Kayıp Aranıyor (Sait Faik Abasıyanık) Özeti Konusu ve İncelemesi

Kayıp Aranıyor eseri Millî Eğitim Bakanlığı tarafından 100 Temel Eser listesinde yer almaktadır. Konu tam olarak Nevin adlı bir ana karakterin eski kocası, babası ve yeni erkek arkadaşı Cemal ve ilişkilerini konu alır. Kimseye bağımlı kalmadan yaşamasını konu alan ve hep kendini tanıyarak mutlu olma çabasını bu roman bizlere yansıtır.

Kayıp Aranıyor özeti Nevin adlı bir karakter ve arkadaşı Cemal ile beraber dondurucu soğukta İstanbul’da vapura binmesini hatırlamasıyla başlıyor. Nevin ve Cemal samimi konuşmaları ile beraber ikisinin beraber olduğu sonucunu çıkartabiliriz. Nevin konuşma sırasında yaşadığı köyü, oradaki hayatını ve kendisi hakkında dedikodular çıkartan İrfan adlı bir adamı düşünmektedir. Nevin, Ankara’da yaşadığı kocası Özdemir’den ayrılmıştır fakat ayrılmadan önce bir otobüste çalışan biletçi çocuktan etkilendiğini hatırlar.

Her karşılaşmalarında sürekli Nevin’e kur yapan bu çocuk Nevin’in elini öpmesiyle Nevin’i etkilemeyi başarır. Nevin’in babası emekli konsolostur ve köydeyken bir gün kızını konuşmak için çağırır. Nevin’in babası Vildan Bey, edebiyat seven ve sürekli hatıralarını yazan biridir. Kızı ile edebiyat konuşur ve asıl konuşmak istediği konuyu konuşamamaktadır. Nevin otobüste çalışan çocuğa görüşmek için bir kâğıda mektup yazar fakat kocası Özdemir İstanbul seyahatinden erken döndüğünü görmektedir. Nevin kocası ile sohbet eder ve bundan dört gün sonra biletçi çocukla karşılaşır, her ne kadar heyecanlansa da çocuğun burnunu karıştırdığını görür ve buluşma fikrinden vazgeçer.

Bir süre sonra eve erken dönmesi sonucu kocasını bir gazeteci ile yatakta görür ve aldatıldığını anlar. Nevin bir otele yerleşir ve hastalandığı için nöbet geçirmektedir. Çalıştığı gazete firmasını arayarak kendisinin yerine başkasının atamasını ister. Kocası etrafına ayrılıklarını yanlış bir şekilde anlatmıştır ve gideceği bir davet ile doğrusunu açıklamak ister.

Her şeyi açık bir şekilde anlatan Nevin Özdemir’i mahcup etmiştir ve bir gün şans eseri aynı trende İstanbul’a dönmektedirler. İlişkilerinin geleceği hakkında konuşurlar fakat Özdemir içki içmiştir ve Nevin’in kendisini affetmeye niyeti yoktur ve Nevin’i tehdit eder.  Nevin İstanbul’a geldikten sonra bir süre tiyatro kurma işleriyle uğraşır sonrasında ise yazar Cemal ile tanışır ve ilişkileri başlar. Nevin’in annesi her ne kadar bu ilişkiye karşı çıksa da babası kızının hayatına karışmaz. Toplumda çok farklı iki kesimden gelen Cemal ve Nevin evlenmesi mümkün değildir.

Nevin’in annesi kızına Cemal ile kardeş olduğunu söyleyerek engellemeye çalışır fakat bu lafı gerçek midir bilinmez. Kayıp Aranıyor konusu aslında buradan sonra kendini belirtmektedir. Cemal ile Nevin bir vapurda buluşur ve evlenmelerinin doğru olmadığı sonucuna ulaşırlar. Sonrasında Nevin’in babası Vildan Bey Nevin’in ortadan kaybolması ile ‘’Kayıp Aranıyor’’ ilanı yayınlar ve bundan dört sene sonrasında bile hala kızını aramaktadır.

Kayıp Aranıyor Konu İncelemesi

Kayıp aranıyor incelemesi, hikâyeyi ana karakter gözünden gördüğümüz Nevin, babasının işi nedeni ile yıllarca Avrupa’da yaşamıştır. Orada eğitim alarak dört dil öğrenmiştir. Mesleği gazeteci olan Nevin Türkiye’ye döndükten sonra yine gazeteci olan Özdemir ile evlenmiştir. Kendi mesleğini yapan insanları sevmesi ve sadece gazetecilik ile kalmayıp benzer meslek grubundaki insanlara sempati beslemektedir. Kayıp aranıyor olay örgüsü genel olarak Nevin’in düşüncelerini ve aşk hayatını ve mutlu olma çabasını konu alır. Özdemir ile evli olduğu dönemde ve Cemal ile konuştuğu dönemde oldukça samimidir. Nevin bir köy ortamından beklenmeyecek şekilde hareket eder sürekli hakkında dedikodular çıkabilme potansiyeli vardır fakat en çok korktuğu şey küçük görülmek olmasıdır ve bu düşüncesini de sürekli olarak paylaşmaktadır. Romanın sonunda Nevin bu tarz hislerini aşarak kendini tamamen değiştirmiştir ve yeni isim ile yeni bir hayata başlar. Konsolosun kızı veya Gazeteci Özdemir’in karısı değildir sadece Ayşe’dir.

  • Kayıp aranıyor eserinin türü parça parça yayınlanmış olsa da romandır.
  • Hikâye 1940’lı yıllar Ankara ve İstanbul’da geçiyor.
  • Romanın kurgusu Nevin’in gözünden aktarılsa da olay odaklı bir anlatım ve bilinç akışı tekniği uygulanmıştır.
  • Olaylar kronolojik olarak aktarılmamıştır daha çok çağırışım ve hatıra olarak anlatılır. Hikâyenin çeşitli noktaları farklı zamanları detaylandırmıştır ve boşluklar doldurularak anlatılmaktadır.
  • Bu kurgu sayesinde Sait Faik Abasıyanık, Nevin’in yaşamı ile beraber temel meselenin, bireyin toplum ve toplum baskısını aynı zamanda toplum beklentilerini karşı karşıya getirmek olduğunu anlatmaya çalışmıştır.
  • Alışık olduğu Avrupai tarzının dışında köy hayatını da yansıtır ve aynı zamanda konunun feminist bir bakış açısından da görülmesini sağlar. Nevin’in ‘’konsolosun kızı’’ veya ‘’gazetecinin karısı’’ olarak tanınmasındansa kendi ayağı üstünde duran bir kadın karakterini göstermektedir.
  • Kayıp Aranıyor romanı, aynı zamanda romandaki olayların yavaş anlatılması ve basit bir dille olması fakat sürekli karışık olması Nevin’in derin, karmaşık ve gerçek bir karakter haline getirmektedir.

Toplumun kadınlara yaklaşımı ile ilgili eleştiriyi bu romanda yapmaktadır. Nevin’in yeni bir hayata başlaması, kendine yetebilen bir birey olması ve ilişkilerinin onu mutlu etmeyeceğini, en önemlisi kendi mutluluğunu bulmak olduğunu anlar. Sait Faik Abası Yanık, bu romanını genel olarak takip etmek ve anlamak zor değildir. Kayıp aranıyor incelemesi içerisindeki olaylara yoğunlaştıkça aslında verilmesi gereken mesajlar nettir ve okuyucu kendini Nevin’in yerine koyarak hikâyeyi yaşadığı zaman, toplumsal sorunları ve baskıyı hisseder.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir