Hukuk kitapları; hukukun kapsamış olduğu konulardan oluşturulan ve bilgilendirmeyi amaçlayan kitap türleridir. Hukuk kitapları sosyal hayatı yasalarla koruyabilen, insanların yaşamlarını ve haklarını savunabilen, bunun için maddi- manevi yaptırımlar gerektiren kurallar olarak bilinmektedir. Hukuk kendi içerisinde pek çok dala ayrılabilmektedir. Bu nedenle hukuk kitaplarının da oldukça geniş kapsamlı olduğunu söyleyebilmek mümkündür. Bu kitaplar özellikle hukuka ilgi duyan ve bu bölümün herhangi bir dalında uzmanlaşmak isteyen adaylar için önemli bir yere sahiptir.
1- Dava
Franz Kafka’nın kaleme almış olduğu bu eser bir hukuk davasını anlatmaktadır. Kitabın ana karakterinin aniden hayatının bütünüyle değişmesini anlatan bu kitap, bu ana karakterin başına gelen olay örgüsünü anlatabilmektedir. Kitabın içeriğinde sorgulama, suçlanma, yargılama, sıkışıp kalma gibi birçok kavram detaylı bir şekilde anlatılabildiği için, okuyucunun hukuk uygulamaları konusunda fikir sahibi olabilmesini de sağlayabilecektir.
2- Suç ve Ceza
- Mihayloviç Dostoyevski tarafından yazılmış bu eser, 1846 yılında yayınlanmıştır. Geçmişten günümüze gelebilen popüler romanlardan birisi olan bu kitap, maddi zorluklar sebebiyle hukuk fakültesini bırakmak zorunda olan bir gencin mücadelesini anlatmaktadır. Raskolnikov’un bir tefeci ve kızını öldürmesi sonrasında başına gelenlerin anlatıldığı kitapta, gencin ağır panik atakları ve tedirginliği ile polise teslim olmuştur. Cezasını çekmek için Sibirya’ya gönderilen bu gencin zorunlu askerlik yapması gereklidir. Cezasını çektikten sonra yayınladığı dergiler ve romanlarla yeniden üne kavuşan gencin yaşadıkları, bu kitap ile okuyucuya aktarılmaktadır.
3- Sefiller
Victor Hugo’nun hukuk kitapları kategorisinde yer alan ve oldukça ses getiren bu eser, Jan Valjean’ın hikayesini anlatmaktadır. Ailesini doyurabilmek için ekmek çaldıktan sonra hapse atılan bir gencin 19 yıl sonra serbest kaldığında yaşadıklarını anlatan bu hikaye ağır dram içermektedir. Yeni kimliği ile saygınlık elde edilen ancak geçmişinden bir türlü kurtulamayan gencin yaşadıklarının anlatıldığı kitapta ana tema hayata sarılma ve mücadeleden hiç vazgeçmemektir.
4- Devlet
Hukuk kitapları kategorisinde bulunan bu kitap ile soyut siyasi teorilerin temelleri atılmaktadır. Felsefe ve hukukun birbirleri ile olan etkileşiminin anlatıldığı kitap; sosyoloji, psikoloji, etik ve eğitim gibi birçok konu ile olan ilişkisi de kapsamlı olarak değerlendirilmektedir. Gerçeklerin teorisi, idealar ve soyut teoriler hakkında yaptığı çalışmalara kitabında yer veren Plato, günümüzde halen geçerliliğini ve doğruluğunu kanıtlayabilen bir başyapıt niteliği taşıyabilmektedir.
5- Bülbülü Öldürmek
Her hukukçunun okuması gereken hukuk kitapları arasında yer alan bu eser, Harper Lee tarafından yazılmıştır. Kitap 1930’larda yaşanan siyahi bir erkeğin beyaz bir genç kızın ırzına geçmesi ile suçlanmasını konu almaktadır. Kitap ırkçılık, önyargı ve şiddet gibi konulara başarılı ve mükemmel bir olay örgüsü ile değinmektedir. Bülbülü öldürmek romanı ile eşitsizlik, haksızlık, adalet, merhamet, sevgi, dostluk gibi birçok duygu işlenmektedir. Okurken okuyucuyu derinden etkileyebilecek bu başarılı eserde büyüleyici bir anlatım kullanılmıştır. Halkın vicdansızlığı ile savaşan siyahi bir gencin hikayesinin aktarıldığı eser, geçmişten günümüze en çok ses getiren romanlar arasında yer almaktadır.
6- Hukuk Felsefesi
Hukuk kitapları kategorisinde Adnan Guriz’in yazmış olduğu bu eser, hukuk bilimi hakkında bilinen ve bilinmeyen tüm gerçekleri açığa kavuşturabilmektedir. Hukuk hayatının soyut ve genel gerçeklerinin konu edildiği bu kitap hukukun yapısı ve özellikleri konusunda okuyucunun bilgi sahibi olabilmesini sağlayacaktır. Yalnızca hukuka değil iyi bir hukukçunun davranışlarında ve kararlarında olması gereken özellikleri de dile getiren yazar, toplumsal yaşamın hukuk ve hukukçu üzerindeki etkilerini de ele almaktadır. Yazara göre bir hukukçunun felsefe dünyasına uzak olmaması pozitif hukuk olarak bilinen hukukun alt dalını anlayıp uygulayabilmesini de kolaylaştıracaktır.