Koçyiğit Köroğlu (Ahmet Kutsi Tecer) Özeti, Konusu İncelemesi

Ahmet Kutsi Tecer, Felsefe bölümü bitiren bir yazardır ve hayatı boyunda öğretmenlik gibi meslekler ile meşgul olmuştur. Koçyiğit Köroğlu türü genel olarak eserlerinde mistik duygulara yer verir. Koçyiğit Köroğlu Türk kültürünün meşhur halk hikayelerinden konu alır ve tiyatro halinde bu eser oynanmaktadır. Koçyiğit Köroğlu, sinema filmi olarakta çekilen bir eserdir.

Koçyiğit Köroğlu Özeti

Koçyiğit Köroğlu özeti, Hikâyede geçen insanlar Bolubeyi tarafından yağmalanmıştır ve tüm aileleri öldürülmüştür. Bunun üzerine bir grup insan Köroğlu’nun yanına gelir ve yardım ister. Amaçları intikam almaktır ve Köroğlu’na her şeyi anlatırlar. İçlerinde bulunan bir kadın Köroğlu’nu rüyasında gördü ve rüyasında tüm Çamlıbel’i kurtaran kişi olarak gördüğü için bunu anlatır.

Köroğlu yalnız biridir ve ne yapacağını bilemez oldukça yorgun hissederken biri ona seslenir. O ses Köroğlu’na yaşama amacını hatırlatır ve asla yılmaması gerektiğini söyler. Köroğlu, zalimlerden halkı korumakla görevlendirilmiştir. Köroğlu’nun kırat yönü olduğu sürece gücüde asla tükenmeyecektir. Köroğlu’nun tek amacı Bolubeyi’inden intikam almaktır ve halkı bu zalimden kurtarmak için düşünmeye başlar.

Köroğlu’nun tek yakını oğludur ama onu bebekken terk ederek bir daha hiç görmez. Bu sırada Bolubeyi çok mutludur bunun sebebi kızı Benli Nigar’ı Doğan ile evlendirilecektir. Büyük bir çeyiz hazırlar içerisinde, mücevherler, altınlar ve değerli eşyalar vardır. Bu çeyizin içindekiler Bolubeyi’nin halktan çaldığı ganimetler ile oluşmaktadır.

Çeyizi taşıyan kervanın Köroğlu tarafından yağmalanması haberi Bolubeyi’ne ulaşır ve Köroğlu, hazineye el koymuştur. Bolubeyi bunu duyduktan sonra çıldırır ve resmen çılgına dönmüştür. Bu olayların üstüne ek olarak Köroğlu’nun halk arasında söylentileri duyar. Halk dilinde Köroğlu harikulade bir insandır ve efsane haline gelmiştir. Bolubeyi öfkeden kervanı öldürür ve karısını da kendi cariyelerinin arasına katma emri verir.

Bolubeyi’nin damadı olacak kişi Doğan, Bolubeyi kızı Nigarı görmek istemektedir. Nigar’ın hep merak ettiği Kırat’ı getirme sözü verir fakat bir süre sonra ölüsü saraya gelir. Bütün bu yaşanan olaylardan sonra Bolubeyi birçok kötülük yapar. Kötülüklerine dayanamayan Köroğlu’nun arkadaşları Deli Kaman ve Ayvaz, Bolubeyi’nin sarayına giderler. Bolu beyi Deli Kaman’ı arkasından bıçaklayarak öldürür ve Ayvazı’da esir etmiştir.

Köroğlu tüm bunları duyunca deliye döner çünkü en sevdiği arkadaşlarından biri ölmüş biri de esir düşmüştür. Arkadaşları ile bir plan yaparlar. Bu sırada Bolubeyi’nin sarayında da ilginç değişiklikler olur. Doğan öldürülünce Bolubeyi sinsice kızını teklif ederek ölümüne Köroğlu’na göndereceği bir elçi arar. Bu sırada adı Arslan olan bir delikanlı karşısında çıkar ve bu göreve talip olduğunu söyler. Arslan rüyasında Benli Nigâr’ı görmüş ve âşık olur. Uzun zamandır arar ve ona sahip olmak için her yolu denemek ister.

Bolubeyi asla yılmaz ve Köroğlu’nun birliklerini dağıtmak isteği ile Drahşan bey’den yardım ister. Arslan gibi bir delikanlıyı saf dışı etmek kolaydır bu yüzden kızını Drahşan beylerine vermeye karar verir. Arslan aslında Köroğlu’nun oğludur ve bunu Kırat’ı almak için yola çıktığında öğrenir.  Bunu öğrendikten sonra babasına teslim olur ve babasının tarafına geçer. Köroğlu’nun içinde konuşan bir ses, Kırat’ı oğlu ile saraya göndermesini söyler ve her ne kadar istemese de bunu yapar. Arslan, Bolubeyi’ne doğru yola çıkar ve sonra Ayvaz da serbest kalmaktadır.

Köroğlu ve arkadaşları yaptıkları planı gerçekleştirip Bolubeyi’nin kalesini kuşattıktan sonra Bolubeyi’nin adamları da kendi yanlarına geçer. Arslan Beyi ve yanında Benli Nigâr’ı kurtarırlar ve Bolubeyi’ni halka vererek öldürülmesini beklerler. Sonunda Köroğlu ve Kırat, görevlerini bitirmişlerdir ve göğe yükselirler ayrılık günü gelmiştir.


Koçyiğit Köroğlu Konusu

Koçyiğit Köroğlu konusu Köroğlu hikâyesinden alır ve Koçyiğit Köroğlu adlı eserinde Ahmet Kutsi Tecer, bu halk kahramanının etrafında gelişen hikâyede zindelik anlatımı ile beraber ustaca esere döker. Destansı bir havası ile beraber eserde bulunan iki asli kahramanından biri olan Köroğlu, halkın çıkarlarını savunan biri olmuştur diğer karakter olan Bolubeyi ise, halkına zulüm eden, çıkarları için düşmanla iş birliği yapmaktan asla çekinmeyen bir insandır.

  • Koçyiğit Köroğlu ana fikri genel itibari ile halkın gördüğü zulüm ve kötülüğün doğurduğu sonuçlar denilebilir.
  • Koçyiğit Köroğlu eserinin türü aslında ilk olarak tiyatro olarak yazılmıştır sonrasında kitap olmuştur.
  • Köroğlu ve Bolubeyi çatışması ezilen halkın bir derebeyine giderek feodal düzene karşı koyuşunu temsil eder.
  • Koçyiğit Köroğlu dil ve anlatım genel olarak Dede Korkut hikayelerini çağrıştırmaktadır ve yazarın şair oluşu oyunun zaman zaman şiirle süslenmesini sağlar.

Koçyiğit Köroğlu İncelemesi

Koçyiğit Köroğlu incelemesi genel olarak bakıldığı zaman toplumsal yönüne ağırlık verildiği görülmektedir. Koçyiğit Köroğlu eseri aynı zamanda opera olarak bestelenerek oynanmıştır ve kitap haline 1969 yılında getirilmiştir. Ahmet Kutsi Tecer, şair ve oyun yazarlığını birleştirir ve aynı zamanda Tecer, çok yönlü bir sanatçıdır. Koçyiğit Köroğlu eseri edebiyatımızda önemli bir yere sahiptir. Hikâyenin başlıca kahramanları,

  • Köroğlu, yiğitliği ve kahramanlığı, adil oluşu ile beraber mistik özelliklere sahiptir.
  • Bolubeyi, hikâyede kötü karakterdir ve zalim bir karakter yapısı vardır.
  • Ayvaz, Köroğlu’nun en yakın dostudur.
  • Arslan, Köroğlu’nun oğludur ve Bolubeyi’nin sayesinde çıkan olaylar sonucu kavuşmuşlardır.
  • Benli Nigâr, Bolubeyi’nin kızıdır ve güzelliği ile dikkat çeker.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir