Tütün Zamanı( Necati Cumalı) Özeti, Konusu ve İncelemesi

Tütün Zamanı konusu incelendiğinde; romandaki yaşananlar İzmir Urla’da tütün zamanı yaşanır. Babası Recep’in borçtan kurtulmak için Bekir ile beraber olmasını istediği Zeliş, bahçe komşuları Ali Onbaşı’nın oğlu Cemal’e sevdalanmıştır. Bekir’e hiç yüz vermeyen, onu sevmeyen Zeliş, onun kendisini kaçıracağını öğrenince sevgilisi ile beraber kaçar. Fakat iki yaren çok bir vakit geçmeden yakayı ele verirler. Zeliş’in yaşı büyük olmadığı için Cemal altı aya hüküm giyerse de sevgilisinden ayrılmak istemeyen kızın hali, olup biteni izleyen halkın araya girmesine ve Recep’e sataşmasına sebep olur. Böylece Recep davadan vazgeçecek, iki sevgili hayatlarını birleştireceklerdir.

Tütün Zamanı İnceleme

Tütün zamanı inceleme altında bir yazı yazacak olursak; bir aşk, aşkı için savaş romanı olan bu eser, pek çok okuyucunun başucu eseri olma özelliği taşımamaktadır. Aynı zamanda yazarın en sevilen, en gözde eseri olan bu kitap yazara şöhretin kapılarını da açmıştır diyebiliriz. Şuanda bile hala en çok satılan kitaplar arasında yerini alan ve bolca övgü alan bu eser, yazarın ustalık eseridir desek yeridir.

Tütün Zamanı, Necati Cumalı tarafından takvimler 1959 senesini gösterdiğinde okuyucunun beğenisine sunulan romanıdır. Roman yine aynı sene içinde Orhon M. Arıburnu’nun yönetmenliğinde sinemaya aktarılmıştır. Kitap 1971 senesinde “Zeliş” isimleri ile tekrar piyasalara sürülmüştür.

Tütün Zamanı Özeti

Tütün Zamanı özeti incelendiğinde İzmir şehrinin Urla civarlarında bir arazide temmuz sıcağı her tarafı sarmıştır. Zeliha, bağlı keçinin orada olmadığını görür ve annesine hemen yetiştirir. Annesi koşarak bağırmaya başlar ve bu esnada kasabanın kahvesinden kocası gelmiştir. Kocası sağlam bir ip almadığından keçi kaçabilmiştir ve şimdi bulunamamaktadır. Keçi, tarladan diğer tarafa varmış ve yakın bir komşunun arazisine gitmiştir. Tarlaya bakan Kadıovacıklı Ali Onbaşı ve ailesi keçiyi gördükleri gibi tutar. Ama Zeliha’ya hiçbir şekilde kızmazlar ve de bağırmazlar. Ali Onbaşı’nın oğlu Cemal, Zelilha’dan çok hoşlanmaktadır. Zeliha da bu konuşmadan sonra Cemal’i hiç kalbinden ayıramaz, artık ona sevdalanmıştır. Bu esnada Zeliha’nın yaşı evlenme dönemine gelmiştir. Zeliha’nın babası Recep, biricik kızını Bekir ile birleştirmek istemektedir. Bekir; evi, tarlası, hayvanları olan hali, vakti yerinden bir delikanlıdır. Zeliha’yı almak için Recep’e her türlü desteği de yapmaktadır. Anne ve babasının amacını anlayan Zeliha, Bekir gibi biriyle evlenmeyikabul etmek istemez ve bir yandan da çok üzülür.

Zaman geçmekte, Zeliha ve ailesi tütünleri toplamakta, devamlı arazide iş yapmaktadırlar. Zeliha ve Cemal birbirlerinden çok etkilenmişlerdir, birbirlerine deliler gibi aşık olmuşlardır. Günlerden bir zaman, Zeliha çeşmeden su doldururken Cemal ile denk gelir. Cemal, ona onu sevdiğini söylemek niyetindedir. Ama çok kızarır, utanır, dile getiremez, sadece şarkı mırıldanabilir. Zeliha da utangaç birisi olduğundan o da söyleyemez. Onları Zeliha’ya nice zamandır  aşık olan Yaşar görür. Yaşar, dışardan onların birbirlerine deliler gibi sevdalı olduklarını sezer. Gözlemecinin oğlu olan Yaşar, Zeliha onu sevmediği için acımasız bir plana karar kılar. Zeliha’yı hiç hoşlanmadığı Bekir ile birleştirmek ve Cemal ile evlenmemesi için elinden geleni ardına koymayacaktır.

Biraz zaman geçer ve temmuz sıcağı tütünlerin baya erken zamanda olgunlaşmasına sebep olmuştur. Recep’in ailesi sürekli meşgul oldukları ve yoğun bir şekilde çalıştıkları hâlde tütünlere yetişememektedir. Recep, bir desteğe ihtiyaçları olduğu fikrine kapılır. Bu esnada, Ali Onbaşı ile kelam ederken onunla anlaşmaya varırlar. Önce Ali Onbaşı’nın çocukları onlara desteğe gelecektir. Bunun hemen ardından ise onun çocukları Ali Onbaşı’ya desteğe gidecektir. Cemal’in kardeşleri Zelihaların arazisine desteğe gelmeye başlarlar. İki aile arasında özellikle Zeliha ve Cemal’in kız kardeşleri arasında kocaman bir arkadaşlık oluşur.

Bir gece, Ali Onbaşı evlerine komşularını, dostlarını davet eder. Zeliha, annesi ve Rabia da oraya varırlar. Evde koyu bir konuşmanın sonrasında türküler söylenmeye başlar. Herkes ayağa kalkar, türküye eşlik eder ve oyunlar oynar. Bu kalabalığı fırsat bilen Cemal ve Zeliha oradan ayrılır ve ıssız bir yerde birbirlerini ne zamandan beri sevdiklerini anlatırlar. Ama kısa zaman sonra olmadıkları fark edilir ve geri dönmek mecburiyetinde kalırlar. Zeliha’nın annesi kuşku duyar. Babası, annesinin de etkisiyle, tütün kalkınca Zeliha ile Bekir’in hayatlarını birleştirmesine karar verir. Tüm bunlar olup yaşanırken Zeliha ile Cemal arasındaki sevda alevlenmektedir ve aralarında mektuplaşmalar başlar. Olursa da bir aksilik çıkarsa beraber düşünmeden kaçacaklardır. Bu esnada Yaşar, her yerde Cemal’in Zeliha’yı kaçıracağı lafını etrafa yayar. Bekir, bunu duyunca çok celallenir. Zeliha’nın babası ile konuşarak kızı en kısa zamanda alıp götürmeye karar verir.

Tütünlerin kalkma vakti gelmiştir. Bu yayılan laflar artık her yeri sarmıştır. Zeliha ve Cemal, Bekir’in kaçırma planını duyarlar ve çok özenli davranırlar. Bekir’in kaçırma işlemi gerçekleşemez. Bunun üstüne Zeliha ve Cemal hemen kaçar. Hiç paraları yoktur ve geçim derdi onları korkutur. Boş bir eve sığınmak düşüncesi ile boş bir ev bulurlar. Ama yine de sevdalı çiftimiz burada da rahata eremez ve yakalanır, Cemal’in ceza alma riski bulunmaktadır. Bu esnada bir takım olaylar yaşanır ve Recep Celal’e dava açmaktan bir şekilde vazgeçer. Kızının mutluluğunu isteyen bir baba haline gelir ve iki sevgilinin arasından çekilir. İki aşık aşklarını doyunca yaşamaya başlarlar.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir