Senaryo Oyun Kitapları

Senaryo oyun kitapları; senaryo ya da oyun yazabilme teknikleri hakkında bilgiler veren örnek metinlerin yer aldığı kitap türleri arasında bulunmaktadır. Senaryo genellikle film, piyes, tiyatro ya da dizilerinin olay örgülerinin oluşturulabilmesi için gerekli olan sahnelerin akışını gösteren yazılı metinlerdir. Bu kitap türleri özellikle senarist ya da sinemacı olma yolunda ilerleyen kişilerin hayal gücünü geliştirebilmesi ve bu süreçte doğru adımlar atabilmesini sağlayacak eserlerdir.

1- Oyun ve Senaryo Yazma Tekniği

Turgut Özakman’ın yazmış olduğu bu eser, senaryo- oyun kitapları kategorisi içerisinde bulunmaktadır. 51 yıllık yazarlık deneyimini kaleme alan bu yazar oyun ve senaryo yazmak isteyen kişilerin yararlanabileceği özgün çalışmalardan bir tanesidir. Kitap içerisinde birçok örnekler bulunmakta olup; konunun nasıl bulunabileceği, karakterlerin nasıl yaratılabileceği, sanatta estetik ve teknik sorunların neler olabileceği ve bu çözümlerinin nasıl bulunacağına dair pratik bilgi içeriklerine ulaşılabilmesi mümkündür. Olması gereken doğrularla, bilinen yanlışların ele alındığı bu kitap senarist öğrencileri içinde ideal bir seçim olabilecektir.

2- Diyalog ve Hikaye

İstanbul Medya Akademisi tarafından yayımlanmış bu eser, senaryo yazmanın inceliklerini okuyucu ile paylaşmaktadır. Kitapta televizyon yazarı, senarist, film yapımcısı, edebiyatçısı gibi birçok kişinin senaryo yazarken hangi konulara ağırlık vermesini, karakterlerin önemini, izleyiciyi etkileyen en önemli unsurlarının neler olduğu ve izleyiciye duyguyu geçirebilmek için dikkat edilmesi gerekenler hakkında dikkat edilmesi gerekenler okuyucuya aktarabilmektedir. Senary oyun kitapları kategorisine ilgi duyan kişilerin tercih edebileceği bu kitap, başarılı bir senarist olmanın kapılarını okuyucusuna açabilecektir.

 3- Bir Senaryo Yazmak

Michel Chion adlı yazarın kaleme almış olduğu bu kitap iyi senaryoların kendiliğinden yazılabilmesinin mümkün olmayacağını savunabilmektedir. Bu kitap iyi bir senaryo yazılabilmesi için özenli çalışmanın, deneyim ve eğitimle sezgiler kazanabilmenin ve öyküleme sanatı alanında başarılı olabilmenin gerekli olduğunu savunabilmektedir. Kitapta bir sinema senaryosunun nasıl yazıldığına dair detaylı bilgiler verebilmek için klasik film senaryoları arasında bulunan 4 farklı senaryo masaya yatırılmış ve örneklerle okuyucuya aktarılmaktadır.

4- Senaryo Yazarları İçin Psikoloji

Senaryo oyun kitapları kategorisine ilgi duyan okuyucuların tercih edebileceği bu kitabın yazarı William İndick’tir. Kitap senaryo yazımında karakterlerin psikolojisinin oldukça önemli olduğu konusunu vurgulamaktadır. Senaryonun canlı kalabilmesi için insan davranışlarının derinlemesine incelenmesi gerektiğini savunan bir kitaptır. Psikolojik bakımdan karakter ve karakter çatışmalarını inceledikten sonra daha başarılı bir senaryonun ortaya çıkabileceğini savunan yazar, kitabında örneklendirmelere de yer vermiştir.

5- Sinema ve T.V İçin Senaryo Yazmak

Alan A. Turner’in kaleme almış olduğu bu eser sinema ya da T.V için yazılan senaryoların nasıl olması gerektiğine değinmektedir. Geniş televizyon ekranı ve sinema perdesinde başarılı çalışmalar üretebilmek için uygulanabilir tavsiyeleri açıklanan yazar gerçekçi bir dille konuya yaklaşım göstermektedir. 20 yıllık deneyimini okuyucuya başarılı bir şekilde aktaran yazar, senaryo yazma tekniklerini gözler önüne sererek etkileyici bir baş yapıt bırakabilmek için senaristin amacının ne olması gerektiğini de vurgulamaktadır.

6- Senaryo Nasıl Yazılmaz?

Senaryo oyun kitapları kategorisinde yer alan bu eser, Denny Martin Flinn tarafından kaleme alınan Kalkedon yayınlarına ait bir eserdir. Kitapta doğru bir senaryo yazmak için yapılması gerekenler yerine, doğru bir senaryo yazdığını sanan kişilerin yaptığı yanlışlıklar konu edilmektedir. Senaryo yazımında yapılan genel yanlışların üzerinde duran yazar, verdiği örneklerle de okuyucuyu bilgilendirmektedir. İyi yazıldığı sanılan ancak kötü hazırlanan senaryoların senariste verebileceği zarar ve tehlikelerin bahsedildiği kitaplar, senaristlerin farkında olmadan yapmış oldukları yanlışlara ışık tutabilmektedir. Bu kapsamda kitap iyi bir senaryo yazımını sağlamak yerine yapılan hataların farkına varılabilmesini sağlayacaktır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir