Roman Kitapları

Roman kitapları; Türk edebiyatı ve Dünya edebiyatı içerisinde önemli yer tutan kitap türleri arasındadır. Belirlenen kahramanların yaşadıkları hayatı okuyucuya aktaran bu kitap türleri çoğunlukla kronolojik bir sıra ile ilerlemektedir. Ağırlıklı olarak yaşanmış hikayelerin anlatılması mantık ve duygulara yer verilmesi bu kitapların günümüzde halen popülaritesini koruyabilmesini sağlamaktadır. Genelde detaylı anlatımları ve tasvirleri içeren romanlarda konu içeriği farklılık gösterebilmektedir. Romanlarda konu olarak romantik, polisiye, fantastik, psikolojik ve tarihi gibi alternatif seçenekler bulunmaktadır.

1- Huzursuzluk

Zülfü Livaneli tarafından yazılmış olan bu eser, acıklı roman kitapları içerisinde yer almaktadır. Bilinen tüm gerçekleri ve yaraları anlatan bu romanda, İstanbul’da hayatına devam eden İbrahim’in, çocukluk arkadaşı Hüseyin’in ölümü üzerine gitmiş olduğu Mardin’de yaşadıklarını konu almaktadır. Livaneli’nin tutkulu, hırslı ve acıyı içerisine çektiği bir aşkı anlattığı Huzursuzluk kitabı, sürükleyici olması ve anlaşılır bir dil ile yazılması nedeniyle okuyucu kitlesini oldukça geliştirmiş bir romandır.

2- Suç ve Ceza

Rus yazar Fyodor Dostoyevski tarafından 1866 yılında yazılan kitap, psikolojik açıdan oldukça derin bir kitaptır. Topluma ayna tutan konuları sayesinde kitaptan birçok çıkarımın yapılabilmesi mümkün olabilmektedir. Aklı, vicdanı ve eylemleri sorgulayarak ilerleyen bu kitapta, Rodion Romanoviç Raskalnikov adlı gencin yapmış olduğu cinayet konu alınmıştır. Para ihtiyacını tefeci kadından para alarak gideren bu genç, yakasını bir türlü bu kadından kurtaramadığı için bu kadın ölmesi gerektiğine inanmaktadır. Tüm duyguların muhakemesinin derinden yapılabilmesini sağlayan bu kitap, okuyucu kitlesini kendine hayran bırakabilmeyi başarmıştır.

3- Sineklerin Tanrısı

Wiliam Golding tarafından kaleme alınmış bu muhteşem eser, nükleer atom bombası etkilerinden korunmak isteyen İngiliz çocuklarının uçak ile başka güvenli bölgeye sevkini konu almaktadır. Uçakla gittikleri süre zarfında istedikleri yere varamayan çocuklar ıssız bir adaya düşmüşlerdir. Kitapta ıssız adada yaşamanın farklı yönlerine dikkat çekilmekte ve çocukların bile ne kadar farklılaşabileceği detaylı bir şekilde aktarılmaktadır. Karakter analizlerini ve davranışları inceleyen kitap, okuyucuyu sürekli düşünmeye itebilmesi nedeniyle oldukça derin bir kitaptır.

4-Mai ve Siyah

Halit Ziya Uşaklıgil’in en çok öne çıkan romanları arasında bulunan Mai ve Siyah kitabı, tatlı hayallere karşılık acı gerçeklerin var olduğunu anlatabilmektedir. Hikayesi, tasvirleri ve kahramanları ile roman kitapları arasında adından sıkça söz ettirmiş bir kitaptır. Özellikle dilinin sadeleştirilmesi ile birlikte kitap birçok okuyucu tarafından anlaşılır bir hale gelmiştir. Ahmet Cemil mektebinin son sınıfında iken babasını kaybetmiş ve ailesinin tüm sorumluluğunu üzerine almış bir gençtir. Zaman içerisinde edebiyata olan çalışmalarını sürdürmeye son vermek zorunda kalan bu gencin yaşadığı hayal kırıklıkları ve sonrası kitabın konusunu oluşturmaktadır.

5- Simyacı

Roman kitapları arasında etkileyici bir konusu ve anlaşılır bir dili bulunan bu kitap Paul Coelho tarafından yazılmıştır. 1988 yılında kaleme alınmış bu kitap macera ve felsefi düşüncelerin ağırlıklı olarak yer aldığı bir romandır. Sade bir anlatımı ve derin bir konusu bulunan Simyacı’da Santiago adındaki bir çobanın İspanya’dan Mısır’a giden yolculuğu konu edilmiştir. Hakikate açılan bu kitap birçok okuyucunun kendisini bulmasında yarar sağlayabilmektedir.

6- Çalıkuşu

Çalıkuşu aşk roman kitapları arasında önemli bir noktada bulunan Reşat Nuri Güntekin tarafından yazılmış başarılı bir eserdir. Kitapta küçük yaşta annesini ve babasını kaybetmiş bir genç kızın, bir gence olan bitmek bilmeyen aşkı incelenmiştir. 1922 yılının başlarında yazılmış bu benzersiz eser, aşkın her durum ya da engel karşısında dayanıklı kalabildiğini gösterebilmektedir. Toplumsal bir roman özelliğine sahip bu kitapta, dönemin sorunlarına da eleştirisel bir biçimde vurgu yapılmıştır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir