Bülbülü Öldürmek Kitap Özeti

1960 senesinde yayınlanan Bülbülü Öldürmek romanı, Haper Lee’nin Pulitzer ödülünü kazanmıştır. Haper Lee, Bülbülü Öldürmek isimli romanı dışında bir romanı daha bulunuyor. Yazar ne yazık ki, 2016 senesinde vefat etmiştir.

Kitabın Konusu

Kitapta yazarın kullandığı yalın ve anlaşılır dil ile adalet, eşitlik, özgürlük ve ırkçılık kavramları 9 yaşındaki bir çocuğun bakış açısından anlatılmakta. Romanı okurken, o dönemin sosyal, dinsel, siyasal durumu hakkında bilgi edinmek ile birlikte çocukların psikolojik ve davranışlar halleri hakkında bilgi edinmişte oluruz.

Karakterler

Scout Finich: Romanı anlatan şahıstır. Avukat olan babasıyla beraber abisiyle yaşar. Sürekli bir erkek çocuğu gibi davranır. Okuldaki erkek çocuklar ondan korkar. Yaşıtlarına göre insanı duyguları oldukça yüksek ve bir o kadar da hassas bir karakter yapısına sahip çocuk. Aşırı olgun ve zeki bir çocuktur. Okulu hiç sevmez.

Atticus Finich: Tom’un avukatlığını üstlenir. Adaletsizlik ve haksızlıklara karşı duyarlı bir birey. İnsanlara karşı her daim empatili olmamız gerektiğini baskılayan bir karakter.

Jem Finich: Atticus’un en büyük oğlu. Bir kaza sonucu kolu kırılır ve bu olay ile sol kolu, sağ koluna oran ile daha kısa kalır. Aşırı maceracı bir çocuktur. İnanılmaz cesaretli bir çocuktur.

Dill Harris: Scout’a pek çok konuda benzeyen kişidir Dill. Çok meraklı bir yapıya sahip ve öz babasını tanımadığı için eksik bir çocuktur.

Bob Radley ve Tom Robinson: Farklı ten renklerine sahip olmalarına rağmen birbirlerine inanılmaz benzerler. Yazar bu iki karakter üzerinde merhamet ve adaletin renk ve insani ön yargıların önüne geçebileceğini kanıtlar. Bob Radley, küçükken işlemiş olduğu bir suç sebebi ile ailesi tarafından kovulmuş. Tom, Mayella’ya taciz suçu ile itham edilir. Halbuki Tom yalnızca Mayella’ya yardımcı olmaya çalışıyor. Tom’un sol kolu felçlidir. Siyahi olması ile beraber kasabalı halkından fazla tepki alır.  Tom, muhafızlar tarafından öldürülür

Bayan Maudle: Eserin başkahramanlarındandır. Düşündüğünü asla çekinmeden dile getirebilen bir karakter. Finich ailesi ile köklü bir geçmişe sahip.

Bob Ewell: Siyahı insanlardan nefret eden saygısız bir karakter. Zalim, ırkçı bir kişilik. Bununla beraber, Tom Robinson’u suçlayarak onu hapse attırır. Maycom Count kişisinin gözünde kahraman olmak amacıdır.

Mayella: Bob’un kızı. Babası onu hep istismar eder. Evini geçindirmek ve kardeşlerine bakmak adına daima çalışır. Eğitimi yoktur. Bir tane bile arkadaşı olmayan yalnız ve inanılmaz mutsuz bir kız. Tom’u kendine tecavüz etmek ile suçlar.

Bayan Dubose: Huysuz bir yaşlı. Yoldan geçerken diama çocuklara bulaşır. İnsanlar onu sevmez, o da insanlarla sürekli tartışır.

Calpurnia: Aşırı şefkatli ve kibar bir karakter.

Kitabın Özeti

Romanın başkahramanı Scout kendisinden 4 yaş büyük ağabeyi Jem, babası Atticus ve aşçı Calpurnia ile beraber Alabama’da ki Maycom kasabasına hayatlarını sürdürmekteler. Ne yazık ki Scout henüz 2 yaşındayken annesi ölmüş. Annesini hatırlamayan Scout daima abisine sorarak annesi ile ilgili şeyler öğrenmekten hoşlanırdır. Avukat olan babası tecavüz suçu ile yargılanan Tom Robinson’u savunur. Bu durumla beraber halktan epey tepki alır babası ve çocuklar da okulda birçok lafı işitmek zorunda kalır. Scout çoğu zaman kendine hakim olmasa da babası her zaman onun sakin kalmasını ister. Haper Lee, yazmış olduğu romanında Scout’un okul hayatını tamamen toplumdaki farklılıkları gözler önüne sermeyi amaçlayarak yazar. Scout ve abisi  okulun kapanmasını çok seviyordu çünkü Dill işle çokça vakit geçirebileceklerdi. Gel zaman git zaman derken, sonunda dava zamanı gelmiş. Çocuklar da bu davaya katılmayı çok istiyor fakat Atticus’un itiraz etmesi üzerine çocuklar gizlice bu davaya gider. Nerdeyse kasabanın tümü bu davaya gelmişti. Kasaba halkı olayın bir siyahi davası olması sebebi ile böyle davalara yoğun ilgi gösterir ve asla peşini bırakmazlardı. Kasabalı halkı siyahileri hiç sevmez ve Tom’unda bu kasabaya bela olduğunu düşünürlerdi ve bu sebep ile onun en ağır cezaları almasını istiyorlardı. Derken dava başlar ve tanıklar dinler. Atticus’un iddiaları ile beraber Tom’un böyle bir suçlamayı yapmadığı belliydi ve bu bir iftiraydı. Tom ne kadar suçlu olmasa da hapis cezasına çarptırılmıştı. Tom biraz zaman geçtikten sonra, hapisten kaçmaya çalışırken öldürüldü. Kasabanın meydanında Cadılar Bayramı için bir gösteri düzenlenecekti. Scout’da jambon giyecekti. Jem Scout’u meydana götürecekti. Gösteri güzelce başlar ve biter ardından dönüş zamanı gelmiş.

Kitabın Yazarı Hakkında Bilgi

Bülbülü Öldürmek romanının yazarı 28 Nisan 1926 senesinde Amerika Birleşik Devletlerinde dünyaya gelmiştir. Haper Lee’nin yazmış olduğu eserler dünyanın her yerinde çok fazla rağbet görür. Haper Lee yazı yazmaya çok küçük yaşlarda başlar. Tarihsel olayları gerçekçi bir biçimde anlatmayı seven yazar, 19 şubat 2016 senesinde Amerika’da vefat etmiş. Yazarın birkaç romanı şunlardır: Scout’un kıyafeti sebebi ile ağaçların arasından, zifir karanlıkta ağır ağır yürümeye devam ediyorlardı. Tam bu esnada birden arkalarından tuhaf bir ses geldiğini ve de takip edildiklerini anladılar. Fakat karanlıktan hiçbir şey göremiyorlardı. Bu durumun ilkten bir şaka olduğunu, arkadaşlarının onlara şaka yaptığı sanmışlardı ancak öyle olmadığını anladılar ve birden hızlanmaya başladılar. Ne olduğunu anlayamadan birden birisi Jem’i çekti ve o an Jem çığlıklar atmaya başladı. Ardından bir kapışma sesi duyuldu fakat artık Jem’den ses gelmiyordu. Scout kendini zorlayarak sokak lambasının olduğu yöne doğru ulaştı ve bir adamın Jem’i Atticus’a doğru götürdüğünü gördü. O adamın öcü Radley olduğunu öğrenen Scout onu ilk defa görmüştü. Öcü Radley adeta hayatlarını kurtarmıştı. Ormanda onları öldürmek isteyen Bob Ewell bıçak göğsünde bir biçimde çoktan ölmüştü. Scout hemen Jem’in yanına koştu ve ne olduğunu anlamaya çalışırken ikisi de şaşkın şaşkın birbirine baktı.

  • Tespih Ağacının Gölgesinde
  • Bülbülü Öldürmek

Yazmış olduğumuz bu yazımızda Haper Lee’nin ölümsüz eserlerinden birisi olan Bülbülü Öldürmek adlı romana değindik. Roman kesinlikle okumaya değer bir romandır. İyi okumalar!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir