Çile Necip Fazıl Kısakürek kitabı adını Çile adındaki uzun bir şiirden almaktadır. Bu şiir eserin başındadır. 1939 yılında ilk olarak Senfonya adıyla yayımlanmıştır. Şiir yedişer adet dörtlüklerden meydana gelmektedir. Dini ve metafizik konular şiirde hakimdir.
Çile Özeti
Şiirde kuvvetli bir lirizm hakimdir. Şiirde coşkun ve heyecanlı bir dil kullanılmıştır. Şiirin bütünlüğüne bakıldığında kâinattan, kaderin verdiği şaşkınlık ifadesinden, isyan ve tevekkül duygularına yer verildiği görülmektedir. İlk kısımda kader karşısındaki ezilme ve teslimiyet hissiyatı parlak ve trajedi bir şekilde aktarılmıştır.
İkinci kısımda ise yumuşak bir ifade ve şaşkın sorular hakimdir. Üçüncü kısımda ise kitabın da ana fikri olan insanın rabbinin yardımıyla kendi sorunlarına çözüm üretebileceği anlatılmaktadır. Bu kısımda insanın sorunlarının çözümünün kendisinin iç dünyasında olduğu vurgulanmaktadır. Son kısımda ise şair kendisini teslimiyet duygusuna bırakmıştır. İnsan aklını ve iradesini kullanarak rabbini bulmakla zorunlu tutulmuştur.
Şair eserine tasavvufi bir terim olan çileyi seçmiştir. Hayatının belli döneminden itibaren çileyi metafizik ıstırabının sembolü olarak görmektedir. Çile kitabındaki şiirler şairin mutlak gerçeği araması yollundaki hissedilen heyecanların toplu olarak ifade edilişidir. Çile kitabında yer alan şiirlerin çoğunluğu Türkiye’de 1922 yılından sonra görülen sosyal ve ideolojik edebiyata tepkidir. Bu kitapta yer alan şiirler dışa çevrilen gözleri insanın iç dünyasına yönlendirmektedir. Bu şiirler orijinal ve yeni psikolojik bir derinliğe sahiptir.
Çile kitabında yer alan şiirler fertten cemiyet hayatına kadar uzanan birçok konuyu içerisinde barındırmaktadır. Eserde hâkim olan tavır ise çoğunlukla şairin kendi benliği ile olan mücadelesini ve kaynağına ait olan korkudur. Kitabın dördüncü bölümünde Peygamberimizle ilgili ve ahlakın temizliğine, ruhun dinginliği gibi konular tema olarak ele alınmıştır. Ölüme de bu bölümde yer verilmiştir.
Kitabın beşinci bölümünde genel olarak şehirler ele alınmıştır. Eser içerisinde İstanbul’a olan sevgisini anlatan birçok şiir yer almaktadır. Necip Fazıl’ın meşhur olan Kaldırımlar şiiri kitabın Şehirler kısmında yer almaktadır. Necip Fazıl altıncı bölümde azgın dalgalardan ve tabiatta var olan muhteşem ayrıcalıklardan bahsetmektedir. Bu kısımda ağaçlara savrulan yaprakları kullanarak bir dil elde etmiştir.
Kitabın yedinci bölümünde kadınlardan bahsetmektedir. Bu bölüm iki mısralık satırlardan oluşmaktadır. Kelimeler içerisinde kadın ifadesi kullanılmaktadır. Sekizinci bölümde korku duygusu konu olarak ele alınmaktadır. Korkunun birçok çeşidi bulunmaktadır. Korkunun ölüm, ihanet ve yalan gibi çeşitleri bulunmaktadır. Bu kısımda asıl olarak anlatılmak istenen ölümdür. Dizelerde toprak altında kalan baş anlatılmaktadır.
Kitabın dokuzuncu kısmında yurt özlemi anlatılmaktadır. Yurt anne kucağı benzetmesi ile anlatılmaktadır. Yaşanılan memleket özlem duygusundan bahsedilmektedir. Bu bolümdeki ortak nokta ise herkesin gönülden bir şekilde yurduna bağlı kalmasıdır. Yaşanılan özlem ve acılar ise hep aynıdır.
Onuncu kısma geldiğinde ise Ukde başlı altında derlenen şiirler bulunmaktadır. Ukde kelimesinin bilinen iki anlamı bulunmaktadır. İçinde dert olan anlamının yanı sıra daha çok düğüm anlamını taşımaktadır. Burada yer alan başlığın aslında kesin olarak bir anlamı bulunmamaktadır. Bu kısımda yer alan şiirler içerisinde her iki anlamı birden taşımaktadır. Şöhret içerisinde geçen dertler zamanın atmış olduğu düğümlere denk gelmiştir. Çile özeti bu şekildedir.
Çile Konusu
Çile konusu çok fazla temayı içermektedir. Kitapta bulunan şiirlerin hepsi konularına göre ayrılmaktadır. Genel olarak şiirlerdeki hâkim konular ölüm, kadın, korku, Allah inancı, insan ve tabiat konularıdır. Şiir kitabında aşk konusuna çok fazla yer verilmemektedir. Şiirler çoğunlukla hece ölçüsü ile yazılmıştır.
Duygu yoğunluğu mısralarda fazladır. Şiirlerde kapalı bir anlatım yoktur yani okuyucu tarafından şiirler kolaylıkla anlaşılmaktadır. Kitapta şiirin yanı sıra fazlaca beyit ve Necip Fazıl Kısakürek’in şiirleri ile ilgili olarak kaleme aldığı yazıları da bulunmaktadır. Kitap MEB 100 Temel Eser listesinde yer alan şiir kitapları arasındadır.
Çile İncelemesi
Necip Fazıl Kısakürek’in seçmiş olduğu imgelerin onun istek ve arzuları üzerinde olumlu bir etkiye sahiptir. Yaşam onun için çileyi ifade etmektedir. Ölüm ise çileden kurtuluştur. Şaire göre insan çileye mahkumdur. Çilenin mekânı dünyadır. Huzurun yeri ise öteki dünyadır. Şaire göre zaman ve akıl ise çile nedenidir. Çileden kurtuluş ise sadece iman ile mümkündür. Çile adlı kitaba ait bu tablodaki merkez ise çiledir. Şair çile çekenleri mekânı, nedeniyle ve sonuçları ile birlikte ele almaktadır. Şair, eserdeki imgeleri bir bütünlük içerisinde kullanmıştır.
Necip Fazıl Kısakürek, maddi dünyanın vermiş olduğu yükten mistik dünya ile kurtulmaya çalışmıştır. Çatışma durumlarında ise şiir ile ulaşmak istediği konuma varmaya çalışmıştır. Eserin amacı şairin kendisini ve insanları içinde bulundukları çıkmazdan kurtarmaktır. İnsan maddi dünya içerisinde bitmek bilmeyen bir mücadele içerisindedir. Şair şiirlerinde insanın yenilen tarafını ortaya çıkaran imgeler kullanmıştır. Ona göre insan dünyaya düşmüş aciz bir varlıktan ibarettir. Zamanı başlangıcı belli olmasına rağmen sonu belli değildir.
Şaire göre insan ipte ilerlemektedir ve insan hep farklı bir mevsimi yaşayacaktır. İnsan en sonunda başlamış olduğu noktaya geri dönmektedir. Yaşam doğum ile ölüm arasında bulunan kısa bir zaman dilimidir. Zaman ile ifade edilmektedir ve insanın yaşamı boyunca geçirdiği mevsimler ise boğumlar olarak ifade edilmektedir. Çile incelemesi bu kısımda detayları ele alınmıştır.