Eğil Dağlar (Yahya Kemal Beyatlı) Özet Konu ve İncelemesi

Eğil Dağlar kitabı genel olarak Yahya Kemal’in Kurtuluş Savası yıllarında kaleme aldığı yazılardan oluşmaktadır. Eğil Dağlar özeti genel olarak eser, Kurtuluş Savaşı’nın zamanını günü gününe anlatılmış bölümlerden oluşur. Savaşa en yakın tarih olma niteliği taşıyan bu eser ile beraber Millî Mücadele sırasında bilgi ve fikirle hizmet etmiştir. Milletimizin kendine güvenerek dimdik ayakta durması için ne yapması gerektiği bu kitapta anlatılmıştır.

Eğil Dağlar özeti kitap dışında Yahya Kemal’in Kurtuluş Savaşı yaşanırken yazdığı 86 adet yazıdan oluşur. Bu eserlerden bazıları, Milli Fikirler, İstanbul’da Bekamız, Ramazan’la Beraber, Misakı Milli, 23 Nisan, Kandiller Yanarken, Tevekkül ve Vazife, Yunan Buhranı, İlimde Amel, Kıssadan Hisse, gibi vb. eserlerdir.

Eğil Dağlar Özeti

Eğil Dağlar özeti kitap içerisinde süslü bir dil kullanılmıştır. Kitaptan bazı kesitleri şu şekildedir, Felaketin bin acısına mukabil bir hayrı da olmaz mı? Yunanlılar 1000 seneden beri Hudavendigar toprağında yaşamaktadır ve bu Türklerin var olan köklerini koparma amacı ile saldırıp durdular. Türk toprakları altında yatan, ilk İslam şehitlerini, ilk Osmanlı padişahlarını uyandırdılar.

Toprağa dökülen kanlar dirilmiştir ve gözlerini açmıştır. Artık yepyeni bir hayatı idrak etmişlerdir. Ertuğrul Gazi’nin türbesini yıktıklarını duyanlar Küçük Asya’nın bütün dağlarından yavaş yavaş inmekte ve Söğüt’e doğru ilerliyordu. Bu saat Hudavendigar toprağına doğru, bütün Anadolu’da öyle önüne geçilmez bir yürüyüş vardır, Teselya ovalarını inleten meşhur türkü bütün Anadolu vadilerinden gelmektedir.

Türkünün şivesinden ve zevkinden nereden çıktığı belli değildir ve her türküde olan şive tarzından az çok belli olmaktadır yoksa bunun bilakis menşei Rumeli midir yoksa Anadolu mu anlaşılmamaktadır, çünkü çok milli bir Türküdür.

24 yıl önceki ilk çıktığı zaman vatanın bütün sokaklarında, caddelerinde ve mahallelerinde, Taselya’ya doğru redif taşıyan Anadolu ve Rumeli trenlerinde yalnız bu türkü işitiliyordu,

O harbin askerleri bu türküyü söylerken geçtikleri bütün şehirlere baktılar. Bu şehirler genel olarak İstanbul, Selanik, İzmir, Halep, Üsküp ve Manastır’dır ve bunların kafeşantanlarında sabahlara kadar o Türkü’yü tekrar söylediler. Erzurum’dan Yanya’ya ve oradan da Alasonya’dan Dökeme Tepeleri’ne kadar her bölgede bu Türkü vardı.

Bu, yeni Türk şiirinin ilk ve son eseri maatteessüf yani son güzel eseri bunun için ondan beri bu kadar harika canlı ve atışlı mısralar söylenmemiştir. Üst kesimdeki insanların edebiyatı ya bir nazire gevelemesi veya yahut ya da sıkıntı veren bir sinir iniltisi durumunda olurken alt kesimin insanları ve köylüler şu şekilde dedi “Eğil dağlar! Eğil’’ tarzında ne kadar hareketli ve canlı bir hayalle kıyam ediyorlardı ve sonra yeni talim çıktığını haber almış koştular, yeni ve muntazam bir millet olmaya ne kadar şâyânı dikkat bir heves gösterdi.

Eğil Dağlar Konusu

Eğil Dağlar konusu, kitabını oluşturan genel olarak yazılar Yahya Kemal’in Kurtuluş Savaşı sırasında yazdığı yazılardan meydana gelmektedir. Kurtuluş Savaşı esnalarında günü gününe yazılmış olan bu yazılar genel olarak Millî Mücadele yıllarındaki olayların tazeliğini ve sıcaklığını taşımaktadır. Halka moral vermek amacıyla ve aynı zamanda milli birlik ve bütünlüğü korumak maksatlı bu yazıları yazmıştır. Milletimizin mücadeleyi sürdürmesi için öz güven kazanması aynı zamanda savaşta başarıya kavuşmak için neler yapması gerektiği gibi bu konuyu anlatan içeriklerden oluşmaktadır.

  • Eğil Dağlar türü Kültür ve Siyaset yazıları arasına girmektedir.
  • Birçok bölümden oluşmuştur ve her bölümünde ayrı bir anektot vardır.
  • Kitabın yazıldığı yıllarda Millî Mücadele’nin desteği olmuştur ve o yıllarda olan Türk düşüncesinin bir zaferidir.
  • Eğil Dağlar konusu daha çok Türk askeri ve Mustafa Kemal Atatürk karakterleri geçiliyor.

Eğil Dağlar İncelemesi

  • Eğil Dağlar İncelemesi genel olarak bu eser MEB tarafından orta öğretim kurumlarına tavsiye edilmiştir ve okullarda Yüz Temel Eser arasına girmiştir.
  • Eser üzerinde yapılan ilk çalışmalardan birini Nihat Sami Banarlı hazırlamış, Banarlı’nın çalışması MEB yayınları tarafından basıldı.
  • Eserin 2005 yılında hazırlanan Kâzım Yetiş tarafından baskısında yazarın şimdiye kadar hiçbir kitabına girmemiştir fakat Yahya Kemal’in bu eserini konu almıştır.
  • Bu kitapta yer alan kelimeler, güncelliğini yitirmiştir, eserin okunmasında sıkıntı yaratmıştır.
  • Eğil Dağlar İncelemesi genel olarak milletin tekrardan var olmasını sağlamakta ve İstiklal harbi kahramanları ve Atatürk’ün yaşadıkları Eğil Dağlar ana fikri oluşturmaktadır.
  • Eğil Dağlar edebi türü genel olarak içerisindeki şiirlerinde ve nesirlerinde tarih, vatan, mil­let ve İstanbul sevgisini işlenmiştir.
  • Yahya Kemal lirik ve epik şiirleri ile yazılarında vatan, aşk, tabiat, de­niz, ölüm ve sonsuzluk konularını da işlemiştir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir