Cemile Kitap Özeti

Kitabın Konusu

Cemile, bir çocuğun ağzında anlatılan bir hikayedir. Aşk hikayelerinden biri olan Cemile kitabında, Cemile’nin kocası askerdir. Cemile ise Danyar’la birlikte yaşadığı yerden ayrılır.

Kitabın Özeti

Cemile oldukça güzel bir kızdır. Durumu iyi olan bir ailenin çocuğuyla evlenmiştir. Kocasının adı Sadık’tır. Fakat evlendiklerinden kısa bir zaman sonra Sadık savaş sebebinden dolayı cepheye gitmek zorunda kalır. Cemile evde kayınvalidesi ve kocasının küçük kardeşi ile kalır. Bu anlatılan hikâye de tam olarak Sadık’ın küçük kardeşinin ağzından anlatılmıştır.

Cemile bu durumdan şikayetçi olmaz ve durumu kabullenir. Oldukça hayat dolu bir kızdır. Küçük çocuk ise onu hayran hayran izler. Cemile onun hayatına sanki anlam katan bir insan haline gelmiştir.
Yaşadıkları yerdeki erkeklerin büyük bir kısmı askere girmek zorunda kalmıştır. Ama savaş alanına erzak taşınması için de yardıma ihtiyaç vardır. Bu yüzden kadınlardan yardım talep edilir. Cemile’nin kayınvalidesi ise bu duruma hiç sıcak bakmaz. Cemile, çocuğu da yanına alıp yardım edebileceğini belirtir. Sonra beraber erzak yardımına giderler. O zamanlarda savaştan yaralı bir şekilde gelmiş olan birisi vardır. Adı da Danyar’dır. Bu adam Cemile ve yanındaki çocuğa yardımcı olur.

Danyar, içine kapanık bir tiptir. Genellikle yalnız takılır ve pek muhabbet etmez. Cemile ise tam tersi enerji dolu, neşeli bir kızdır. Başlarda anlaşamaz gibi olurlar ama sonralardan durum değişir. Daha da yakınlaşmaya başlarlar. Çocuk bu duruma başlarda sert tepki verse de sonradan durumu anlamaya başlar. Hatta onların arasında olan bu ilişkiyi anlatmak için kâğıda yazar.

Cemile’nin kocası ise savaş sırasında yaralanmıştır. Hastaneye kaldırmışlardır. Yani kısa bir süre sonra kocası geri dönecektir. Bu durum Cemile ve Danyar’ı rahatsız etmeye başlar. Hatta Danyar, Cemile’nin onu terk edip gideceğini düşünür. Ama beklediği gibi olmaz ve Cemile aşkını ilan eder.
Bir gün Cemile ve Danyar kaçmaya karar verirler ve öyle de yaparlar. Cemile’nin kocası ise köye dönmüştür artık. Ama ortalık fena halde karışmıştır. Aramak için herkes Cemile ve Danyar’ın peşine düşer. Etrafta ararlar ama bir türlü nerede olduklarını bulamazlar.

Yazar ise kimseye bir şey söylemez. Olanları sadece izlemekle yetinir. Bir gün, Cemile ve Danyar’ı resmettiği kâğıdı görür abisi. Kardeşine kızar. Hiçbir şey söylemeden sadece resim yapmak ister. Cemile’ye olan aşkını bu şekilde ifade edebiliyordur. Sonralarda resim eğitimi almaya karar verir. Ressam olma yolunda emin adımlarla ilerliyordur. Ama Cemile’yi hiçbir zaman unutamaz.

Kitabın Ana Fikri

Kitapta anlatılan şey aslında sevginin engel tanımayacağıdır. İnsan sevdiği kişi için neyi isterse gözü başka bir şeyi görmeden onu yapmaya karar verir. Hayatında yapacağı tercihlerin yanlış ya da doğruluğu bile sevgiye verdiği önemle değişebilir. Engelleri aşmak için denenecek yollar bulmak ve sevginin peşinden gitmek gerektiği sonucunu çıkarabiliriz.

Kitapta Yer Alan Karakterler

Cemile: Enerji dolu bir kızdır. Sadık ile evlenir ama kocası ısa bir süre sonra cepheye gider. Sonradan Danyar ile tanışır ve ona âşık olur. Kocasını geride bırakıp beraber kaçarlar.

Sadık: Cemile ile evlendikten bir süre sonra savaştan ötürü askere gitmek zorunda kalır. Ama döndüğünde ise Cemile artık hayatında yoktur.

Danyar: Savaşta yaralanıp döndükten bir süre sonra Cemile ve yanındaki çocuğa yardım etmeye başlar. Cemile’ye âşık olur ve sonradan kaçarlar.
Sadık’ın Kardeşi: Evin en küçük çocuğudur. Cemile ile cepheye erzak yardımı yaparlar. Aslında ona aşıktır ama sesini çıkaramaz. Cemile’nin gidişine oldukça üzülür. Bu üzüntüsünü gidermek için resimler yapmaya başlar.

Kitabın Yazarı Hakkında Bilgi

Cengiz Aytmatov Kimdir?

Aytmatov, Kırgız asıllı bir yazardır. 12 Aralık 1928 yılında dünyaya gelmiştir. Moskova Üniversitesi’nde Edebiyat Fakültesi’ni okuyup bitirdi. Sonraki zamanlarda ise Sovyet Yazarlar Birliği içerisine kabul edildi. Kırgızistan bağımsız olduktan sonra da ülkesini temsil etti. Büyükelçilik görevi yapmıştır. Hayatı boyunca yazdığı eserle ise oldukça bilinir hale gelmiştir. Kırgız asıllı yazar 2008 yılında Almanya’da hayata veda etmiştir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir