanrıların insanlarla bir araya gelebildiği sıra dışı hikayeler yer almaktadır. Ezop hikayelerinde yönetici kitlelere sık sık itiraz ve üstü kapalı eleştirilerde bulunmaktadır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir