Gençlerle Başbaşa (Ord. Prof. Dr. Ali Fuat Başgil) Özet Konu ve İncelemesi

Ali Fuat Başgil´in eseri Gençlerle Başbaşa adlı yayınlandığı geçmişten bugüne kadar defalarca basılmış ve her nesile ayrı ayrı seslenildi. Gençlerle Başbaşa özeti genel olarak Büyük küçük fark etmeden her insana verdiği ve vermeye devam edecektir. Şu anda olduğu gibi, nesiller boyu da devam edecektir. Gençlerle Başbaşa özeti Ali Fuat Başgil’inde belirttiği gibi “Bu kitap ve eser sadece fikri çalışma atölyesinin genç ve tecrübesiz çırakları için faydalı olabilecek bir rehberdir.” Demiştir.

Ali Fuat Başgil her ne kadar kendisi bu sözleri söyleşmişse de bu kitap genç ve tecrübesiz çıraklara rehber olmakla beraber aynı zamanda yaşlı ve tecrübeli ustaların da rehberi olabilecek bir kitaptır. Bu eser seçilen konuların ve yazarının dostça bir üslubuyla bu özel kitap nesillere daima ilham olabilecek yapıda eserdir.

Ali Fuat Başgil tavsiyeleri “Geleceğin ümidi sayılan gençler, bunalmaktan ve cesaretsiz hayattan kurtaracak olan bu kitap sizlere başarılı olmanın sırlarını gösteriyor.” Bu eser doğrultusunda güzel de bir rehber ve örnek oldu ve olmaya devam edecektir.

Gençlerle Başbaşa Özeti

Eser 7 bölümden oluşmaktadır bu 7 bölüm,

  • Muvaffak Olma Yolları ilk bölümdür.
  • Tehlikeleri ve Düşmanları bölümü.
  • Muvaffak Olmanın Şartları hakkında bir bölüm.
  • Terbiyenin Karakter Üzerindeki Tesiri hakkında bölüm.
  • Muvaffakiyet ve Verimli Çalışma adına bir bölüm.
  • Çalışma Hayatının bölümü.
  • Umumiyet ile Muvaffak olmanın kanunları bölümü.

Gençlerle Başbaşa özeti, Ali Fuat Başgil’in gençlere nasihatlerinden oluşur ve küçük hacimli bir eser olmaktadır. Yedi bölümden oluşan bu eser genel olarak başarıya giden yollar hakkında usul ve kurallardan bahseder. Yazar, arkadaş çevresinden, çalışma prensiplerine kadar bireyi etkileyen koşullara değinir ve aynı zamanda tecrübelerden doğan bu kitap, ufuk açıcı bir nitelikte olup, yüz temel eser kapsamında yer almıştır.

Her ne olursa olsun şartlar ve prensipler sağlanmadan başarılı olunamayacağı bilinci ile yazılmıştır ve kitapta ahlakın önemi üzerinde de durulmuş olup, terbiyenin ruh ve karakter üzerindeki etkileri açıklanıyor. Kitapta bulunan diğer bir fayda genel olarak gençlere verilen nasihatler olmuştur. Yazar aynı zamanda gençlere hukuka ve hakka uymalarını bu eserinde anlatmaktadır.

Gençlerle Başbaşa ana fikri Bir nevi başarının kanunlarını ortaya koyan bu kitapta yazarın kendisinin edinmiş olduğu başarının bir nevi paylaşımıdır ve bu paylaşımla yol gençlere gösterir. Ayrıca Yusuf Has Hacip ve Ali Şir Nevai gibi Türk bilgelerini hatırlatan mesajlarla milli duygulara da değinilmiş, yazarlar hatırlanmıştır.

Gençlerle Başbaşa Konusu

Gençlerle Başbaşa konusu genel olarak nasihatlerle dolu bir kitap olduğu açıktır. Kitabın ufak olması çok sayıda okur tarafından okunabilir olmasını sağlar çünkü kimi bireyler uzun kitaplardan sıkılmaktadırlar. Yazarın kitabın yazımında kullanmış olduğu dil ve anlatım özelliklerinden, olayların kurgulanmasına ve işlenişine kadar önemli mesajların ve uyarıların yapıldığını görebiliriz.

Yazarın öğütlerini kendi süzgecinden geçirerek verdiği anlaşılıyor ve Gençlerle Başbaşa edebi türü anlaşılır bir dille yazılmıştır. Kitap içerisinde kafa karıştıran ya da ne demek istemiş diyeceğiniz ve cevabını bulamayacağınız bir yapı bulunmamaktadır. Gençlerin bakış açılarını zenginleştirebilecek bir etkiye sahiptir ve üstelik okurken eğlendiren bir yapısı var. Normalde bu tarz kitaplarda öğütleri kimse sevmez fakat yazar özellikle de eğitim hayatınız boyunca karşınıza çıkan sıkıntıları ele almaktadır.

Ayrıca kitapta yer alan tecrübeler kitabın ilk basıldığı 1949 yılından bugüne kadar halen bozulmamıştır. Bunun sebebi yazarın gerçekten başarılı bir kişi olmasına ve babacan ve sevecen bir tavırla okurun karşısına oturması ve üslubudur.

Gençlerle Başbaşa İncelemesi

Gençlerle Başbaşa incelemesi asıl kahramanlar genel olarak Gençlerle Başbaşa kitabı başlığında verdiği his gibi bir kitap olup, asıl kahraman gençler olmaktadır. Kitapta etkilenen ve değişenler gençlerdir ve öğütler onlar içindir. Yazar tamamen merkezdeki kahramanı genç dostum olarak belirtmektedir.

  • Yardımcı kahramanlar genel olarak Ali Fuat Başgil’in çok başarılı bir profesör olması tecrübelerini gün ışığına çıkartan temeller olmuştur.
  • Gençlere olan, bu yardımını vatana olan bir vefa olarak görmektedir ve nu sebeple farklı örneklerle kitabın anlatımını yapmış ve öğütlerini vermiştir.
  • Kullandığı örnekler içerisinde kitabın yardımcı kahramanlarını görebilirsiniz bunlar Büyük İslam Müteferrik, İmamı Gazali, Meşhur İngiliz Düşünürü Spencer, Fransız Edibi Emine Zola gibi yardımcı karakterler vardır
  • Kitabın gerçekleştiği yer, hayatının farklı zamanlarından örneklerle anlattığından dolayı yazar, yer konusunda mekâna bağlı kalmamıştır ve bireyin her yerde çalışabileceğini dile getirdiği husus kitabında geçer. Ayrıca önemli kişilerin hayatlarından verdiği örneklerde gök kubbe altında geçmektedir, Bağdat’taki caminin büyük kandili altında ve yatakta gibi çok sayıda yer kitapta bulunmaktadır.
  • Kitapta zaman sınırı olmamaktadır. Kitabın anlatımı genel olarak evvelce, her gün, bir gün, bir zamanda, sabah namazından sonra kuşluk vaktine kadar, yani takriben iki saat günde iki saat veya verimli saatler gibi eşref saatleri, sabahın erken saatleri, öğleden sonra ve gece saatleri gibi zaman belirtildi
  • Yazar kendi tecrübelerini anlatmaktadır bu sebeple kitapta anlatıcı yazardır.
  • Gençlerle Başbaşa edebi türü genel olarak kitaptaki anlatımda belirli bir otorite belirtir ve Yazarın koymuş olduğu kurallar kanun gibi olmaktadır. Yazar kendi anılarını sade bir dille almış olduğundan bir seferde okunabilmektedir öğütsel anlatımla yazılmış bir kitaptır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir