Üç Minik Serçem (Necati Cumalı) Özeti, Konusu ve İncelemesi

Üç minik serçem kitabı şehirleşmesinin yeni başladığı hayvanlarla ve doğa ile birlikte yaşamayı seven küçük bir kız çocuğunun hayat dolu maceralarını anlatan bir romandır.

Üç Minik Serçem Özeti

Sütçü ailesi ile birlikte Marmara Denizi’nin doğusunda ve İstanbul iline çok da uzak olmayan bir yerde yaşamaktadır. Bu ailenin iki çocukları büyümüş ve evlenmiştir. Ailenin yanında sadece Sonçiçek ismini verdikleri kızları kalmıştır. Sütçülerin kendilerine ait olan bu otlaklarda hayvanlar rahatça otlamaktadır. Bu aile tüm hayvanları kucaklamaktadır. Bu aileye ait otlaklarda bir seçenin ailesi yuva yapmıştır. Son Çiçek otlaklarda bulunan leylek ve serçe yuvalarına oldukça özen vermektedir. Son Çiçek onların zarar görmemesi adına elinden geleni yapmaktadır.

Son Çiçek’in Kınalı ve Sürmeli adında kedisi ve köpeği bulunmaktadır. Son Çiçek leylek ve serçe yuvalarını çok sevdiği nedeniyle kedisi ve kedisi yuvalara zarar vermemektedir. Son Çiçek bu güzel hayatın içerisinde büyümektedir. Son Çiçek’in bulunduğu bölgede değişiklikler olmaya başlamıştır. Bu durum birçok leyleğin yuvasız kalmasına sebep olmuştur. Etrafta bulunan leyleklerin ve serçelerin yuva yapmaları için tek kalan yer Son Çiçekler ’in tarlasıdır. Son Çiçek her yıl olduğu gibi göç etmiş olan leyleri çok güzel karşılamıştır.

Son Çiçeklerin evlerinin yakınlarına bir serçe habersizce yuva yapmıştır. Bay ve Bayan serçeler üç yumurtanın içerisinden yavrularının çıkmalarını beklemektedirler. İki yumurtanın içerisinde iki yavru serçe çıkmıştır ancak üçüncü yumurta çatlamamıştır. En sonunda üçüncü yumurtanın içerisinden de minik bir serçe dünyaya gelmiştir. Bay serçe yavru serçeleri beslemek için her gün tehlikeleri göze alarak besin bulmaktadır. Bir gün Bay serçe yuvaya geri dönmemiştir. Bayan serçeyi bu durum endişelendirmiştir ve Bay serçenin öldüğünü düşünmesine sebep olmuştur.

Bay serçe artık yuvaya geri dönmeyecektir. Bütün sorumluluk Bayan serçenin üzerine kalmıştır. Bayan serçe yavrularını doyurmak için elinden geleni yapmaktadır. Bayan serçe çok yiyecek bulmaktadır. İki büyük serçe yavruları küçük serçenin yemek yemesine engel olmaktadır. Küçük serçenin yemesi gerekenleri kendileri yemektedir. Bayan serçe bu durum karşısında iki büyük serçeye çok kızmıştır. Bu olaylardan sonra iyice kızmış olan iki büyük serçe bir gün minik serçeyi yuvadan düşerken kurtarmamıştırlar.

Son Çiçek mink serçeyi bulmuştur. Yuvaya dönen Bayan serçe minik serçeyi yuva da göremeyince çok üzülmüştür. Bayan serçe minik serçeyi aramamıştır. Son Çiçek minik serçeyi her şeyden çok sevmektedir. Minik serçe için pamuk bir yatak yapmıştır. Son Çiçek minik serçeye 10 gün kadar çok iyi bakmıştır. Minik serçe ile Son Çiçek çok iyi iki arkadaş olmuşturlar. Son Çiçek minik serçeye uçmayı öğretmiştir. Bir gün birlikte dışarıya çıkmıştırlar.  Minik serçe gelişimin tamamlamış ve güzelleşmiştir. Başka bir bay serçe minik serçe ile yuva kurmak istemektedir.

Bir gün bay serçe Son Çiçek’ten izin alarak minik serçeyi eşi olarak götürmüştür. Son Çiçek minik serçeyi çok sevmesine rağmen bu durumun çok doğal olduğunu düşünerek izin vermiştir. Son Çiçek’in babası baskılara dayanamayarak bulundukları evlerini ve otlaklarını satmıştır. Bulundukları bölge şehir olduğu için komşuları onların hayvanlarının kokularından dolayı rahatsız olmaktadırlar. Son Çiçek ve ilesi birkaç metre uzakta üç katlı bir ev satın alarak taşınmıştırlar. Son Çiçek bu yeni taşındıkları evde mimik serçeden gelecek bir haberi beklemektedir. Son Çiçek minik serçenin yaşayıp yaşamadığını bilmemektedir. Üç Minik Serçem kitabını kahramanları ve özellikleri;

Son Çiçek: Romandaki baş karakterdir. Sevimli, zeki ve duygusal olan bir kız çocuğudur.

Babası: Doğa ve hayvanları seven bir karakterdir.

Annesi: Çalışkan ve becerikli bir kadındır. Otuz yıl kadar evlidir.

Yeşim: Son Çiçek’in komşusu ve aynı zamanda okul arkadaşıdır.

Osman: Son Çiçek’in arkadaşıdır.

Leylek: Gömen kuştur. Son Çiçek’in evlerinin önündeki kavak ağacına yuva yapmıştır.

Üç Minik Serçem Özeti Son Çiçek ve üç minik serçe arasında geçen hikâyeden oluşmaktadır.

Üç Minik Serçem Konusu

Üç Minik Serçem konusu doğayı ve hayvanları çok seven Son Çiçek’in üç minik serçe ile olan dostluğunu anlatmaktadır.

Üç Minik Serçem İncelemesi

Üç Mink Serçem eseri Necati Cumalı’nın çocuklar için yazdığı tek romanıdır. 1989 senesinde Cumhuriyet Çağdaş Yayınlarında kitabın ilk olarak baskısı yapılmıştır. 1996 senesinde ise kitabın 6. Baskısı yapılmıştır. Aile İstanbul ‘da sütçülük yaparak geçimini sağlamaktadır. Sütçülükle geçimini sağlayan ailelerin evlerinin yanlarına tatil mekanları yapılmaya başlanmıştır. Yeni gelen insanlar bölgede bulunan hayvanlardan ve kokulardan rahatsız olmaktadır. Sütçü ailesini de alarak doğanın orta yerinde yer alan yeni bir bahçeli eve taşınarak mutlu hayatına devam etmiştir. Üç Minik Serçem incelemesi bu şekilde ifade edilmektedir.

Necati Cumalı, leyleklerin göç edişlerini, beslenme şekillerini, hayvanlar arasında kurulmuş olan deneği ve iş bölümünü başarılı bir şekilde anlatmıştır. Üç Minik Serçem kitabının dil ve anlatım özelliklerine baktığımızda çocuklara uygun olduğu görülmektedir. Eserin resimlerini Semih Poroy çizerek çocuk romanını daha da güzelleştirmiştir. Üç Minik Serçem kitabı kaç sayfa sorusunun cevabı 126 olarak verilmektedir. Üç Minik Serçem kitabı iki kısımdan oluşmaktadır. Bölümler içerisinde 12 adet alt bölüm bulunmaktadır. Eser Türk edebiyatının çocuk romanları arasında yer almaktadır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir