Güliver’in Gezileri (Jonathan Swift) Özeti, Konusu ve İncelemesi

Jonathan Swift’in eseri olan Güliver’in Gezileri romanı, gerçeküstü ve çocuksu içeriğinin yanı sıra arka planda ciddi bir toplumsal ve siyasal eleştirir barındırır. Yazar dönemine göre oldukça farklı bir bakış açısına sahiptir ve yaşamında gördüğü bazı olumsuz uygulamaları eleştirerek eserine yansıtır. 1667 senesinde İrlanda’da doğan Jonathan Swift amcasının yanında büyüdükten sonra Sir William Temple’nin yardımı aracılığı ile rahip olarak göreve başlar.

Ardından Londra’ya gider. Din ve siyaset konularında yazan yazar; İngiltere’deki adam kayırma ve siyasi bu tarz sorunları sebep olduğu duruma açıkça şahit olur. Bu nedenle alanında ilerleyemez. Karışık tüm bu unsurları bırakarak İrlanda’ya geri döner.

İşte böyle bir süreç içerisinde yazılan arka plana sahip oldukça önemli bir eser olan Güliver’in Gezileri kitabının ayrıntıları pek çok okur tarafından merak edilmektedir. Şimdi eserin konusu, özeti ve incelemesi ile devam edelim:

Güliver’in Gezileri Özeti

Güliver 4 tane ülkeye seyahat gerçekleştirir. İlk seyahati Lilliput ülkesidir. Burası Cüceler Ülkesi olarak geçmektedir. Burası devamlı savaşmakta olan ve kendisine düşman bulmaya gayret eden tuhaf bir ülkedir. Sonunda Güliver de onlar için düşman olarak ilan edilir. Burada çok sayıda kötü siyasetçi vardır. Bir diğer ülke ismi Devler Ülkesidir.

Devler Cüceler ülkesindeki insanlara göre daha insani ve barışçıldır ancak onlar da Güliver’i satmaya kalkışır. Bu esnada kral Güliver’i çok sever. Güliver de krallar için kendi ülkesinde yer alan hukuki ve siyasi yozlaşmayı anlatır. Gittiği ülke ise Laputa’dır. Bu kısımda ise uçan adada yaşamakta olan yoldan çıkmış bir halk ve siyasetçiler grubu vardır. Son ziyareti ise Yahoo hayvanlarının ve adların bulunduğu bir adadır.

Güliver gittiği bu ülkeleri kraliçe namına işgal etmeyi ve sömürmeyi düşünmez. Dünya üzerinde sömürge imparatorluğu ve coğrafi keşifler gibi uygulamalarıyla eleştirisini gerçekleştirir. Son olarak yolculuğunu bitirip evine geri döner. Güliver’in Gezileri özeti temel olarak yaptığı bu yolculuklar ve buralarda gördüğü yozlaşmanın üzerine kuruludur.

Güliver’in Gezileri Konusu

Güliver’in Gezileri; temelde Güliver karakterinin farklı ve gerçeküstü ülkelere yaptığı seyahatleri konu alır. Güliver birbirinden oldukça farklı 4 tane ülkeye ziyaret gerçekleştirir. Her birinde farklı bir sorun ve yozlaşma görülür. Devler ve Cüceler ülkesinin ardından diğer ada ülkelerine giden Güliver seyahatlerin ardından evine geri döner.

Güliver’in Gezileri konusu temel alınarak masalsı bir çocuk kitabı olarak değerlendirilir. Ancak pek çok başarılı romanda olduğu gibi sağlam bir altyapı ve arka plan üzerinden işlemektedir. Bu arka planda aslında yazarın gördüğü sorunlar üzerinden mevcut sisteme karşı bir eleştiri vardır.

Güliver’in Gezileri İncelemesi

Güliver’in Gezileri romanını anlamak ve doğru şekilde inceleyebilmek için yazarının hayat hikayesi hakkında fikir sahibi olmak gerekir. Kitap yazarı ile ilgili bilgi edinmeden de okunabilir ama kitabın asıl anlatmayı amaçladığı arka plan es geçirmiş olur. Zira yazar gerçek hayatta gördüğü siyasi ve çıkar odaklı çatışmaları ve yaşadığı tüm sorunları bu macera dolu esere yansıtmıştır.

Güliver’in Gezileri kitabının yazan Jonathan Swift; 1667 senesinde İrlanda’da dünyaya gelmiş ve Londra’da papazlık yapmıştır. Politikacılar ve tavırlarından, siyasi kargaşalardan yorulan yazar;  İngiltere’deki adam kayırma durumlarından dolayı mesleğinde ilerleyememiş ve tüm bu sorunlardan kaçmak için İrlanda’ya geri dönmüştür.

İşte böyle bir hayat hikayesi içinde Güliver’in Gezileri’ni kaleme alan yazar; aslında bu süreçlerde yaşadıkları ve hissettikleri üzerinden bir eleştiri getirir. Siyaset ve halk arasındaki uçurumu ve ülkede yaşanan politik karışıklıkları yansıtır. Roman temel olarak siyasi eleştiri eseridir. toplumsal düzensizliği, bencillik ve açgözlülüğü, entrika meraklısı siyasetçileri, sömürge fikrine sahip kişileri ve ülkesindeki yozlaşmış olarak gördüğü hukuk gibi tüm içerikleri eleştirir. Eser 20. yüzyılda resimlendirilmiştir ve ilk iki hikayesi ile çocuk kitabına dönüştürülmüştür.

 Güliver’in Gezileri incelemesi; eğlenceli çocuk kitabı kapağının arkasında,  ülkesindeki çalkantılardan ve olumsuzluklardan rahatsız olarak eleştiri getiren bir yazarın eseri olarak değerlendirilebilir. Herkesin bildiği şekilde çocuk kitabı olmasının yanı sıra 1700’lü senelerin siyasi düzenini eleştiren en önemli yapıtlar arasında yer alır.

Aslında bugüne gelmiş başarılı pek çok esere bakıldığında, birçok çocuk kitabı da dahil olmak üzere,  arka planlarında toplumsal süreçlere dair bilgi elde edilebilir. Yazarlar genel olarak ön planda sundukları farklı karakterleriyle ve onların başından geçen olay örgüsü çevresinden; aslında içinde bulundukları toplumun ve düzensiz gördükleri işleyişin eleştirisini getirirler. Yazarlar, genel olarak pek çok sorun ve yozlaşmaya karşı duyarlı insanlar olmaları sebebiyle, eserlerinde bu arka planları sıklıkla işlerler.

 Güliver’in Gezileri kaç sayfa diye soranlar için eserin sayfa sayısının çeviriye göre değiştiği söylenebilir. Ancak bilinen güncel çevirisini 344 sayfa olduğu bilinmektedir. Güliver’in Gezileri Güliver’in ülkelerde gördüğü farklı maceraları yansıttığı bir eserdir. Güliver, öncelikle cüceler ülkesine ardından devler ülkesine gider.

Daha sonra Laputa ülkesine ve en son ada ülkesine ulaşan kahraman; birbirinden farklı özelliklere sahip olsalar da tüm bu ülkelerde genelde aynı sorunları görür. Güliver’in Gezileri eserini yazan Jonathan Swift bulunduğu dönemdeki sorunlara kendi anlatımıyla ve üslubuyla eleştiri getirmiştir. Eserindeki karakter de tıpkı kendisi gibi sonunda evine döner.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir