Çanlar Kimin İçin Çalıyor

Romanda kahramanlardan biri olan Prof. Robert Jordan eğitimli ve paylayıcılar konusunda da oldukça iyi bir uzmandır. Bu nedenle çeteler kendi bünyelerine çekmek için uğraşmaktadır. Nihayetinde de bir İspanyol çetelerinden birine iç savaş sırasında katılarak bilgilerini kullanmasını istemişlerdir. Çanlar kimin için çalıyor konusu tam olarak da bu noktadır. Görevi sırasında yaşadıkları ve hizmetine verilen kişilerin içinde bulundukları durumu sorguladıkları bir süreç yaşanacaktır. Bu süreçlerin içerisinde ise Profesör aşkı bulacaktır.

Roman ve Yazar Hakkında Detaylar

Aslen Amerikalı olan Ernest Miller Hemingway tarafından 1940 yılında yazılmış olan bir romandır. Söz konusu romanın içerdiği tür ise savaştır. Romanda karakterler kendi içinde bir tartışma halindedirler. Çanlar kimin için çalıyor özeti olarak söylenebilecek en doğru betimleme iç savasın neden içerisinde bulunduklarını sorgulayan çete örgütlerini anlatmaktadır. Yazar çanlar kimin için çalıyor romanıyla okuyucularına temel prensibinde anlatmak istediği savaşmanın hangi amaç ile olursa olsun doğru olmadığıdır.

Genellikle savaşmak ölen ya da öldürülen taraf olarak iki tarafa ayrılması nedeniyle her iki tarafta kaybeden olmaktadır. Tüm bunların yanı sıra aşk her zaman ve her koşulda kişilerin karşılarına çıkabilmektedir. Savaş ortasında dahi doğru aşkı bulmanın mümkün olacağı romanda belirtilmiştir. Yazar bu romanında İspanya kültürü ve yaşandığı süre olan on sekiz yıllık bilgi birikimini bu eserde topladığından bahsetmiştir.

Çanlar Kimin İçin Çalıyor Roman Özeti

Ernest Miller Hemingway kaleminden okuyuculara aktarılan İspanyol iç savaşlarını konu alan bir romandır. Çanlar kimin için çalıyor incelemesi olarak karşılaşılan kitap içerisinde temel olan ana fikir oldukça nettir. İç savaş sırasında çetelere karışan bir İngiliz asıllı profesörün bakış açısıyla kaleme alınır.  Profesör neden savaşa katıldığını ve bu savaşın son derece gereksiz olduğunu anlatmasını esas almaktadır. Prof. Robert Jordan bir bomba uzmanıdır. Bu nedenle çetelerden birine katılmıştır.

Çanlar kimin için çalıyor konusu çoğunluk olarak romanda şu şekilde yansıtılmıştır. İç savaş sırasında düşmanla çatışmak için Prof. Robert Jordan köprüleri ve benzeri bölgeleri patlatması istenmektedir. Bu konu da çete örgütleri birde ekip tahsis etmiştir. Profesör için hazırlanan bu ekip içerisinde bir de 68 yaşında bir ihtiyar bulunmaktadır. Yaşı olmasına rağmen son derece dinamik olan Anselmo adındaki ekip üyesi dağlarda Amerikalılara yardımcı olabilecek hemen her detayı bilmekte ve bu şekilde mantık yürüterek örgütüne bilgi akışı sağlamaktadır. Ekibi kuran Robert verilen görevi tamamlamanın yollarını aramaya başlayacaktır.

Tesadüfen yardım almak için gittikleri bir mağarada bir aile ile tanışırlar. Çanlar kimin için çalıyor özeti anlatılmak istenirse, Robert ve Maria’nın büyük aşkı şeklinde de yorumlanabilir. Fakat bu aile yaşam savaşı vermektedir. Kızları saçlarını erkek gibi kesmiş olmasına rağmen yine de çok güzel bir kızdır. Adı Maria’dır. Robert ve Maria arasından bir aşk başlar bu aşkı fark etmeleri ise oldukça uzun bir zaman almaktadır. Aralarında yaşanan bu aşk ile birlikte zaman geçer ve Robert söz konusu köprüyü patlatma planlarını tamamlar.

Gün geldiğinde her şey artık planlanmış durumdadır. Ve planladıkları gibi köprüyü patlatırlar. Tüm planın ardından patlayan köprüden fırlayan bir parça Anselmo’nun ölümüne sebep olacaktır. Çanlar kimin için çalıyor özeti olarak tamamlamak gerekirse, artık Robert’in kayıpları vardır. Anselmo’nun ardından bir tank ateş açmaya başlar ve bazı arkaları ölmektedir. Bu kurşunlar Robert’ın atına denk gelir ve Robert ayağı kırılır attan düşerek. Bu durum karşısında Maria Robert’ı bırakmak istemez ancak Robert kaçamayacağını anlayarak Maria’nın kaçmasını istemiştir. Ve ardından düşmanların eline geçmemek için kendini vurarak öldürmüştür.

Roman İncelemesi

Çanlar kimin için çalıyor incelemesi olarak tanımlamak ve detaylandırmak gerekirse bu romanda savaşın bir çözüm yolu olmadığı okuyucuya aktarılmak istenmiştir. Sevmek ve aşk duyguları her ortamda ve koşulda kişilerin karşılarına çıkabildiği aktarılmaktadır. Ernest Miller Hemingway yaşamının büyük bir bölümünü İspanyada geçirmiş olmasından dolayı söz konusu bölgenin iç savaş hikâyelerini ele almaktadır. Çanlar kimin için çalıyor özeti kısaca belirtmek gerekirse, savaşın bir çözüm yolu olmadığı vurgulanmaktadır.

Roman karakterlerinden Robert zekâsıyla çeteye yardımcı olan bir profesördür. Ancak neden ve kimle savaştığını hangi amaç ile savaştığını sürekli olarak sorgulamaktadır. Tek Robert değil romanda adı geçen tüm karakterler bu şekildedir. Maria’nın ailesi ise yaşam mücadelesi verirler karşılaştığı çeteye dâhil olmak isterler. Çeteye katılmak istemelerindeki asıl sebep ise karınlarını doyurmaktır. Çanlar kimin için çalıyor konusu detaylı olarak anlatılmaktadır.

Okuyucu Üzerinde Bıraktığı İzlenim

Söz konusu kitap İngilizceden çevrilen günümüze kadar gelmiştir. Dünya klasikleri içerisinden yer alan eserler arasındadır. Yazar bu eserinde savaşın görülmeyen iç yüzünü anlatmak istemiş ve insanlığın temel duyguları üzerinden okuyucularına mesajlar vermiştir. Tüm bunların yanı sıra kitap içerisinde yer alan İspanyanın coğrafi özelliklerinin anlatılması ayrıca okuyucuyu içine çeken bir detay olmaktadır. “Çanlar kimin için çalıyor” yazar okuyucusuna arka planda düşünmesi için belirli detaylar vererek kişileri düşünmeye içe döndürmeye çalışmaktadır. Ödül almış olan bu eserin bir Dünya klasiği olması tesadüf değildir. Kelimelerin ustalıkla kaleme alındığı ve edebi dilin bu denli anlaşılabilir olması son derece okuyucu tarafından odaklanılan bir detay olmaktadır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir