Suyu Arayan Adam, Şevket Süreyya Aydemir tarafından yazılmış otobiyografi romanıdır. Suyu Arayan Adam türü, otobiyografidir. Zira kitapta 1. Dünya Savaşı’nın patlak vermesi nedeniyle orduya alınan Şevket Süreyya Aydemir’in kendi yaşamı ve bu dönemde yaşanan olaylar, yazarın kendisi tarafından anlatılmaktadır.
Suyu Arayan Adam eseri, 1. Dünya Savaşı döneminde yaşanan olaylara yakından şahit olmuş Şevket Süreyya Aydemir tarafından yazılmıştır. Bu nedenle o dönemin tarihini ve yaşanan gerçekleri öğrenmek isteyen bireylerin mutlaka okuması gereken kitaplar arasında yer almaktadır. 1959 yılında yayınlanan Suyu Arayan Adam kitabı, yalnızca dönemde geçen olayları değil, dönemde benimsenen görüşleri ve bu görüşlerin detaylarını içermektedir.
Suyu Arayan Adam Özeti
Suyu Arayan Adam kitabı, tarih ve otobiyografi yazılarını seven her bireye hitap etmektedir. Suyu Arayan Adam özeti incelemesi yaparak kitabın kendinize hitap edip etmediğiniz öğrenebilmeniz mümkündür. Şevket Süreyya Aydemir tarafından yazılan bu otobiyografik eserin özeti şu şekildedir:
Şevket Süreyya Aydemir, çocukluk döneminde yaşamını otobiyografik romanında detaylı bir şekilde anlatmaktadır. Şevket Süreyya Aydemir öğretmenlik yapması için yetiştirilmiş bir gençtir. Ancak 1. Dünya Savaşı’nın patlak vermesi, Şevket Süreyya Aydemir’in orduya katılmasına sebebiyet vermiştir. Yazar, bir yandan kendi hayatını anlatırken bir yandan da yaşadığı dönemdeki siyasi görüşlere değinmektedir. Siyası görüşlerin birbirinden oldukça farklı olması ve bu bağlamda Şevket Süreyya Aydemir’in kendi görüşünü bulmaya çalışması, kitabın adının Suyu Arayan Adam olmasında büyük bir rol oynamıştır.
Şevket Süreyya Aydemir’in çocukluk döneminde siyaset konuları fazlasıyla gündeme gelmişti. Bu nedenle Aydemir, küçüklüğünden beri farklı görüşleri araştırarak ve siyaset öğrenerek büyümüştü. Küçük yaşlarından itibaren asker olma hayali kuran Şevket Süreyya Aydemir, öğretmenlik eğitimi almıştır. Lise eğitimi esnasında ona Osmanlıcılık görüşü benimsetilmiştir. Öğretmen olmak üzereyken başlayan savaş, Aydemir’in orduya katılmasına neden olmuştur.
Savaşta ağabeylerini kaybeden Aydemir, ağabeyinin şehit olduğu bölgeye Kafkasya’ya gitmek için gönüllü olmuştu. Cephede toprak kaybeden Osmanlı için Turancılık akımını benimsemeye başlayan Şevket Süreyya Aydemir, Türklerin bulunduğu her yerin vatan olabileceği görüşünü savunmuştu. Bulunduğu cephede Anadolu insanlarının ne kadar ihmal edildiğini görmüş ve bu geri kalmışlığın tamamen hükümetin suçu olduğunu düşünmeye başlamıştı.
Kafkas cephesinden dönmeden önce insanlara Turancılığı anlatan Şevket Süreyya Aydemir, savaş sonrası İstanbul’a dönmüş ve kültür karmaşası nedeniyle bulunduğu yerden memnun kalmamıştı. Anadolu ve hükümet arasındaki ayrımın büyük olduğunu fark etmesi, ona komünizm görüşünü aşılamıştır. Savaş sonrasında eğitim için gittiği Azerbaycan’da komünizm ile İttihat ve Terakki görüşlerinin arasında büyük farklar olmadığını anlamıştır.
Cumhuriyetin ilanından sonra ise komünizm ile ilgili yazılar yazdığı için hapis cezası almıştı. Af ile 2 yıl sonra hapisten çıkan Şevket Süreyya Aydemir; Kemalizm, milliyetçilik gibi duygu ve görüşleri benimsemeye başlar. Fikir ve siyasi görüşler arasında uzun bir süre boyunca kendi benliğini arayan Şevket Süreyya Aydemir, Suyu Arayan Adam tabirini bunun için kullanmıştır.
Suyu Arayan Adam Konusu
Suyu Arayan Adam, Şevket Süreyya Aydemir’in en önemli eserlerinden bir tanesidir. Suyu Arayan Adam konusu, hem Şevket Süreyya Aydemir’in yaşamı hem de yaşadığı dönemdeki fikir ayrılıkları arasında kendini bulma çabasıdır. Suyu Arayan Adam kitabı her ne kadar otobiyografi türünde yazılmış olsa da, döneme ait pek çok bilgi içermektedir. Bu nedenle Şevket Süreyya Aydemir’in Suyu Arayan Adam kitabı, 100 Temel Eser arasında gösterilmekte ve okunması gerektiği öğütlenmektedir.
Suyu Arayan Adam kitabının olay örgüsü Şevket Süreyya Aydemir’in çocukluğu ile başlamakta, çocukluk yıllarında tanıştığı görüşler ile devam etmekte, orduya alınması ve her şeyi daha iyi kavraması ile gelişmektedir. Olay örgüsü, Şevket Süreyya Aydemir’in kendi ait olduğu görüşü fark edebilmesi ile sürdürülmektedir.
Suyu Arayan Adam İncelemesi
Şevket Süreyya Aydemir’in 100 Temel Eser arasında olan Suyu Arayan Adam otobiyografisi, mutlaka incelenmesi gereken bir kitaptır. Suyu Arayan Adam incelemesi yaparak Şevket Süreyya Aydemir’in hayatını ve yazarın yaşadığı dönemdeki siyasi olayları çok daha rahat bir şekilde anlayabilmeniz mümkün olacaktır. Suyu Arayan Adam kitabının incelemesi için aşağıdaki listeye göz atabilirsiniz.
- Suyu Arayan Adam kitabı, Şevket Süreyya Aydemir’in kendi hayatını anlattığı bir otobiyografi romanıdır. Bu roman, pek çok otobiyografi eserinin aksine yalnızca yazarın yaşamına değil, dönemin önemli görüşlerini ve siyaset konularını da içermektedir.
- Suyu Arayan Adam kitabında kullanılan üslup oldukça dikkat çekicidir. İyi düşünülmüş ancak sade bir içerik ön plandadır. Bu nedenle her okuyucu Suyu Arayan Adam kitabını rahatlıkla anlayabilmektedir.
- Şevket Süreyya Aydemir, hayatını dümdüz anlatmamış ve bir hikâyeci anlatım benimseyerek sürükleyici bir eser ortaya koymuştur. Buna ek olarak hayatının tek bir dönemini değil, pek çok dönemini detaylandırmıştır.
- Suyu Arayan Adam kitabının ana fikri, huzura erişebilmek için bedel ödenmesi gerektiğidir. Zira Şevket Süreyya Aydemir, kendi görüşünü (huzurunu) bulana kadar yoğun dönemlerden geçmiştir. Yazar, kitabını yayınlarken bir alıntı eklemiş ve alıntıda huzura kavuşmak için hayatı ile bedel ödediğini yazmıştır.
- Suyu Arayan Adam kitabından çıkartılacak sonuç ise, hiçbir düşünceye körü körüne inanmamak ve önce araştırma yapmak gerektiğidir.
Şevket Süreyya Aydemir’in ölümsüz eserleri arasında yer alan Suyu Arayan Adam, yakın tarihi merak eden her insan tarafından okunmalı ve incelenmelidir.