Tahir Alangu’nun kaleme aldığı Keloğlan Masalları konusu olarak, 19 tane Keloğlan masalından oluşmaktadır. Çocuk kitapları kategorisinde en sevilen kitaplardan birisi olan Keloğlan Masalları, aynı zamanda tür olarak hikâye ve öykü kitabı da olmaktadır. Kitabın içinde yer alan resimlerle daha da ilgi çekici bir hale gelen ünlü eser, Tahir Alangu’nun en çok okunan kitapları arasında yer almaktadır.
Yapı Kredi Yayınları’nın, 2016 yılında yayınladığı Keloğlan Masalları kitabı, Tahir Alangu tarafından halk arasından derlenmiş olan 19 Keloğlan masalını akıcı bir dille ve resimlerle anlatmaktadır. Hayatı boyunca eleştirmen ve edebiyat tarihçisi olarak mesleki kariyerine devam etmiş olan Tahir Alangu, 1915 yılında İstanbul’da dünyaya gelmiştir.
Ünlü yazar 1973 senesinde yine İstanbul’da hayata veda etmiştir. Edebiyat tarihi hakkında yaptığı araştırmalarla tanınan ünlü yazar, aynı zamanda halk arasında dolaşan ve sevilen masalları kitaplaştırma konusunda da ustalaşmıştır. Tüm hayatını edebiyatla ilgili olan çalışmalara adayan Tahir Alangu, sevilerek okunan pek çok eser yazmıştır. Bu halk masallarının gelecek nesillere aktarılması konusunda büyük katkılar sunan Tahir Alangu, diğer halk masallarını da başka kitaplarında bir araya getirmiştir.
Keloğlan Masalları (Tahir Alangu) Özeti
Çocukların severek okuduğu kitapların başında gelen Keloğlan Masalları, 6 ile 9 yaş arası olan çocuklara hitap etse de, her yaştan çocuğun ve büyüğün okuduğu eserler arasına girmiş bulunmaktadır. Tahir Alangu Keloğlan Masalları özeti ise genel olarak Keloğlan’ın başından geçen olayların anlatıldığı hikâyeler olmaktadır. Halk arasında anlatılan Keloğlan Masalları’nı kitabında büyük bir başarı ile derleyen Tahir Alangu, bu eserinde, 19 tane Keloğlan masalını anlatmaktadır. Tahir Alangu Keloğlan Masalları kitabında yer alan masalların isimleri ise şu şekilde sıralamaktadır;
- Keloğlan ile Devler
- Keloğlan ile Üç Cambaz
- Keloğlan ile Köylüler
- Köse Değirmenci ve Keloğlan
- Keloğlan ile İki Padişah
- Dev Anası ile Keloğlan
- Keloğlan ile Kırk Haramiler
- Keloğlan Para Kazanıyor
- Keloğlan ile Kardeşi
- Keloğlan Hiç Alıyor
- Keloğlan ile Padişah
- Keloğlan ile Devler Ağası
- Keloğlan ile Kötü Hasan
- Keloğlan’ın Nohudu
- Keloğlan Defineci
- Keloğlan ile Padişah Kızı
- Keloğlan ile Kargası
- Keloğlan ile Ali Cengiz
- Keloğlan ile Köy Ağası
Keloğlan Masalları (Tahir Alangu) Konusu
En güzel masal kitaplarından birisi olan Tahir Alangu Keloğlan Masalları kitabı birbirinden güzel Keloğlan masallarını bir araya toplamıştır. Keloğlan’ın yaşadıklarını eğlenceli bir dille anlatan bu masallarda, en sevilen masal kahramanlarından biri olan Keloğlan’ın hayatından da pek çok kesit sunmaktadır. Buna bağlı olarak, Keloğlan Masalları kitabında yer alan masallardan birisi özetle şu olmaktadır;
Keloğlan Hiç Alıyor
Günlerden bir gün Keloğlan’a annesi pazara gidip 10 paralık hiç almasını istemiş, bunun üzerine Keloğlan pazara doğru yola çıkmıştır. Keloğlan pazara hiç almaya giderken yolda balık ağı çeken balıkçılarla karşılaşmış, bu arada annesinin al dediği şeyi unutmamak içinde de devamlı yolda yürürken hiç hiç diye diye ilerliyormuş.
Durmadan hiç hiç diye yürüyen Keloğlanı gören balıkçılar buna kızıp onu bir güzel dövmüşler. Biri çıktı ikisi gelsin diyeceksin ama sen durmadan hiç diyorsun diye ona kızmışlar. Keloğlan balıkçılardan dayak yedikten sonra yolda ilerlemeye devam ederken bu seferde bir cenaze evinin önüne denk gelmiş. Bu seferde Keloğlanı cenaze sahipleri dövüp, Allah rahmet eylesin diyeceksin demişler.
Keloğlan böyle dayak yiye yiye yoluna devam ederken hiç demeyi unutup yolda köpek leşi görünce dayak yediği için Allah rahmet eylesin diyince etrafında olanlar ona dayak atıp, öf ne kokuymuş diyeceksin demişler. Keloğlan hamamdan öf ne kokuymuş diye diye geçerken, bu seferde kadınlar kızıp onu dövmüşler mis mis diyeceksin demişler.
En sonunda daya yiye yiye çocuğunun kulağını çeken bir babaya, çek çek uzasın diyince, bu seferde babadan dayak yemiş keloğlan, adam hiç diyeceksin diyince de, hiç alacağını hatırlayan Keloğlan hemen koşup, pazardan 10 paralık hiç almış eve gitmiş. Bu seferde annesi niye geç kaldı diye onu bir güzel dövmüş, masalda böylece sona ermiş.
Keloğlan Masalları (Tahir Alangu) İncelemesi
Tahir Alangu’nun yazdığı Keloğlan Masalları incelemesi dâhilinde ve bu masal kitabında evrensel bir masal kahramanı olan Keloğlan’ın eğlenceli öyküleri anlatılmaktadır. Sağı solu belli olmayan, kendi başına buyruk, saf ama kurnaz biri olan Keloğlan’ın masallarda pek çok karaktere sahip olduğu görülmektedir.
Keloğlan fakir bir köylü iken masalda birden vezir olmaktadır. Keloğlan masallarda bazen herkese baş belası olmakta, bazen de bütün kötüleri yok eden bir halk kahramanı da olabilmektedir. Bu nedenle Keloğlan masal kahramanı kötülük, iyilik, kurnazlık, saflık ve doğruluğun temsilcisi olarak masallarda yer almaktadır. Halk arasında en sevilen masal kahramanı olan Keloğlan, Tahir Alangu’nun çarpıcı anlatımı ile Keloğlan Masalları kitabında yeniden hayat bulmaktadır.
Yapı Kredi Yayınları tarafından basılan masal kitabı, aynı zamanda en çok okunan masal kitapları arasında da en üst sıralarda yer almaktadır. Halkın içinden bir masal kahramanı olan Keloğlanın yaşadıkları, eski zamanlardan günümüze masal olarak aktarılmaktadır. Bunları başarılı bir dille derleyen Tahir Alangu’nun bu kitabı, Halk Edebiyatı konusunda da önemli bir katkı sağlamıştır.