Bir Avuç Saçma Kitabı Kitap Özeti

Bir Avuç Saçma Kitabını yazan kişi Refik Halit Karay’dır. Bu kitap 1994 yılında basılmıştır. Kitapta genel olarak parça parça öyküler vardır. Parça şekilde 39 tane hikâye vardır. Bu hikayelerin ortak bir yön vermeye müsait bir zemin hazırlanmıştır.

Yazar hikâye de anlatmış olduğu öyküleri kendisi yaşıyormuş gibi belirtmektedir. Hikayelerin genel amacı okuyucuyu güldürmek ve alaycı bir tavırla hikayeleri anlatmaya çalışmıştır. Hikayeler çoğunlukla okuyucuya güldürücü ve düşündürücü olan öykülerdir.

Ama kitabın ismi üzerine de de belli olduğu gibi hikayeler biraz saçmadır. Kitap oldukça Sade bir dil içerir. Okuyucuyu anlamaya yönelik zorlaştırma yapılmamıştır. Kitapta birçok öykü bulunduğu için birçok karakter mevcuttur.

Ama asıl önemli mevzu ise hikayelerde anlatılan kişinin genel olarak yazarın ana karakter de olmasıdır. Yazar öykü içerisinde kendi duygu ve düşüncelerini katmıştır. Bazı şeyleri kendi yerine koyarak onları canlandırmaya çalışmıştır. Kitap isminden de anlaşılacağı üzere biraz öyküsel bakımdan bir kitaptır. Genel olarak ders verme amaçlıdır. Bu kitabı herkese önerebilirsiniz. Kitap okuyan kişinin yüzünde bir gülümseme oluşturabilecek bir kitaptır.

Hikayelerin betimleyici özelliklerinden faydalanarak hayal gücünün gelişmesinde büyük bir katkı sunabilecek bir kitaptır.

Kitabın Özeti

Kitap birçok öyküden oluştuğu için içerisinden birkaç tane öyküsünün özetini verebilirim.

Yazar kendine apartmanda oturan bir adamın yerine koymuştur. Bu adama bir kişi hediye bir kuzu veriyor. Bu adam da apartmanda oturduğu için apartman şartlarına göre kuzuyu iyi besleyemeyeceğini ve kuzu ile kuzuyu beslerken eziyet çekiciliğini düşünüyor. Böyle hediyelerin ancak düşmana verilmesi gerektiğini düşünüyor. Böylelikle hediye almış olduğu kuzuyu o da bir başkasına hediye ediyor.

Diğer bir hikaye ise su ve köpük bu öyküde ise büyük su birikintilerinden aşağıya doğru akması ile oluşan çağlayan şeklindeki su köpüklerinden bahsediyor. Köpüğün çalgılı kızlara çılgınca kurlar yapan etekli oyuncu kızlar olduğunu söylüyor. Suyu bunaltıcı bir gürültü içinde aşağıya akmasını yalancı bir akış olduğunu belirtiyor. Çağlayan bir sapkın bir azgın olarak görmesi ile beraber çapkın hakkında keşke bir an dursa ve donuverse diye düşünüyordu. Suyun başına geçip kendi kelimeleri ile akıl veriyordu. Sende uslanacaksın sen de duracaksın tarzında. Ama adam şöyle düşünüyordu bu sözlerini dinlemediğini aşağıya ırmağa Kucağına indiği vakit çağlayanında duracağını akıllanacağını düşünüyordu.

Kitap isminin hakkını gayet güzel taşıyor. Çünkü kitabın ismi de Bir Avuç Saçma olduğu için kitapta geçen öykülerde kişinin dünyasına göre şekil kazanıp karşısındaki kişiye ders verme amacıyla güdülerek yazılmıştır. Kitapta bulunan 39 tane hikaye kişiye hem bazı nesnelere insansal özellikleri kazandırıp hem de karşısındaki kişiye ders verici nitelikte olan öyküler içermektedir.

Kitapta bulunan birçok karakterler vasıtasıyla kitabı okuyan kişi her ölçüde farklı bir karakteri canlandırabileceğini kendini yerine koyabileceği vaziyetleri almasına sebep oluyor. Burada yazar aslında kitapta geçen bütün olaylarda başrolü kapmış şekildedir.

Hikayelerin her birinin farklı yaşamış olduğu olaylardan bahsetmiş gibi aktarmıştır. Ortak bir yönü vardır ki hepsini ortak bir paydada toplamaya çalışmasıdır. Yazar burada her bir öyküde karşısındaki kişiye ders verici nitelikte hem de gülümsemesine sebebiyet verecek öyküler yazmıştır. Öyküleri belki de kendisini yaşama olasılığı yüksek olabilir. Çünkü hikayeyi anlatırken bu olayları yaşayıp yaşama konusunda herhangi bir bilgi vermemiştir.

Anlattığı olaylar hem ders verici hem de öyküleyince birçok insana hitap edebilecek seviyede olabiliyor. Böylelikle Refik Halit Karay Bir Avuç Saçma kitabında insanlara bazı şeylerin öyküleştirerek daha kalıcı bir şekilde ders veriyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir