Madame Bovary (Flaubert) Özeti, Konusu ve İncelemesi

1856 yılında Gustave Flaubert tarafından yazılmıştır. Yazar eşini kaybetmesi ardından, Louise Colet isimli bir kadın ile tanışmıştır. İkili oldukça fırtınalı bir aşk yaşamakta olup, birbirlerine çok sayıda mektup atmışlardır. Bunlar bu aşkın ne kadar büyük olduğunu göstermektedir.

1846 senesinden, 1854 yılına kadar devam eden bu süreçte bazı kavgalar da olmuştur. Mademe Bovary adlı eserinde ise yazar, duyguları ile hareket eden bir kadının yaşadıklarını ele alır. Edebiyatta romantizm akımına tepki taşımakta olup realist gözlemler vardır.

Madame Bovary Karakterleri

Her kitapta olduğu gibi, Madame Bovary içerisinde de bazı ana karakterler vardır. Madame Bovary incelemesi bu yönde yapıldığında şu isimler verilebilir;

  1. Madame Bovary: Eserin ana karakteri olup güzel, ihtiraslı ve hayalci bir kadındır. Duygularıyla hareket etmekte olup gösterişe meraklı, lüks içerisinde yaşamaktadır. Bencil ve sorumsuz olup tıpkı okuduğu aşk romanlarına olduğu gibi bir hayat istemektedir.
  2. Leon Dupuis: Avukat kâtibi olan Leon, Madame Bovary’nin sevgilisidir. Sıradan bir insandır.
  3. Rudolphe Boulanger: Bir kır centilmeni olup, maddi aşka değer vermemektedir. Madame Bovary ile yasak ilişkisi vardır. Ne var ki aşk insanı değildir.
  4. Homais: Kendi çıkarlarıyla hareket eden bir insan olan Homais, gururlu ve kötü niyetli bir kişidir. Eczacılık yapmaktadır.
  5. Heloi se Dubuc: Charles’ten büyük olup, kıskan ve hükmeden tarzda bir kadındır. Charles’in ilk karısıdır ve sevimsiz bir yapısı vardır.
  6. Charles Denis Bartholome Bovary: Yeteneksiz bir subay olup, sefahate düşkündür. Charles’in babasıdır.
  7. Charles Bovary: Mademe Bovary’nin eşi olup, üstün yetenekleri olmayan basit bir kişidir. Yaşamdan fazla beklentisi yoktur ve doktordur. İyimser bir insandır.
  8. Leheureux: Bencil bir insan olup esnaflık yapmaktadır. Madame Bovary’yi borca götürür.
  9. Marquis d’Andervilliers: Aristokrat bir aileden gelmekte olup, politikacıdır. Lüks hayatı Madame Bovary ile tanıştırır.
  10. Rouault: Ailesine önem veren ve rahatına düşkün bir kişidir. Zengin bir köylü olup, politikacıdır.

Kitap tüm bu karakterleri, güzel bir şekilde harmanlar.

Mademe Bovary Konusu

Charles Bovary bir doktor olup, sıradan ve iyi kalpli bir adamdır. Madame Bovary konusu içerisinde ana karakter olan Emma Bovary ise bunun tam tersinde, yüksek idealleri olan ve lüks tutkuları mevcut olan bir kadındır.

Sıradan hayattan kurtulmak için farklı durumlara girmekte, yasak ilişkiler yaşamaktadır. Kocasını ilgi çekecek bir aşk yaşatmaktan uzakta görüp, yaşadıklarının nedeni olarak da onu düşünmektedir. Bu nedenle ideal aşkı bulmak ister. Cesaret, zayıflık, hırs, tutku, gurur ve daha birçok duyguyu aynı anda yaşar.

Madame Bovary Özeti

  1. yüzyılın ikinci yarısından sonrayı ele alan Madam Bovary özeti Charles Bovary ile başlar. Kendisi, Rouen içerisinde eğitim almaktadır. Eğitimi tamamlayınca doktor olup, küçük bir kentte meslek hayatına başlar. Elindeki ile yetinmeyi bilen bir insan olsa da annesi, daha fazla başarı elde edebilmesi için yoğun çabalar sarf etmektedir. Yine annesi, onu dul bir kadına evlendirir. Ne var ki Charles, bu durumdan memnun değildir. Ancak bir şekilde hayatına devam eder.

Mesleği gereği farklı sosyal kesimlerden insanlar ile iletişimi olan Charles, bir gün Rouault ile dostluk kurar. Ardından da kendisinin evlerini ziyaret eder. Bu esnada eşi hayatını kaybeder. Bundan bir müddet sonra, Rouault’un kızı ile bir birlikte kurar.

Genç bir kız olan Emma romantik bir karaktere sahiptir. Her ne kadar Charles huzur ve sakinlik arasa da, o heyecanlı ve hareketli bir ilişki, derin bir aşk beklemektedir. Her zaman okuduğu aşk romanlarının etkisinde olsa da, yaptığı evlilik söz konusu beklentilerini sağlamaz. Bu nedenle hayatını sıradan bulur. Ancak Madam Bovary hakkında bir süre sonra her şey değişir.

Nitekim ardından Marquis d’Andervilliers ile tanışır. Böylece lüks hayattan, ihtişamdan ve eğlencenden haberler almaya başlar. Böylece zaten sevmediği hayatını daha da sevmez. Ancak maddi gücü olmaması sebebiyle, düşüncelerindeki hayata erişememektedir. Hamile olan Emma bir süre sonra hastalanınca, eşi sağlığı için Yonville adlı bir kasabaya taşınır. Bu süreçte Homais adlı bir eczacı ile Leon adlı bir kişiyle yoğun görüşmeye başlar. Öncelikle Leon ile bir birliktelik kurar.

Leon ona daha anlayışlı davransa da ardından çok hassas olması, hayalleri gibi sebeplerden dolayı şehri terk eder. Böylece Emma yeni bir hayal kırıklığı yaşar. Ancak bu durum, istediği hayata dair arzularından vaz geçirmez. Bundan sonra da Rodolphe adlı bir çiftçi ile tanışır. Zamanla Emma’yı kullanmaya başlayarak, arzularına dair aracı yapar. Böylece Emma, kocasını aldatmaya başlar.

Zaman geçtikçe harcamalarını yükseltir ve habersiz alışveriş yapar. Böylece borçları da birikir. Bir gün eşine bir hastayı ameliyat etmesini ister. Şayet başarılı geçerse, yeteneklerini gösterebilecektir. Ne var ki operasyon olumsuz geçer. Hastanın da böylece ayağı kesilir. Doktor, böylece büyük utanç duyar ve evden dahi çıkamaz. Emma Bovary ise bu durumdan sonra eşini daha fazla sevmemeye başlar. Tüm bunlardan sonra, Rodolphe’ye kaçmak ister. Ancak o, kendisine bir mektupla aralarında bulunanların bittiğini belirtir.

Bundan sonra hasta olup yatağa düşer. İyileştiğinde ise ardık sakin bir hayatı arzular. Ancak bir süre sonra Leon ile yeniden karşılaşır…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir