Define Adası (Robert Louis Stevenson) Özeti, Konusu ve İncelemesi

Robert Louis Stevenson tarafından yazılmış olan ve dünyada yaygın olarak bilinen bir macera romanı sayılan Define Adası, dünya edebiyatı sahasında pek çok benzeri oluşturulmuş bir eserdir. Kitap yazarının ününü aşmış ve pek çok kişi tarafından bilinir hale gelmiştir. Romanın en çok dikkat çeken taraflarından birisi de, dünya edebiyatında kayıp define ve korsan gibi içerikleri yansıtan ilk eser olmasıdır.

Daha sonra bu şekilde yazılacak pek çok esere de ilham kaynağı olmuştur. Yazar Define Adası’nı 30 yaşında iken yazmaya başlamıştır. Ve ilerleyen süreçlerde dünyaca ünlü bir isim olmuştur. İlk başarısının Define Adası kitabı olduğu söylenebilir. Romanın ilginç taraflarından birisi ise sipariş üzerine yazılmış bir eser olmasıdır. Yazar Robert Louis Stevenson, romanı üvey oğlunun bazı içeriklere sahip bir eser istemesi ile oluşturulmuştur. Üvey oğlu Stevenson’dan terk edilmiş bir geminin olduğu, içinde kadın olmayan, define ve haritanın da yer aldığı bir hikaye istemiştir.

Yazar aynı zamanda doğduğu yer olan İskoçya’da iken ailesi ile birlikte yaşarken eseri kaleme almıştır. Eser ilk defa 1881 ve 1882 senelerinde çocuk dergisinde dizi şeklinde tefrika edilmiştir. İlk bölümlerinin ardından tamamlanmış ve 1883 senesinde basılmıştır.

Konu bakımından dünya üzerinde bazı ilklere sahne olması sebebiyle; eser yayınlanmasının ardından pek çok benzeri tema ortaya çıkmıştır. Pek çok kere sinemada da yer verilen Define Adası kitabından ilham alınarak TV dizisi de çekilmiştir. Şimdi Define Adası kitabı ile ilgili merak edilen konusu, özeti ve incelemesine göz atalım:

Define Adası Özeti

Define Adası özeti kitaba ilgi duyan pek çok okuyucu tarafından merak edilmektedir. Eserde Jim Hawkins isminde bir çocuğun Define avına çıkması konu edilmektedir. Hawkins İngiltere’de bir hancının oğludur. Çocuk önceleri Amiral hanında çalışmaktadır ve burası babasına aittir. Bir süre sonra Jim hana gelen Bill adında bir korsanla tanışır. Bill yaşlı bir denizcidir. Aynı zamanda oldukça ilginç bir adamdır.

Geçmişi sırlarla doludur ve sürekli kaçtığı tek bacağı olan bir denizci vardır. Kaptan Filinta ait hazine haritası saklamakta olan ve odasında yer alan sandıkta çok miktarda parası olan Bill ani şekilde ölür. Eşyaları ve sırları  Jim’e kalmıştır. Bill’in odasında kilitli olan sandığı açar, define hikayesini öğrenir. Bu hikayeyi babasının güvendiği arkadaşı ve aynı zamanda doktoru olan Dr. Levese’ye  anlatır.

Dinleyen doktor defineyi bulmaya karar verir ve arkadaşı olan şövalyeyi aynı zamanda uzun bacaklı John Silver adı ile bilinen denizciyi ve Jim’İ yanına alarak Define Adası’na ulaşmayı amaçlar. Jim ile arkadaşları ulaşmak için bir deniz yolculuğu yapar. Ardından adaya varırlar. Yalnız tek bacaklı korsan ile adamları onları izlemektedir. Bu noktada macerada kime güvenebileceği pek belli değildir. Adaya gizlenmiş olan hazineyi kimin bulacağı Jim ile arkadaşlarının macerasını oluşturur.

Define Adası Konusu

Define Adası temel olarak;  Jim adlı bir çocuğun define haritası ve bilgilerine erişmesi ile birlikte arkadaşlarıyla hazineye ulaşmaya çalışma hikayesini konu alır. Yazarın oğlunun isteği üzerine belli içerikler baz alarak yazdığı eserin temeli define avı konusu üzerine kuruludur. Aynı zamanda bu konuların işlendiği ve geniş kitlelere yayılan ilk eser olarak ifade edilir. Bu sebeple çok sayıda benzer eserin yayınlanmasına önayak olmuştur. Define Adası konusu itibarıyla bu maceralar üzerine kurulur.

Jim babasının olan handa çalışarak geçirirken, Bill adındaki kaptanın hana konaklamaya gelmesiyle hayatı değişir. Bill’in yanında yer alan gizemli sandık ve ilginç bir kişi olması nedeniyle handaki kişiler onu merak etmeye başlar. Bu sırada Bill kaçtığı tek ayaklı denizciyi gördüğünde ona haber vermesi için Jim’e para verir. Handa kalmaya başlayan Bill devamlı dürbünle dışarıyı gözler. Bill ile ilgili bu ayrıntılara dikkat eder. Aradan aylar geçer fakat Bill handan ayrılmaz. Hatta bir süre sonra han parasını dahi ödememeye başlar. Bir tartışma esnasında Jim’in babası rahatsızlanır ve doktor arkadaşı çağırılır. Kısa bir süre sonra Jim’in babası hayatını kaybeder. Bir süre sonra Bill de ölür ve define ile ilgili tüm ayrıntılara Jim ile arkadaşları erişir. Define Adası maceraları bu şekilde başlar.

Define Adası İncelemesi

Eser incelemesi pek çok roman türünde olduğu gibi;  toplumsal arka plana dair ayrıntılar ortaya çıkarabilir. Bununla birlikte farklı bir ortaya çıkış hikayesi olduğu için;  kendine ait şartlar altında değerlendirilmelidir. Örneğin sipariş üzerine kaleme alınmış bir eserin; alanında ilk olduğu ifade edilebilir. Define ve korsan temalarını işleyen dünya çapında ilk eser olmasının yanı sıra;  macera konulu kitaplara özel bir yapıt eklenmesini sağlamıştır.

Define Adası ile insanların farklı dünyalar ve yeni hazineler keşfetme arzusu da açığa çıkmaktadır. İnsanlar daima hayal kurmayı sevmiş ve bu alanlara ilgi göstermiştir. Bundan dolayı da çok sevilen ve dünya çapında bilinir hale gelen kitabın konusu oldukça ilgi çekmiştir.

Define Adası incelemesi ile çok uzak diyarlara yolculuk yapma ve daha iyi şartlara buluşma hayali; insanlara akıcı üsluba sahip bir macera aracılığıyla iletilmiştir. Bu anlamda hem alanında ilk  olma özelliği taşır hem de macera konulu kitaplar için özel bir yere sahiptir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir