Bir masal kitabı olan Tahir Alangu’nun yazdığı Billur Köşk Masalları konusu içinde toplam olarak 13 tane masal bulunmaktadır. Billur Köşk Masalları aslında çok eski bir geçmişe sahip olup, Türk masal derlemeleri arasında yer almaktadır. Halk arasında anlatılan masalların derlendiği bir çalışma olan Billur Köşk Masalları’nı, ilk olarak kimin ne zaman yazdığı ve kim tarafından yazıldığı bilinmemektedir.
Billur Köşk Masalları derlemesinin en önemli bir diğer özelliği ise Anadolu’nun ilk masal derlemesi olmasıdır. Billur Köşk Masalları ilk olarak doğu bilimleri uzmanı olan George Jacop tarafından 1889 yılında keşfedilmiştir ve ünlü araştırmacı üzerinde baskı tarihi bile bulunmayan bu masal kitabından söz etmiştir.
Billur Köşk Masalları (Tahir Alangu) Özeti
Billur Köşk Masalları ilk olarak ne zaman yayınlandığı belli olmayan bir masal derlemesi olarak daha sonraki yıllarda pek çok yazar tarafından yeniden düzenlenip yayınlanmıştır. Buna bağlı olarak ünlü yazar ve edebiyat tarihçisi olan Tahir Alangu tarafından da, Billur Köşk Masalları 1961 yılında yeniden yayınlanmıştır.
Tahir Alangu haricinde bu ünlü ve sevilen masal derlemesi, Peyami Sefa tarafından 1925 yılında, Selami Münir tarafından ise 1937 yılında kitap haline getirilip, yayınlanmıştır. En sevilen derlemelerden biri olan Tahir Alangu Billur Köşk Masalları özeti ise hem insanları anlatan, hemde hayvanları anlatan, fantastik öğelerin sıklıkla yer aldığı masallar bütünüdür.
Sadece çocukların değil, büyüklerinde ilgiyle okuduğu Billur Köşk Masalları aynı zamanda içlerinde kralların, sultanların, padişahların ve kraliçelerin de yer aldığı büyülü hikâyeleri de içinde barındırmaktadır. Dünya ötesi yolculukların yer aldığı masal kitabı, ünlü yazar Tahir Alangu’nun akıcı ve güzel anlatımıyla daha da zevkle bir halde okunur hale gelmektedir.
Billur Köşk Masalları (Tahir Alangu) Konusu
Ünlü yazar ve edebiyat tarihçisi Tahir Alangu’nun kaleme aldığı ve 1961 yılında yayınladığı Billur Köşk Masalları isimli kitapta birbirinden güzel 13 masal yer almaktadır. Kitapta yer alan masalların her biri okuyucuları ayrı bir yolculuğa çıkarmaktadır. Buna bağlı olarak Billur Köşk Masalları kitabında yer alan masallardan birisinin konusu örnek olarak şu olmaktadır;
Billur Köşk Masalları – Tasa Kuşu
Çok uzak ülkelerin birinde bir padişahın çok sevdiği bir kızı varmış. Padişah kızını çok sever ve onun bir dediğini iki etmezmiş, böylelikle padişahın kızı da dert tasa nedir bilmezmiş. Günlerden bir gün padişahın güzel kızı ile hoca hanım otururlarken, hoca hanım kıza dönüp bir derdinin olduğunu ve buna çok üzüldüğünü söylemiş.
Padişahın kızı hoca hanımın bu dediğine gülüp, onunla dalga geçmiş ve hiç ilgilenmemiş. Bunun üzerine çok kızan ve üzülen hoca hanım ondan intikam almak için kıza bir tasa kuşu alıp, hediye etmiş. Padişahın kızı bir gün bahçede dolaşırken kuşu da yanına almış ve onu bahçeye salmış. Bunun üzerine kuş kızı alıp, onu çok uzaklara götürüp, bırakmış.
Dağ başında tek başına kalan sultan, bir çobandan erkek kıyafetleri alarak onları giymek zorunda kalmış. Daha sonra kasabaya giden padişahın kızı, aç olduğu için çaycıdan iş istemiş, çaycı bunu işe almış, geceleri de yatması için bir oda vermiş. Padişah kızı burada hayatını geçirirken, bir gece tasa kuşu gizlice onun yanına gelmiş. Bütün bardakları kırmış, dükkânı yerle bir etmiş.
Bunun üzerine sabah dükkâna gelen çaycı bunu kızın yaptığını sanıp, onu dövmüş ve işten kovmuş. Ortada kalan padişah kızı aç kalmamak için bu seferde bir terzinin yanına işe girmiş. Tasa kuşu gelip yine dükkânı dağıtmış, kız yine kovulmuş, daha sonra bir avizecinin yanına girince de yine tasa kuşu gelmiş her yeri dağıtmış. Padişah kızı böylelikle girdiği her işten her seferinde kovulmuş. Zavallı kızcağız artık başa çıkamayınca dağlara gitmiş.
Dağda gezerken bir şehzadeye rastlamış, şehzade ona aşık olmuş, kızla evlenmiş. Kırk gün kırk gece düğünleri olmuş. Sultanın bebeği olunca tasa kuşu gelmiş, bebeği kaçırmış, kaçarken de kızın ağzına kan sürmüş gitmiş. Padişah torununun yok olduğunu görünce kızı idam ettirmek istemiş ama karısını çok seven şehzade buna izin vermemiş. Daha sonraları ise tasa kuşunun ettikleri bir bir ortaya çıkmış, padişah kızı çocuklarına kavuşmuş, böylelikle ortada olan lanet ortadan kalkarak herkes mesut ve mutlu yaşamış.
Billur Köşk Masalları (Tahir Alangu) İnceleme
En ünlü ve eski tarihli masal derlemelerinden birisi olan Billur Köşk Masalları incelemesi dâhilinde, Anadolu’nun içinden doğmuş olan masallar bulunmaktadır. Halk arasında senelerce anlatılarak, nesilden nesile aktarılan bu masallar Tahir Alangu’nun anlatımıyla daha da büyük bir anlam kazanmaktadır.
Billur Köşk Masalları çocuk kitapları kategorisinde, Yapı Kredi Yayınları tarafından yayınlanmış olup, ünlü masal kitabının sayfa sayısı ise 352 sayfadır. Türk kültürünün en güzel eserlerinden birisi olan eser aslında anonim bir eser olup, Tahir Alangu’nun 13 masalı derlemesi ile günümüzde de hayat bulmuştur. Billur Köşk Masalları kitabının içinde yer alan masalların başlıkları ise şunlar olmaktadır;
- Billur Köşk ve Elmas Gemi
- Ağlayan Nar ile Gülen Ayva
- Helvacı Güzeli
- Muradına Eren Dilber
- Tasa Kuşu
- Muradına Eremeyen Dilber
- İğci Baba
- Sefa ile Cefa
- Hırsız ile Yankesici
- Saka Güzeli
- Alicengiz Oyunu
- Mercan Kız
- Karayılan