Bin Muhteşem Güneş Kitap Özeti

Yazar Hakkında

 Bin Muhteşem Güneş Khaled Hosseini tarafından kaleme alınmıştır. Afganistan doğumlu olan Khaled Hosseini Tacik asıllı ve doktordur. 1980 yılında ülkelerinde yaşadıkları sorunlar nedeni ile Kaliforniya’ya taşınan Khaled Hosseini burada liseden mezun oldu ve Santa Clara Üniversitesi Biyoloji Bölümünü bitirip ardında Kalifornia Üniversitesi Tıp Fakültesine gitti. 1993 yılında ise cerrah olarak göreve başladı. İlk romanını 2003 yılında yazdı ve ‘’Uçurtma Avcısı’’ adlı bu romanı çok beğenildi. Bu konuda beğeni kazanan ve başarılara imza atan Khaled Hosseini mesleğini bırakarak yazar olarak devam etmeye başladı. Marc Forsters tarafından sinemaya uyarlanarak bir kez daha ilgi çekti ve Oscar’a aday oldu. Uçurtma avcısı kitabını, Ve Dağlar Yankılandı ile Bin Muhteşem Güneş kitapları takip etti. Uçurma avcısından sonra en çok ilgiyi ise Bin Muhteşem Güneş adlı eseri gördü.

Bin Muhteşem Güneş Kitabı Özeti

Meryem evlilik dışı doğan talihsiz bir bebekti. Babası annesi ve Meryem’i kabul etmemiştir. Zorluk içinde annesi ile bir kulübede yaşayan Meryem bir gün babası ile görüşmeye karar verir. Babasının yanına gider fakat babası onu tersler ve geri yollar. Eve döndüğünde ise korkunç bir manzara ile karşılaşır. Psikolojik sıkıntılar çeken annesi artık olanlara dayanamaz ve kendisini asarak intihar eder. Bu olanların üzerine babası ile yaşamaya mecbur kalır fakat Meryem’i istemeyen babası Meyemden büyük olan 30larındaki bir adam ile evlendirir. Kısa bir süre sonra hamile olan Meryem bebeğini düşürür ve kocası ona karşı daha kötü davranmaya başlar.

Yaşı ilerleyen Meryem onca zamana rağmen bebeğinden dolayı suçlanmaya ve eşi tarafından hor görülmeye devam eder. Meryemin ise komşusu olan Leyla savaşta ailesini kaybeder ve Meryemlerle birlikte kalmaya başlar. Art niyetli olan Raşit, genç ve bekar bir kadınla bu şekilde aynı evde yaşamayacağını söyleyerek evlenmek ister. Leyla’nın ise sevdiği ve görüştüğü Tarık adından bir genç vardır ama kötü niyetli olan Raşit Leyla’yı Tarık’ın öldüğüne ikna ederek kendisi ile evlenmeye ikna eder.  Fakat olaylar bitmez çünkü Leyla Tarık’tan hamiledir ama bunu gizler. Leyla ile Meryem iyi anlaştıkları için ana kız gibi olurlar ve aralarından su sızmaz. Leyla’nın bir kızı olur ve adını Azize koyar ardından da Raşit’ten Zalmay isimli bir oğlu olur. Meryem, Azizeyi kendisi gibi görür ve onunla ayrı bir bağ kurar çünkü Azize de Meryem gibi evlilik dışı bir çocuktur. Bir zaman sonra bir gün Leyla Tarık’ı görür ve olanlara inanamaz onunla hemen konuşur, olanları anlatır. Zalmay ise bunu görür ve babası gelince babasına, annesini eve yabancı bir erkek aldığını söyler. Raşit ise Leylayı çok ağır bir şekilde dövmeye başlar bu sırada eline küreği alan Meryem Raşit’i öldürür ve Tarık, Leyla ve çocuklarını da alarak kaçmalarına yardım eder. Yaptıklarını da itiraf etmesinin üzerine asılarak idam edilir.

Bin Muhteşem Güneş Konusu

Bin Muhteşem Güneş, savaş halindeki bir ülkede yaşananları ve kadınların uğradığı zorbalığı ele almıştır. Yaşanan bu zor zamanlar içinde arada kalan ve haksızlığa uğrayan insanların aydınlığa çıkmak için verdikleri mücadeleden bahsedişmiş. Bu sırada da bir hayat son bulurken diğer bir hayatın ışığa ulaşmasını sağlamıştır.

Karakterler

Bin Muhteşem Güneş adlı kitabın karakter analizleri;

Meryem: Doğduğunda itibaren yüzü gülmemiş, güçlü bir kadın karakterdir. Yaşadığı ülke şartlarında evlilik dışı doğan bir çocuk olduğu için hor görülmüş ve trajik bir olay ile annesini küçük yaşta kaybetmiş. Bunun üstüne kötü bir insan olan Raşit ile evlendirilmiş ve büyük zorluklar yaşamıştır. Yaşadığı onca zorlukların üstüne Leyla ile tanışmış ve hayatında en azından güvenebileceği ve sevebileceği insanlar olmuştur. Fakat hayatlarındaki tek bir kötü adam her şeyin kötü gitmesine yetmiş ve Meryem’in ölümüne sebebiyet vermiştir.

Raşit: Babasının evlik dışı olan çocuğu Meryem’den kurtulmak için evlendirdiği ve Meryem’den yaşça büyük olan kötü bir karakter.  Meryem hayatındaki kötü insanlardan kurtulamaz ve babası tarafından başka bir kötü adama mahkum edilir. Bunun üzeri birçok kere şiddet görür. Kalpsiz ve kötü bir insan olan Raşit, Leyla adındaki genç bir kıza göz koyar ve türlü yalanlar ile onunla da evlenir.

Leyla: Savaşta ailesini kaybeden iyi niyetli bir kadındır. Yaşadığı olayları fırsat bilerek Raşit’in kandırması ile zorunlu bir evlilik yapar fakat sonun da Meryem sayesinde huzura kavuşur.

Tarık: Leyla’nın kızı Azize’nin babasıdır. Azize de ilk başlarda evlilik dışı bir çocuktur fakat Tarık’ın bu olanlardan haberi yoktur. Uzun bir süre öldü olarak bilinir fakat günün birinde gerçekler ortaya çıkar.

Azize: Leyla’nın Tarık’tan evlilik dışı olan kızıdır. Meryem ile çok yakın biri bağı vardır çünkü Meryem onu kendisine çok benzetmektedir ve her saniye üstüne titremektedir.

Zalmay: Leyla’nın Raşit’ten olan çocuğudur. Henüz küçük bir çocuk olsa da olayları henüz kavrayabilecek yaşta olmayışından dolayı yanlış şeyler yapmıştır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir