Türkçenin Sırları (Nihad Sami Banarlı) Özeti, Konusu ve İncelemesi

Ülkemizin en önemli edebiyat tarihçilerinden aynı zamanda araştırmacı yazar Nihad Sami Banarlı Türkçenin sırları eserinde, güzel ve samimi bir şekilde Türkçe sevgisini ve Türkçeyle yapılan yılların çalışmalarını ortaya koyar. Türkçenin Sırları konusu genel olarak yazar Türkçenin ne kadar yanlış kullanıldığını ve Türkçe dilinin yıpratılmasını engellemek istemesi amacıyla bu eseri yazmıştır.

Türkçenin Sırları Özeti

Nihad Sami Banarlı Türkçenin sırları isimli eseri değişik zamanlarda Türk Dili üzerine kaleme aldığı makalelerin bir araya getirilmesi ile oluşturuldu ve uzun yıllar Türk Dili üzerine yapmış olduğu çalışmaları ile beraber Türkçe de şekil, ses ve musiki özellikleri bakımından, aralarındaki bağlantıları konu edinen bu kaynak yazıldığı zamandan günümüzde kadar yoğun ilgiyle okunmaktadır. Türkçe’nin Sırları isimli kitabın içerisinde yer alan başlıklara ait önemli kesitler şu şekildedir,

Bir Dil Konferansı

Türkçenin Sırları özeti genel olarak kitabının başlangıcında yer alan ve Nihad Sami bu yazısında ilk olarak, Osmanlı’nın yıkılış anını açıklamıştır. Osmanlı döneminde yaşanmış olan milliyetçilik akımları, Osmanlı’yı bölmüştür ve bunu makalesinde detaylıca belirten Nihad Sami Banarlı, dış ve iç tehditlerin Osmanlı’nın önceliği haline gelmesinden dolayı aynı zamanda neden parçalandığını ve bu konu hakkında görüşünü okuyuculara aktarmıştır. Bu olumsuzluktan Türk dilinin önemli derecede etkilendiğinin altını çizmektedir.

İmparatorluk Dilleri

Yazarımız bu yazısında özellikle Türkçeyi gerekli şekilde benimseyip, sevebilmek için öncelikle Türk milletini sevmemiz gerektiğini ve bu milletin tarihi boyunca üzerine titreyip aynı zamanda koruyup yücelttiği bu dili sevmemiz gerektiğini vurgulamaktadır.

Bir Dil Nasıl Güzelleşir

Bir dilin güzelleşebilmesi için, o dilin kullanıldığı ülkede sevilmesi gerekmektir. Eğer ülkede kullanılan dili, kültürü ne kadar çok sever ve işlerseniz, o halk tarafından o kadar benimsenir ve güzelleşmektedir.

Altın Yumurtlayan Tavuk

Bu yazıda yirminci yüzyıl Türkçesi içerisine yeni kelimeler tüketilip eklendiğinden dolayı Nihad Sami Banarlı Türkçeyi altın yumurtlayan tavuğa benzetmiştir ve bunu konu almıştır.

Kelimelerin İzdivacı

Nihad Sami Banarlı, iki sözcük birleşmesi ile oluşan yeni sözcükler ile beraber Türk halkı tarafından seçilen yolda olması gerektiğini belirtmektedir.

Raks Eden Dil

Nihad Sami Banarlı bu makalesinde hoş kelimelerin raks edebileceği özelliği anlatmaya çalışılmıştır. Bu benzetmeden kast etmek istediği, güzel kelimelerin hayatımıza renk katacağı olarak yorumlanabilmektedir.

Yine Bir Dil Dramı

Nihad Sami Banarlı bu makalesinde ülkemizde dili özdeşleştireceğiz deyip de yıkmaya çalışanların olduğu belirtildi ve dili güzel konuşan bazı kişilerin başkaları tarafından gerici damgası yemesi de bu kısımda anlatılmıştır. Âşıkpaşa Zâde tarihinden bir örnek verilmiştir ve Son olarak da yine co’berin nasıl okunması gerektiği anlatılmış ve yanlış okuyan kişiler cahil olarak adlandırıldı.

El ve Sal Hikayesi

Yazar bu hikayesinde dil inkılabı üzerinde durmuştur. Sonrasında ise Türkçe kelimelere getirilmiş olan ‘’sel’’ ve ‘’sal’’ kelimeleri üzerinde durarak bunları tamamen uydurmacı kişiler tarafından uydurulduğunu söylemiştir. Türkçe’nin kaderinin ne olduğu ve başka kişilerin eline bırakılmayacağını da belirtir. Arapçadan dilimize gelmiş bazı hecelere karşı haksızlık yapıldığını söyler ve Milleti Millet yapan ve milleti kalkındırmanın temelinin dil olduğunu belirtir.

Hüzünlü Latifeler

Tüm kelimelerde yapılan sessiz ve sert harflerin dönüşmesini de ele almıştır. Ve aynı zamanda d harfinin t harfine dönüştürülerek kullanmasını yazar eleştirmiştir. Bunlarla alakalı örnekler vererek mutluluk sözü üzerinde de durarak eleştiriler yağdırmıştır.

Türkçenin Sırları Konusu

Nihad Sami Banarlı tarafından ele alınan Türkçenin Sırları konusu genel olarak Nihad Sami’nin edebiyat öğretmeni olmasından ortaya çıkmıştır. Nihad Sami Banarlı edebiyat tarihçisidir ve aynı zamanda Hürriyet gazetesinde köşe yazarlığı yapmıştır. Türkçenin Sırları ana düşünce aslında Türkçe dilinin ne kadar güzel bir dil olmasını anlatmaktadır.

  • Nihad Sami Banarlı sıkı bir Yahya Kemal hayranı olduğu için Türkçenin Sırları eserinde bundan izler görebiliriz. Kitabında, Yahya Kemal’in sözlerinden ve düşüncelerinden bahseder.
  • Türkçenin Sırları kitabı 1971 yılında yazılmıştır ve Türk dili ile ilgili yazılmış ders niteliğinde olan bir araştırma kitabı olmuştur.
  • Türkçe’nin tarih içinde kazandığı sesleri korumak amacıyla farklı bir imla kullanan yazar, öztürkçecilerin düşman olduğu uzun heceyi vazgeçilmez bir ses zenginliği olarak görmüştür. Nihad Sami Banarlı, bu eserinde Türkçe’nin aslında Arapça, Latince ve İngilizce gibi bir medeniyet ve imparatorluk dili olduğunu anlatmıştır.

Türkçenin Sırları İncelemesi

Türkçenin Sırları kitabında anlatılmak istenen aslında Türkçe dilinin sırlarını ortaya çıkartmaktır. Yıllarca büyük beğeni ve defalarca basılmıştır. Türkçenin Sırları incelemesi şu şekildedir,

  • İnsanların konuştuğu dile olan ilgisini arttırarak aslında Türkçe dilinin ne kadar güzel bir dil olduğu anlatılmıştır ve dili sevdirmiştir.
  • Nihad Sami Banarlı bu eseri yazmadan önce neyi hedeflemek istediğini şu şekilde anlatmaktadır. ‘’ Şu fani dünya zamanı içerisinde hiçbir şey aziz Türk çocuklarına Türk dilini öğretmek kadar güzel bir hizmet olamaz’’ demiştir.
  • Vatan çocuklarına bu milletin yaratmış olduğu ve dili yaşattığı ve dili bütün güzellikleri ile beraber yücelikleri ve incelikleri, güzel sesleriyle beraber öğretmek Nihad Sami Banarlı’nın hedefi olmuştur.
  • Türkçenin Sırları incelemesi genel olarak insanları hedefler ve insanları daha çok düşünen, anlayabilen ve duyan vatan insanları yetiştirmektir ve bunu kitapta çok güzel bir dil ile anlamaktayız.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir