Damla Damla, Ruşen Eşref Ünaydın tarafından kaleme alınan ve pek çok bölüm mensur şiirden oluşan bir derlemedir. Damla Damla konusu en merak edilen konular arasında yer almaktadır. Zira Ruşen Eşref Ünaydın, bu kitabı yazarken en büyük ilham kaynağının Mustafa Kemal Atatürk olduğunu belirtmektedir.
Anlatılana göre, Ruşen Eşref Ünaydın ve Atatürk bir masada otururken, Atatürk birbiri ile bağlantılı olmayan birkaç kelime söyler ve Ünaydın’dan bu kelimeler ile anlamlı bir bütün oluşturmasını rica eder. Ruşen Eşref Ünaydın, neredeyse hiç beklemeden birkaç dizelik mensur bir şiir oluşturmayı başarır. Daha sonra Damla Damla isimli mensur bir derleme kitabı oluşturur. Bu derleme, 72 mensur yazıdan oluşmaktadır. Eser ilk olarak 1928 yılında yayınlanmıştır. Ancak 1929 ve 1947 yıllarında kitabın ikinci ve üçüncü baskıları çıkmıştır.
Ruşen Eşref Ünaydın tarafından yazılan mensur şiir derlemesi Damla Damla, edebiyatımızın en önemli eserleri arasındadır. Zira bu eser, yeni harfler kullanılarak basılan ilk kitaptır. Bu nedenle dönemin resmi gazetelerinde Ruşen Eşref Ünaydın ve Damla Damla hakkında haberler yapılmıştır.
Damla Damla Özeti
Mensur yazılardan oluşturulan derleme kitabı Damla Damla, pek çok insan tarafından araştırılmaktadır. Özellikle Damla Damla özeti merak edilmektedir. Damla Damla, mensur yazılardan oluşturulmuş olduğu için akıcı bir hikâye özeti oluşturmak pek de mümkün değildir. Damla Damla kitabı hakkında özet araştırması yapan bireyler, kitap hakkında daha detaylı bilgi almak için aşağıdaki listeye göz atabilir.
- Damla Damla kitabında yer alan mensur yazıların büyük bir bölümünde güzelliklerden bahsedilmektedir. Bu güzellikler doğa, hayat, karşı cins olarak 3 farklı bölümde incelenebilmektedir. Mensur yazıların yaklaşık olarak 45 tanesinde hayatın güzellikleri ile ilgili anlamlı ve ince düşünülmüş yazılar bulunmaktadır.
- Damla Damla kitabının güzellikler dışında değindiği konulardan bir tanesi de ölümdür. Ölümün ne kadar kötü olduğu, ölümün olmaması gerektiği gibi düşüncelere mensur yazılarda yer verilmektedir. Zira Ruşen Eşref Ünaydın, güzelliklerin önüne ölümün geçtiğini düşündüğü yazılar oluşturmuş ve bu durumdan memnun olmadığını belirtmiştir.
- Mensur yazıların devamında kitapta ölümün olağanlığı ve kaçınılmaz olduğundan bahsedilmektedir. Ünaydın, dünyadaki her canlı ve cansız varlığın geçici olduğuna değinmiş ve tek kalıcı olan unsurun ölüm olduğunu kabul etmiştir.
Damla Damla kitabında pek çok duygu ve konu çok iyi bir şekilde okuyucuya iletilmektedir. Bu nedenle kitaptaki hisler, her okuyucuyu etkileyebilecek niteliktedir. Ruşen Eşref Ünaydın, bu hislerini ince düşünceler ile okuyucuya anlatabilmiştir.
Damla Damla Konusu
Ruşen Eşref Ünaydın tarafından yazılan Damla Damla derlemesi, pek çok açıdan araştırılmaktadır. Bu bağlamda araştırılan konulardan bir tanesi de Damla Damla konusu olmaktadır. Damla Damla adlı kitapta pek çok konuya yer verilmektedir. Ancak mensur yazılarda en çok anlatılan konular şu şekildedir:
- Doğa sevgisi
- Sevgi
- Aşk
- Hayatın tüm güzellikleri
- Gerçekler
- Ölümün kötülüğü
- Ölümün kabullenişi
- Karşı cinse beslenen duygular
- Duyguların dizginlenmesi
- Hayatın gerçekleri
Yukarıda da görüldüğü gibi Damla Damla kitabında pek çok konuya yer verilmektedir. Ancak bu konular birbiri ile oldukça bağlantılıdır. Zira Ruşen Eşref Ünaydın yazılarını derlerken güzel geçişler yapmıştır. Örnek vermek gerekirse, aşkın ne kadar güzel odluğunu anlatırken ölüm gerçeğiyle karşılaşmış ve ölümün ne kadar kötü bir durum olduğundan bahsetmiştir. Daha sonrasında ise yavaş yavaş ölümü hazmetmeye ve ölümün kaçınılmaz bir son olduğunu kabul etmeye başlamıştır. Bu nedenle okuyucular, Eşref Ünaydın’ın düşüncelerini çok daha iyi bir şekilde kavrayabilmektedir.
Damla Damla İncelemesi
Damla Damla kitabının pek çok açıdan incelemesi yapılabilmektedir. Damla Damla kitabı hakkında daha fazla bilgi almak, kitapta yer alan mensur yazıların mantığını öğrenmek ve Damla Damla incelemesi yapmak isteyen bireyler, aşağıdaki listeye göz atabilir.
- Damla Damla kitabında 72 farklı mensur yazı bulunmaktadır. Bu yazılar, genellikle bir paragraftan oluşur. Mensur yazılarda işlenen konular birbirinden farklı gibi algılansa da aslında birbiri içerisinde bütünlükler sağlamaktadır.
- Mensur yazıların geçişlerinin ince düşünülmüş olması sayesinde okuyucular bu eseri bir kitap gibi okuyabilmektedir.
- Bu kitap, Türkiye’de ilk defa yeni harfler kullanılarak yazılmış eserdir. Bu nedenle Türk edebiyatında büyük bir önemi bulunmaktadır.
- İlk defa 1928 yılında basılmış olsa da, içerisinde kullanılan dil ağır değildir. Bu nedenle mensur yazıların anlaşılması hiç de zor değildir.
- Yazar, bu mensur şiirleri oluştururken ince düşünülmüş kelimeler kullanmakta ve duygularını oldukça başarılı bir şekilde aktarmaktadır.
- Kitap ilk olarak bir gazetede yayınlanmıştır. Gazetede bu kitabın içerisinde bulunan 72 kısa yazı da mevcuttur. Daha sonrasında ise kitap haline getirilmiş ve okuyucular ile buluşturulmuştur.
Damla Damla Yazarı
Damla Damla kitabının yazarı Ruşen Eşref Ünaydın’dır. Ruşen Eşref Ünaydın, 1892 yılında İstanbul’da dünyaya gelmiştir. Pek çok eseri bulunan Ünaydın, Galatasaray’ın kurucuları arasında yer almaktadır. Buna ek olarak diplomat, siyasetçi ve gazeteci unvanları da bulunmaktadır. 1918’de yazdığı bir eser ile Mustafa Kemal Atatürk’ü hem kamuoyuna hem de dünyaya tanıtmıştır.
Atatürk’ten ilham alarak kitaplar yazmıştır. Bu kitaplardan bir tanesi de Damla Damla olmaktadır. Türk tarihinin en büyük edebiyatçılarından biri olarak kabul edilen Eşref Ünaydın, Türkçeye ve Türk edebiyatına büyük katkılar sağlamıştır.