Namık Kemal asıl adı ile Mehmet Kemal’dir. 21 Aralık 1840 Yılında doğmuştur ve 1888 yılında 2 Aralık’ta ölmüştür. Annesini küçük yaşta kaybetmiştir babası ise Mustafa Asım Bey’dir. Abdülhamid döneminde müneccimbaşılık yapmıştır bu yüzden Anadolu’nun ve Rumeli’nin kentlerinde geçirmiştir. Dedesinin yanına giderek özel öğrenim görmüştür. Farsça ve Arapça öğrenmiştir ve geri 18 yaşına geldikten sonra babasının yanına dönmüştür.
Namık Kemal hayatı ve eserleri genel olarak Encümen-i Şuara toplantılarına katıldıktan sonra şekillenmeye başlamıştır ve vatan sevgisi hep ön plandadır. Namık Kemal hayatı kısaca, hep sürgünlerde geçmiştir ve aynı zamanda oğlu Ali Ekrem Bolayır’dır oğlu da Servet-i Fünun kuşağındandır. Şinasi, Namık Kemal’in şiir anlayışının gelişmesinde ustası olmuştur. En meşhur Namık Kemal şiirleri genel olarak şu şekildedir, Vaveyla ve Vatan Mersiyesi, Hürriyet Kasidesi ve Hilâl-i Osmanî’dir, şiirlerini 93 Harbi’nin açtığı felaketler dolayısı ile yazmıştır. Ayrıca Namık Kemal, Fransa’da Hürriyet Gazetesini kurmuştur.
Namık Kemal’in edebi kişiliği, siyaset ve düşünce adamlarından birisi olmuştur ve toplum için sanatı savunmuştur. Toplumunu Batılılaştırması için sanatı kullanmıştır ve herkesin anlayabileceği sade bir dil kullanmıştır. Romantizmin etkisinde kalmıştır ve aynı zamanda yurt, ulus gibi konuları eserlerinde barındırmıştır. Namık Kemal hayatında sürekli sürgün dönemi yaşamıştır peki neden Namık Kemal sürgün edildi? Sebepleri genel olarak, Devleti sürekli eleştirmesi ve yaptığı eserler sonucu halkın isyan çıkartmasıdır. Mecliste kullandığı sözlerden dolayı İkinci Abdülhamit döneminde yine tekrardan sürgüne gönderilir. 1887 Yılında Sakız adasına gönderildikten sonra burada 47 yaşında vefat etmiştir.
Namık Kemal Eserleri
Namık Kemal’in en çok ilgilendiği ve eser biriktirdiği tür tiyatrodur ve tam olarak 6 çeşit tiyatro oyunu yazmıştır. Namık Kemal, Celal Mukaddimesinde ilk defa tiyatro türü üzerinde durarak tiyatrolarının geneli itibari ile romantik etki bulunuyor. Namık Kemal hayatı ve eserleri bütünlüğüne bakılacak olursa Namık Kemal’in tiyatro eserleri çokluğundan dolayı tiyatro kişiliği ile bilinmektedir.
1. Vatan Yahut Silistre
En tanınmış eser olan Silistre ilk sahnelenen oyundur ve batılı anlamda sahne almıştır. 1873 Yılında yazılan eserin konusu ise Osmanlı Rus savaşı arasında Silistre adındaki kalenin savunulmasını konu almaktadır.
2. Gülnihal
Namın Kemal’in ikinci tiyatro eseri olan Gülnihal tiyatrosu 1875 yılında yazılmıştır ve konusu Tanzimat öncesinde geçen, zalim bir yöneticiye karşı halkın hareketlerini konu edinmiştir.
3. Akif Bey
1874 Yılında yazılan bu eser Vatan Yahut Silistre’den dolayı sürgüne gittiği zaman bir zindanda tamamladığı eseridir. Konusu Yunanların isyanı, kırım savaşında geçen olaylar ve Navarin baskısını konu almıştır.
4. Kara Bela
1908 Yılında yazılan bu eser 5 perde halinde yazılmıştır ve konusunda Hint tarihini anlatmıştır. Bu eser Namık Kemal’in en zayıf eseri denebilir.
5. Zavallı Çocuk
1873 Yılında tam olarak üç perde olarak yazılan bir trajediyi içerir. Konusu iki gencin aile baskısı sonucu evlendirilmemeli ve hazin sonlarını içerir. Bu eserinde Victor Hugo’nun Hernani adlı eserinden benzerlikler görülmektedir.
6. Celâlettin Harzemşah
1885 Yılında yazılan ve Kemal’in en çok üstüne düştüğü eseridir aynı zamanda en sevdiği eserlerindendir. En uzun tiyatro oyunu olması tam olarak 15 perdeden oluşması ile zirve olarak kabul edilmiştir. Konusu, İslam dünyasını tehdit eden Moğol sıkıntısı ve kahramanca mücadele eden Celâlettin Harzemşah gayreti anlatılmaktadır.
Namık Kemal’in Roman Eserleri
Namık Kemal aynı tiyatro eserleri gibi roman eserlerini severek yazmıştır. 2 tane kitabı Olan Namık Kemal, roman eserlerinde teknik kusur bulunmaktadır.
1. İntibah
1876 Yılında kaleme alınan bu eserin aslında ilk adı ‘’Son Pişmanlık’’. Türk Edebiyatı tarihinde bir ilk olarak edebi karakterlere sahip ilk roman olarak kabul edilmiştir. Konusu kıskançlık ve aşk konularını içerir.
2. Cezmi
1880 Yılında yazılan ve Türk Edebiyatı tarihine giren ilk tarihi romandır ve aynı zamanda ideolojik bir romandır. 41 kısımdan oluşmaktadır ve romanın konusu 16. Yüzyılda oluşan Osmanlı- İran savaşlarıdır.
Namık Kemal’in Eleştiri Eserleri
Namık Kemal hayatı ve eserleri çok çeşitli olmuştur ve eleştiri konusunda da 4 adet edebi tenkiti bulunmaktadır.
1. Tahrib-i Harabat
1885 Yılında yazılan bu tenkit aslında Ziya Paşa’nın Harabat eserinin içerisinde yer alan Mukaddime eserinin birinci cildi üzerine yapılan eleştiriyi içerir.
2. Takip
1885 Yılında yazılan tenkitte Harabat’ın iki ve üçüncü cildine dönük olarak yazılmıştır. Genel olarak Ziya Paşa’nın eserinde yapmış olduğu bilgi yanlışlarını dalga geçerek anlatmıştır.
3. Renan Müdafanamesi
1908 Yılında yazılan bu tenkit Namık Kemal’in, Ernest Renan’ın bazı görüşlerini eleştirmek için yazdığı bir eleştiri yazısıdır.
Ayrıca şunlarda yine Namık Kemal’in tenkit eserleridir.
- Mes Prison Muahezenesi
- İntibah Mukaddimesi
- İrfan Paşa’ya Mektup
- Lisan-i Osmani’nin edebiyatı hakkında bazı Mülahazat-ı Şamildir
- Bahar-ı Daniş Mukaddimesi.
- Terceme-i Hâl-i Nevruz Bey.
- Mukaddeme-i Celal.
Namık Kemal’in Tarihi Kitapları
Namık Kemal Kitapları, genel olarak Türk kitaplarında ve şiirlerinde vatan ve millet sevgisini aşılamıştır. Hürriyet, hukuk gibi yeni kavramları kullanmıştır. Namık Kemal sadece roman ve şiir değil tarihi kitaplarda yazmıştır bunların bazıları,
- Devr-î İstila.
- Bârika-i Zafer
- Evrak-ı Perişan.
- Kanjie Muhâsarası.
- Silistre Muhasarası.
- Osmanlı Tarihi.
- Büyük İslam Tarihi.