Gelmiş Geçmiş En iyi Türk Yazarlar

Yazılarındaki üslupları ve etkilerinin okuyucuya geçişine göre, en iyi Türk yazarlar arasında, seçilmiş bazı kişilikleri bu yazımızda ele alıp inceleyeceğiz. Burada kriter kesinlikle ünlü ya da tanınmak değil, yazdıkları eserlerle, aradan geçen onca zamana rağmen, hala heyecanla okunması, okuyucuyu kendisine çekmesi, kısacası unutulmayan eserlerin sahipleri olması dikkate alınmıştır. Bu açıdan nesir, deneme, öykü, roman eleştiri sınıfında, Türk yazarlar listesi yazarları aşağıda açıklanmıştır.

Namık Kemal

‘’Vatan Yahut Silistre’’ yazıldıktan hemen sonra, döneminde tiyatroda oynanmıştı. Aynı zamanda en iyi Türk yazarlar arasında, tanıtılmasına sebep olan, ilk oyunuydu. Sahnelendiğinde büyük yankı uyandırmış, vatan ve millet aşkı ile dolu Türk milletine adeta armağan niteliğinde olmuştu.

Tasvir-i Efkâr adı altında, insanlar tarafından, çok okunan bir gazete çıkarmıştır. Kendi gibi yazar olan arkadaşı Şinasi ile ortak yaptıkları gazete basımı Paris’te gerçekleşmiştir. Fikirleri ile bir dönemin önemli gazetecilerindendir. Şairlik yanı ile tanınmaktadır.

Yenilikçi fikir adamlarımızdan olan yazar, Harap ve Tahribat-ı Harabat adlı iki eseri, Harabat adı altında, Ziya Paşa’nın eski kalıpta yazdığı esere karşı kaleme almıştır.

Düşünce yapısında Osmancı idi. Türk erkek roman yazarları arasında önemli bir mihenk taşı olan Namık Kemal, romantik bir yazar olarak da bilinir. Zira eserlerinde Romantizm bakış açısıyla ele aldığı da gözden kaçmaz. ‘’Hürriyet’’ kelimesini gelmiş geçmiş Türk edebiyatçıları arasında ilk o kullanmıştır.

Şiir konusunda verdiği eserlerde, vatan üzerine genellikle konuları işlemiştir. Hürriyet Kasidesi, namına ün katmış önemli eserlerindendir. Akif Bey, Kara Bela kitaplarında dönemin güncel sosyal olayları ele alınmıştır.

Vatan Yahut Silistre ve Celalettin Harzemşah oyunları izlendiğinde, tarihe tanıklık eden eserler olduğu, anlaşılır.

En iyi Türk yazarlar içinde Namık Kemal’in ‘’İntibah’’ ilk kaleme aldığı eseridir. Geçmişte tarihi olayları ele aldığı ilk kitabı Cezmi’dir.

Düz Yazı: Devr-i İstila, Evrak-ı Perişan anlamında eserleri var iken,

Tarih: İslam Tarihi, Kanije Muhasarası şeklindedir.

Bir devre imzasını atan değerli yazar, batı edebiyatı ile Türk ulusunu tanıştırması ile tanıyoruz. Daha çok vatan üzerine yazdığı yapıtlarını Türk halkı çok sevmiştir.

Halit Ziya Uşaklıgil

1866 – 1945 arasında geçen dönemde, En iyi Türk yazarlar arasında olan Halit Ziya Uşaklıgil hikâye ve romancılık kategorisinde etkin isimler arasındadır. Servet-i fünun dergisiyle insanlar onu tanımıştır.

Romancılıkta verdiği eserlerle Türk erkek roman yazarları arasında pir olarak kabul görür. Gerçekçi ve akılcı bir yaklaşımı vardır. Yazar pek çok eserinde Naturalizm’in etkisinden de kurtulamamıştır. Hikayelerine bakıldığında, ayakları yere sağlam basan, tesirli bir teknik kullanılarak yazılmıştır. Halit Ziya Uşaklıgil romanlarında, mübalağaya oldukça yer vermiş, kolay anlaşılır bir biçimde yazmamıştır.

Servet-i Fünun dergisinde aranılan yazarları arasındadır. Çünkü halk onu ve yazdıklarını çok beğenir ve sever. Gündelik yaşamda takip ettiği izlemleri özellikle romanlarında işleyecektir.

Batı edebiyatına olan düşkünlüğü ve etkileri ürettiği eserlerde, Türk romanlarına yansıması görülmektedir.

Hikâye ya da romanlarda mekanlar her zaman bellidir. Yer seçimi elit kesimin tercihi olan, saray, yalı gibi yerlerdir. Sanatçı yazmış olduğu mensur şiirlerinde de batı esintileri göze çarpar.

Roman türünde: Aşk-ı Memnu, Mai ve Siyah, Kırık Hayatlar öne çıkan eserlerden olsa bile, sanatçı

Öykü türünde: Bir Muhtıranın Son Yaprakları, Kadın pençesi, Küçük Fıkralar gibi eserleri kaleme almıştır.

Kendi yaşadığı dönemde çığır aşan sanatçı, çok değerli eserleri ile Türk milletinin gönlünde taht kurmuş. Eserleri pek çok kez beyaz perdeye taşınmıştır.

Aziz Nesin

1915 – 1995 arasında geçen dönemde En iyi Türk yazarlar arasındadır. Aziz Nesin hayatı boyunca yaşadıklarının izlerini taşıyan mizah konusunda en başarılı yazarımızdır. Aynı zamanda yönetime karşı tenkit konusunu ustaca eserlerinde yapmıştır. Dünyaca ünlü Türk yazarlar arasındadır. Ünü ülke sınırlarını aşmıştır.

Öykü, roman oyun, çoğu zaman şiir konusunda pek çok eser vermiştir yüksek deha. Daha çok, dinle ilgili söylemleri ve kaleme aldığı eserleri insanlar tarafından tanınmıştır. Bilinen ve tanınan eserleri,

Öykü: Orta Direk, Zübük, Yaşar Ne Yaşar Ne Yaşamaz

Yazarın pek çok kez beyaz perde de oynan eserleri, ondan sonra bile Türk halkının gönlüne taht kurmuştur. Kendinden çok başka insanları ve hayatları düşünen ve destek olarak da insanlar arasında tanınmış bir yazarımızdır.

Yaşar Kemal

1923 – 2015 arasında geçen dönemde En iyi Türk yazarlar arasındadır. Yaşar Kemal yaşadığı dönemde daha alt kesimin hikayelerini ele aldı ve tanındı. Ünü ülke dışına da yayılmış, Dünyaca ünlü Türk yazarlar arasına dahil olmuştur.

Aynı zamanda gazetecilik kimliği olan sanatçı, insanları izlemeyi severdi. Böylelikle pek çok el değmemiş hikâyeye dokunmuştur. Bilinen eserleri,

Roman: İnce memed, Dağın Öteki Yüzü

Yaşar Kemal klasiklerimiz arasında gösterilen eşsiz bir kişiliktir. Kırsal kesim ve burada yaşanan, zorluklar onun kaleminden etkileyici bir şekilde kelimelere dökülmüş, toplumun kanayan yaraları farklı bir bakış açısıyla işlenmiştir.

Bilge Karasu

1930 – 1995 arasında geçen dönemde En iyi Türk yazarlar arasındadır. Bilge Karasu roman, öykü, tercümanlık ve şairlik tarafıyla bilinir. Türkçe çok yalın bir şekilde eserlerinde işlenmiştir. Öykü ve roman sınıfında asri teknik yapısını kullanmıştır. Bilinen eseri,

Roman: Göçmüş Kediler Bahçesi

Şiirsel bir anlatım tekniği tüm eserlerinde kullanmış olan sanatçı unutulmazlarımızdandır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir