Cengizhan Kitap Özeti

  1. Turhan Tan tarafından kaleme alınan “Cengizhan” eseri 2015 senesinde yayınlanmış ve tarih severlerin ilgisini çekebilmiştir. Akıcı bir dile sahip olan bu eser, okuyucuyu etkileyebilmeyi başarmış ve yayınlandığı günden bu yana da iyi bir rağbet görmüştür. Dilerseniz romanın detaylarını inceleyelim.

Kitabın Konusu

Yazar, yazmış olduğu diğer eserlerindeki gibi bu eserinde de savaş duygusunu güzel yansıtabilmiş. Tarihin coşkulu yanlarını akıcı bir biçimde kaleme alan yazar bu eserinde yüzyıllardır ismini unutturmayan Cengizhan’ın hayatı ve başarılarını detaylı bir biçimde konu edinmiş.

Kitabın Özeti

Yakışıklı genç, önünde duran endamlı manzarayı seyredip dalmıştı. Seyrettiği bu manzara ona kazanabileceği bir zaferin, yapılan birkaç hata ile kaybedilen zaferi anlatıyordu. Yapılan bu hata ise şiddetli gök gürültüleri ve yağmurun gücünden korkan askerlerin bir anlık nefis ile önlerinde duran nehre atlayarak savaşı sonlandırmaları biçiminde anlatılabilirdi. Hatırladıkları karşısında bir kez daha sinirlenen bu genç, cömert bir şekilde düşmana doğru yalnız başına hücum ederken en samimi olduğu ve güvendiği asker tarafından zorla savaş meydanından uzaklaştırılıp başka bir yere götürülür. Zaferle sonuçlanabilecek bu savaştan bir hiç uğruna çekilen ve inançları bakımından da tüm halkının adeta itaat ettiği Ulu Gökçe’nin savaş meydanında ardına bile bakmadan kaçışı, öfkesinin bir türlü bastıramasa da bu genç ne yazık ki daha büyük acılar yaşar. Yaşanan tüm bu olaylar üzerine köyüne geldiği vakit, kendinden çok sevdiği karısı Börta, ne yazık ki düşmanlar tarafından kaçırılmıştır. Bununla beraber annesini de Ulu Gökçe’nin babası ile aynı çadırda görmesi onu derinden yaralar.

Canından çok sevdiği karısını kurtarmak için yollara düşen bu genç, yaptığı sinsi planlar neticesinde düşman eşi Göncü Hatun’u kaçırabilmeyi başarır. Bununla beraber hanedanı bu kadın vesilesi ile kendisine bağlar. Yaşanan bazı olaylar sonrasında bu genç artık Cengiz ismi ile anılmaya başlar. Bir süre geçtikten sonra Börta köyüne hamile bir biçimde geri gelir ve karısının bir kadın kaçırdığını öğrenir ve ne yazık ki ona kavuşamaz. Bu esnada annesi ve Ulu Gökçe başa geçebilmenin yollarını arar.

Yaşanan olaylar ile beraber iyice akıllanan Cengizhan, çeşitli planlar yapar ve taktikler öğrenir. Canından çok sevdiği karısını hamile bir biçimde kabul eden Cengizhan, Göncü Hatun’uda kendisine eş ilan eder. Seneler ilerler ve Ulu Gökçe’ye olan nefreti iyice büyüyünce, Börta’nın oğluna Ulu Gökçe’yi öldürmesini söyler.

Tek gayesi tüm Türkleri bir araya getirmek olan Cengizhan, bu yolda elinden gelen her şeyi yapar ve karşısına çıkan engelleri de ortadan kaldırmayı başarır. Hayallerinin hepsini tek tek gerçekleştirmiş olan bu başarılı devlet adamı Cengizhan huzurlu bir biçimde hayata gözlerini yumar.

Hayatta iken dileği olan tüm Türkleri bir arada toplayan Cengizhan, düşmana karşı her zaman galip gelmiş, devlet topraklarını olabildiğince büyütmüş ve ismi ile de tüm dünyaya nam salmıştır. Türklüğe son derece önem veren Cengizhan, başarıları ile yüzyıllar geçse de hep anılacaktır.

Kitabın Yazarı Hakkında Bilgi

  1. Turhan Tan, 1885 yılında Diyarbakır’da doğdu. Lise hayatını İstanbul’da geçiren yazar, burada Arapça ve Farsça derler alarak konuşmasını geliştirmiştir. Üniversitede hukuk bölümünü okudu. Edebiyata merakı olduğundan dolayı, bu işle ilgilenen insanlarla arkadaş olmayı tercih etmiştir. Daha sonra 1911 yılında Üsküp Lisesi’nde Edebiyat öğretmenliği yaparak bildiklerini öğrencilerine aktarmıştır. Burada öğretmenlik yaptıktan sonra yazar olmak için İstanbul’a taşınmıştır. Kaleme aldığı yazıları çeşitli gazetelerde yayımlanma fırsatı bulmuştur. Yazdığı eserler ile başarıyı yakalayan M. Turhan Tan’ın eserleri başlıca şu şekilde sıralanabilir:

Romanları

  • Ali Maceralar
  • Cehennemden Selam
  • Sevinç Han
  • Gönülden Gönüle
  • Kadın Avcısı
  • Üç Ay Yatakta
  • Akından Akına
  • Cem Sultan
  • Timurlenk
  • Viyana Dönüşü
  • Osmanlı Rasputini Cinci Hoca
  • Hürrem Sultan, Saye Sultan, Devrilen Kazan, Cengiz Han

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir