Ben Kirke Kitap Özeti

Madeline Miller tarafından 2019 yılının Eylül ayında yayınlanmış olan bu kitap, dünyada pek çok insan tarafından okundu ve son derece beğenildi. Yunan mitolojisi severlerin büyük bir ilgi ile okuyabileceği eserin detaylarına bakalım:

Kitabın Konusu

Son derece sürükleyici olan Ben Kirke eseri, Kirke’nin yapmış olduğu büyüler gibi okuyucusunu da etkisi altına almayı başaracaktır. Büyüleyici anlatımı ile bu değerli eser, kadın yaşamının sıradan ve bir o kadar da sıra dışı olan hikâyesini ele almaktadır. Güneş tanrısının bir kızı olan Kirke, ailesi ve çevredeki insanlar tarafından ne yazık ki sevilmemektedir. Son derece farklı olduğu için dışlanan Kirke, eserde tanrılara bile baş kaldırabilen güçlü bir yapıya sahip karakterdir. Özel yeteneklerinden haberi olmayan Kirke güçsüz ve çelimsiz bir haldeyken bile fani birini tanrıya çevirmek ve ölümsüz birini de canavara dönüştürmek gibi olayları gerçekleştiriyor. Tüm bunları var olmak için yapan Kirke, yaptığı büyüler sayesinde çeşitli cezalar alıyor. Zengin ve oldukça varlıklı babasının gösterişli saraylarından bile daha çok seviyor ceza olarak gönderildiği adayı. Adada bulunan insanlar ve hayvanlarla inanılmaz bağlar kuran Kirke, adaya gelen korsan ve insanlarla da uğraşmak zorunda kalıyor. Kendisine zarar veren insanları domuza çeviren Kirke, insanlara iyilik yapmamanın kendisi için faydalı olacağını anlıyor.

Kitabın Özeti

Günün birinde, güneş tanrısının evine bir kız doğan ve ismini Kirke koyarlar. Doğan bu kız ne annesine çeker ne de babasına, çünkü babası son derece güçlü bir insanken annesi de son derece acımasız ve güzle bir kadındır. Güneşi temsilen doğmuş olan bu kızı annesi asla sevmemiş ve son derece naif ve iyi kalp olan bu kız kimseye hayır diyemediği için kendi anne babası tarafından bile aşağılanmış, hor görülmüş ve ezilmiştir. Titan ırkına ait olan Kirke’nin sesi o kadar kötüdür ki, kimse onu istemiyor sesini duymaya tahammül edemiyordu. Güneş’i temsil edecek olan bu kızın sesinin sevilmemesinin sebebi ise, insan sesine sahip olmasıdır. Kirke, 20li yaşları geçene kadar hiç aşık olmaz. Hayatının epey sıkıcı olduğunu fark ettiği zamanlarda dışlanan bu titan kız, zamanla büyür ve özel yeteneklerini olduğunun farkına varır. Özel yeteneklerini fark eden Kirke, rakiplerine fena büyüler yaparak onları korkutur ve hatta tanrıları bile tehdit ederek büyüsünün gücünü herkese göstermeye çalışır. Kirke yaptığı büyüler yüzünden çoğu kez cezalandırılmış. Yaptığı büyüler yüzünden bir adaya hapsedilen Kirke, cezası üzerine bu adadan ayrılamayacaktı. Adaya uğrayan insanlara son derece iyi davranan Kirke, zamanla bu yaptığının yanlış bir davranış olduğunu anlar. Kirke farkında olmadan, erkek ve tanrıların öfkeleri altında işkenceler görüyordu. Kirke hapsolduğu adada yaşamına devam ederken, bir gün adaya bir gemiz yanaşır ve bu gemi Odysseia’nın gemisidir ve adadan ayrılan bu gemi Cadı Kirke’ye bir armağan bırakır. Romanın başkahramanı olan Kirke o kadar kompleksli bir varlıktır ki, aşırı pısırık biriyken çok güçlü bir kadına dönüşmesi de okuyucuları son derece erkiler.  Yakınlarının Kirke’yi sevmemesi, onun hakkında hep olumsuz söylemlerde bulunmaları, onu her zaman dışlamaları ne yazık ki Kirke’nin ölümüne sebep olmuştur. Çok bağlı olduğu ve inanılmaz çok sevdiği ölümlüleri bir daha göremeyecek olmak Kirke’yi üzüyordu. Ben Kirke romanı mitoloji seven bireylerin mutlaka okuması gereken, dünya çapında büyük beğeni almış bir kitaptır.

Kitabın Romanı Hakkında Bilgi

Ben Kirke eserini yazan Madeline Miller 1978 senesinde Boston’da dünyaya gelmiştir. Klasik eserler üzerine lisans ve yüksek lisans yapan ünlü yazar, pek çok dil bilmektedir. Yazmış olduğu eserleri pek çok dalda ödül alan Madeline Miller 2019 yılında yayımlamış olduğu Ben Kirke isimli kitabı ile de tüm dünyada büyük ses getirmeyi başarabilmiştir. Yazmış olduğu kitap ile New York Times kitabında en çok satanlar listesine giren yazarın değerli eseri, onun ne kadar başarılı bir yazar olduğunun da kanıtıdır. Yazar Madeline Miller Antik Yunan üzerine uzun yıllarca eğitim almış ve yine uzun yıllardır bu alanda ders veriyor, eserinin bu kadar beğenilmesi bu durumun sebebi olabilir. Yazarın başlıca eserleri Ben Kirke, Akhilleus’un Şarkısı, Circe: The İnterational No.1 Bestseller eserleridir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir