Aritmetik İyi Kuşlar Pekiyi (Cemal Süreya) Özeti Konu ve İncelemesi

Cemal Süreya’nın çocuklar için kaleme aldığı ve Çocukça dergisinde yayınlanmış on iki yazı, çocuk edebiyatı üzerine olan kitaptır.  Aritmetik İyi Kuşlar Pekiyi özeti içerisinde bir bölümde Necati Güngör söyleşisinden oluşan ‘’Aritmetik İyi Kuşlar Pekiyi’’ genel olarak her yaştan bireylerin hayal dolu öyküleri ve çocukluğuna kadar indiren bölümleri vardır.

Aritmetik İyi Kuşlar Pekiyi Özet

Kitap, Cemal Süreya’nın çocuklar için kaleme almış olduğu on iki yazı, çocuk edebiyatı üzerine bir kitaptır. Aritmetik İyi Kuşlar Pekiyi kitap içerisinde en gözde hikayeler Issız ada, Dört Büyük Şair, İki Annesi Vardı, Ünlü Ressam, Renkler ölmüyordu hikayeleridir. Bu en gözde hikayelerin özetleri şu şekildedir,

Issız Ada
Ali’nin canı çok sıkılıyordu ve uzak bir yere gitmek istiyordu sonra dünya haritası buldu, parmağını ismine bakmadan, yazılı olmayan, küçük bir adanın üstüne koyduktan sonra hedefini belirledi. Gerekli eşyala­rın listesini yaptıktan sonra ailesi, arkadaşlarını, okulu, köşedeki bakkalı, dedesi ve aynı zamanda dedesi için bütün İzmir’i, arkasından bütün ülkeye veda etti.
Türkiye’yi alıp götürse, oluşan boşluktan denizler birbirine karışır ve aynı zamanda dünyanın haritası bozulurdu.

Dünyayı gittiği adasına götürmeli diye düşündü ve Ali’ye göre 5 milyar insanı götürme manasına geliyordu. Yolcu yolunda gerek ve tüm bunları yaparken Nuh Peygamber kadar ciddi görünüyordu ve gidiyordu artık canı sıkılmayacaktı.

Dört Büyük Şair
Dört büyük şair anma törenleri düzenlenmiş ve şiirleri okunmuş aynı zamanda sanat güçleri hatırlanmıştı peki kimdi bunlar? Bu sanatçılar Ahmet Haşim, Orhan Veli Kanık ve Namık Kemal’dir. Diğer sanatçılar ise Yahya Kemal Beyatlı güçlü bir sanatçıdır ve aynı zamanda Namık Kemal genel olarak özgürlük ve yurt şairidir.
Yahya Kemal ise Türkçenin güzelliğini çok iyi bir biçimde orta­ya koyarak İstanbul’u yazmıştır.
Şiirimizi çağdaş çizgiye getirenlerden biri de Ahmet Haşim’dir ve yalnızlık duygusu ile hüzünleri işler.
Orhan Veli, şakacı bir şairdir ve dili de bugünkü dil maalesef genç yaşta ölmüştür.
Bir de Behçet Necatigil, Melih Cevdet Anday, Oktay Rıfat yazarlarımız var ve daha niceleri. Ülkemiz şairler ülkesi durumundadır. Günümüzde hala yaşayan sanatçılardan olan Fazıl Hüsnü Dağlarca, İsmail Uyaroğlu, İsmail Uyaroğlu, Edip Cansever’dir.

İki Annesi Vardı
Ahmed Ariften hayat öy­küsünü konu alan bu hikâye, Öyküsü şöyle başlıyordu bu cümle, ‘Benim iki annem oldu’ ile başlar.  Annesini kaybeden ve babası başkası ile evlenen Ahmed Arif, babasının evlendiği üvey annesini de diğer annesini sevdiği kadar sevmiştir ve ona da Anne diye seslenir.
Annemizin, babamızın yerini hiç kimse tutamaz fakat on­lardan birisi şu ya da bu sebeple yanımızda değilse ve yerine yeni birisi gelmiş ise ona da sevgi göstermeli ve alışmalıyız.

Ünlü Ressam
Ünlü ressam çocuklar hakkında konuşuyor ve diyor ki ‘Çocukların yaptıkları re­simlere bayılıyorum çünkü çocuklar kedi çizerken bile cetvelle çiziyorlar ve çok özgür çalışıyorlar’ der. Resim yaparken cetvel kullanılmamalı, elle yapılmalı, isterse yamuk olsun.’ Der. Ressam kime denir peki? Renkler ile yaşayan kişiye denir. Şair kime denir? Şairde sözcükler ile yaşar.

Renkler Ölmüyordu

Çocuk her gün okuldan çıkardı ve çıktığında sürekli kalabalık sokaklardan geçerdi. Kalabalığı sevdiğinden dolayı severdi sokakları. Ders kitaplarını hep insanlara benzetirdi ve bu yüzden kalabalığı çok severdi. Okuldan çıkan çocuk her çıkışta kalabalık mekanlardan geçerdi ve sonra bir an bütün ders kitaplarının sokakta yürüdüğünü düşünürdü. Gördüğü herkesi bir şeylere benzetmeyi severdi mesela alışveriş yapan bir adam görürdü ve ona göre bu adam Sosyal bilgiler dersiydi. Alışveriş yapan iki kişi konuşmaya başlıyor ise ortaya Dil bilgisi çıkardı. Büfeci paranın gerisini adama veriyorsa buna da Aritmetik diyebiliriz. Bir kızı sürükleyen kadın belli ki kız annesinden bir şeyler istemiş ve kadın kızını sürükleyerek götürüyormuş bu da masal.

Otobüse binerdi, genelde otobüsler doluydu ve otobüsteki her bireyin içinde özlemleri vardır. Peki roman olmuyor mu bu? Kendisinde uyandırdığı tüm bu duygular karışık geliyordu ve bu duyguların güzel olup olmadığını düşünüyordu. Çocuk çantasını bir elinden diğer eline geçirir ağır gelmiyordu ve artık ağır gelmiyorsa, bilin ki bu yaşama sevinci olmaktadır.

Aritmetik İyi Kuşlar Pekiyi Konusu

Cemal Süreya, Necati Güngör söyleşisi ile merak uyandıran bir eser çıkartmıştır ve Cemal Süreya kitabı içerisinde edebiyat öğretmenleri ve çocukluğunu içeren keyifli anlatımları mevcuttur. Aritmetik İyi Kuşlar Pekiyi konusu,

  • Kitap konusu genel olarak hayal kurmayı öğretir mesela kitap içerisinde Ressam öyküsünü konu alırsak ressama sorular sorularak aslında sanatın ne olduğunu öğretmektedir.
  • Ressam öyküsünün sonuna gelindiğinde aslında gözyaşları suluboya olarak tasvir edilmiştir.
  • Bu kitapta Cemal Süreya hem mutlu hisleri hem de trajedi konularını ele almaktadır. Ona göre soluk soluğa kalmak yaşamın en güzel hissidir.

Aritmetik İyi Kuşlar Pekiyi İncelemesi

Cemal Süreya, Aritmetik İyi Kuşlar Pekiyi incelemesi eserinde, çocuklara yönelik kaleme aldığı yazılar oldukça öğretici ve eğlendirici bir dil anlatımı bulunuyor. Cemal Süreya, çocuklarla konuşma üslubu ile eseri kaleme almaktadır. Cemal Süreya hikayelerini yazarken çocuklara öğretici ve eğitici bilgiler veriyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir