Beyaz Diş (Jack London) Özeti, Konusu ve İncelemesi

Yazar kitabında, yaşadığımız müddetçe karşılaştığımız, sıkıntılara direnmemiz gerektiğini, kurt ve köpek karışımı olan karakterle anlatmaktadır.

Eserin Özeti

Beyaz Diş özeti Bill ve Henry iki arkadaş olarak, zengin birine ait olduğu düşünülen tabutu- soğuk bir kış günü zor şartlar altında- kendilerini izleyen kurtlar eşliğinde, M’Gurry adlı kente  kızaklarına bağlı köpekler ile taşımaları  ve devamındaki maceraları kapsar.

Beyaz Diş olay örgüsü, yarı köpek olan bir kurdun tüm cesareti ile köpeklerin yanına gidip, onları etkileyerek, birden fazla, köpek olan gurubun içinde onları parçalamışlardı. Bill ateşin başında, köpekleri uzaklaştırmak için yaptığı bir hareketle saldırıya maruz kaldı. Ve köpeklerin hunharca saldırıları sonucu parçalayıcı dişleri arasında son nefesini verdi. Olayı bire bir gören Henry korkusundan yatmamıştır. Soğuktan donmak üzereyken, iki gece sonra köpekleriyle Henry oradan geçen birilerinin yardımıyla sağ olarak evine ulaştırılabilmiştir. Kitche, köpekleri kandıran kurt, aynı zamanda Beyaz Diş’in annesidir.

Tek Göz ise deneyimleri ve gücüyle, sürünün en olgunu olarak Kitche’i etkilemek için, onu isteyen diğer köpeklerle yaptığı, it dalaşında başarılı olur. Ve Kitche’i hak eder. Beraberliklerinden, Beyaz Diş doğacaktır. Beyaz Diş yavaş, yavaş palazlandıkça, nasıl av bulması gerektiği, tabiatın içinde, kendi rakipleriyle nasıl başa çıkacağını, bilecektir. Zamanı geldiğinde, anne ve babasından uzaklaşır.

Beyaz Diş farkında olmadan Kızılderili kabilelerinden birine girmiş olup, kaçmak istese bile kurtulamamıştı. Beyaz Diş onu kurtarmak için sesine gelen annesi Kitche’le Gri Kunduz adında kabile üyesi tarafından, sahiplenildi.

Gri Kunduz, gözetiminde çadıra getirilen Beyaz Diş ve annesi buradaki köpeklerle sürekli dalaşır. Diğer köpekler onu aralarında görmek istemezler. Bu arada annesi Kitche takasa denk gelecek şekilde, bir başka Kızılderili’ye verilir. Tek kalan Beyaz Diş, dalaşa, dalaşa diğer köpeklerle, dövüş konusunda deneyimleri artar. Hareketleri diğer hayvanlardan, daha hızlı çevik ve kurnazdı. Hile yapmanın yollarını öğrenmişti. Artık insanlara, karşı daha sakin ve uysaldı. Böyle davranmazsa insanlar tarafından cezalandırılacağını biliyordu.

Bir gün Yukon’a satış yapmak üzere, gelen Gri Kunduz yanında Beyaz Diş ’ide getirir. Ne yazık ki burada da saldırgan köpekler vardır. Beyaz Diş bunlara karşı savunma yapmak üzere dalaşır. Beyaz Diş ve Karakterleri içerisinde Güzel Smith Beyaz Diş’ i gördüğünde almak ister. Fakat sahibi vermeyince, bir süre onu kandırıp içkiye alıştırır. Gri Kunduz içkiye alıştıktan sonra, önce tüm paralarını, sonra da güzel dövüşen köpeğini aldı.

Güzel Smith tarafından, Beyaz Diş açlığa ve dayağa maruz bırakılarak, diğer köpeklerle dalaştırılır. Bir defasında, terbiye olması için onu çok kötü bir şekilde döver. Beyaz Diş’ i kafese kapatır. Kafesten sadece dövüş zamanı çıkarılacaktır. Bazen kurt ve vaşaklarla bile dalaştırıldığı olmuştur. Hayatta kalabilmesi için, tek çarenin öldürmek olduğu öğrenmişti. Artık Beyaz Diş her müsabaka da kazanarak kurtulmayı başarınca, sahibi tarafından, gösteri dünyasına, dahil edilip insanlara sergilenir.

Cherokee diye bilinen Doberman, cinsi bir köpekle kapışmasında, onun ısırıklarından kurtulamaz. Feci şekilde yara almıştır. Olaya şahitlik eden, aynı zamanda parayla almak isteyen, altın toplayıcıları Weedon Scott ve Matt vahşi köpeğin ağzından onu kurtarıp himayelerine alırlar.

Bu aileye Beyaz Diş’ in alışma süresi biraz uzamış olsa da, ilerleyen günlerde, Scott’un Beyaz Diş’e karşı iyi davranması hayvanı oldukça etkilemiş, onsuz yemez içmez, adeta nefes alamaz duruma gelmişti. Scott öyle ki işleri için, evden uzaklaştığında, Beyaz Diş üzülmesin diye onu da yanına alarak yolculuk eder oldu.

Weedon Scott Kaliforniya ‘ya ailesinin yanına giderken de Beyaz Diş’ i götürecektir. Aile üyeleri başlarda, hırçınlığından dolayı hayvanı sevmeseler de, Weedon Scott’un babasını öldürme planıyla, evlerine gelen caninin tam iş başındayken onu yakalaması ve yargıç Scott’u son anda ölümden kurtarması, ve silahından çıkan kurşunla yaralanması üzerine derhal hastaneye kaldırılır. Yapılan operasyonla kurtarılıp hayata döner. Bütün bu durumlar aile içinde sevgiyle karşılanır. Beyaz Diş, bundan sonrasında aile tarafından benimsenecektir.

Eserin Konusu

Yazar, köpek ve kurt karışımı Beyaz Diş’ in, farklı özellikte, çeşitli zamanlarda sahipleri ile yaşadığı sınavı akıcı bir şekilde yazmıştır. Başlarda yırtıcı ve saldırgan olan bu varlığın, yaşadıkları zorluklarla birlikte, sakinleşip terbiye olduğu işlenmiştir. Merak uyandırıp, okunulası bir eser olarak, okuyucuya sunulmuştur. Medeniyetten kaçıp kurtulması gerekirken, insanlarla yaşamak için ormanı tek eden Beyaz Diş, bu sınavını oldukça acımasızca verecektir.

Eserin İncelemesi

Jack London’un  ‘’Vahşetin Çağrısı’’ adı altında çıkan eseri gibi köpek temalıdır. Eser, yazarın tanınmasına sebep olan en çok satan kitabı olup, 1906 da basılmıştır. Tüm Dünya’da duyulunca, başka dillere tercümesi yapılmıştır. Yazar, eseri kaleme alırken, Amerikan Gerçekçiliği denilen bir tarz kullanarak yazmıştır.

Jack London, küçüklüğünden gençliğe kadar geçen dönemde, sakin olmayan, ipe sapa gelmez bir kişilikti. Sonraki yıllarında Alaska’da değerli maden olduğu duyumunu almış. Ve altın bulmak üzere Alaska’ya gidecektir. Değerli madeni ararken, çevresini saran köpeklerin hayatını inceleme fırsatı bulmuştur. Altın bulamadan eve dönüş yaptığında, dimağında köpeklerle ilgili bir başka öykü belirmişti. Hayatına ait yaşadığı anları yazarak romanlar çıkaran, Jack London kısa ömrüne az fakat yıllarca okunabilecek kalitede, eserler sığdırabilmiştir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir