Diriliş Neslinin Amentüsü – Sezai Karakoç Kitap Özeti

Diriliş Neslinin Amentüsü kitabı, İnsanlığın Dirilişi eseri ile bağlantılı bir şekilde yazılmıştır. Bu eser başlarda bir gazetede yayınlanmış ardından kitap haline getirilmiştir. İçerisinde metafiziğin de yer aldığı kitap 1975 ve 1976 yıllarında yayınlanmıştır.

Özeti

Diriliş Neslinin Amentüsü kitabının içerisinde yazarın hayal ettiği devlet anlatılır. Devlet erdemi esas alan ve doğruluk ile yönetilen bir devlettir. Devletin yönetim şekli, ihtiyaçları, halka düşen görevler ve nasıl yaratılacağına dair ince ayrıntılar kitapta yer alır. İslam ülkeleri içerisinde yaşamını sürdüren gençlere Diriliş Nesli ismini vermiştir.  Yeni gençlik davranışların nasıl olduğuna dair ipuçları verecektir. Kitap içerisinde de amaç gençlere bu şansı vermektir. Devlet İslamiyet’i esas alır ve İslamiyet içerisinde yer alan kurallar niteliğince karar alır. Dürüstlük ve İslamiyet’ten asla şaşmayacak olan bu devlette insanlar daha huzurlu olacaktır.

Yeni gençlik kültür çatışması içerisinde kendi benliğini koruyacaktır. İslamiyet inancındaki kişiler daima çağdaş düşüncelere sahip olmalıdır. Bu düşünce ile ilk İslamiyet inancını korumalı ve kültürünü kaybetmemelidir. Hayranlıklar batıya değil asıl İslamiyet’e olmalıdır. Kusursuz Müslüman olmak gereklidir, bunun için önce insan inanmalıdır. Kişi kendi iç dünyasına Müslüman olmalı ve bunu zamanla topluma yansıtmalıdır. Kendi içerisinde Müslüman olmayan kişiler asıl Müslümanlıktan uzak kişilerdir. İç dünya ile dini savaş verilmeli ve İslamiyet galip gelmelidir.

Her din farklı peygamber inancı ile gelişir. Ancak bunlar gerçekliğin yalnızca bir kısmıdır. Müslümanlar ise bütün peygamberlere karşı inançlarını yerinde tutarlar. Terör ve kapitalizm bu inanç biçiminde yer edinemez. Komünizm ve nihilizm gibi düşünceler de sistem içerisinde olmazlar. Diriliş Neslinin Amentüsü gerçekliğe erişme yolunda kişiye yol gösterici olacaktır. Düşünceler ve sosyal yaşam birleştirilmelidir, aynı inanç taşınmalıdır. Fikirler ve yaşam bağlamında aynı düşünceler ifade edilmelidir. Batı bilim ve sanatı örnek alınabilir ancak düşünceleri örnek alınmamalıdır. Peygamber yolunda ilerleyen gençler bu düşüncelerden uzak olacaktır. Savaş için somut materyallere ihtiyaç yoktur, bazen düşünceler savaşır. İslamiyet’i düşünceleri ile ele geçiren batı, onu içten yok edecektir. İnsanoğlu bu savaşa yenilmemeli ve içindeki İslamiyet’i dik tutmalıdır.

Bu devlet içerisinde fakir ve zengin kavramları ortadan kalkar, aynı tarzda bir hayat yaşarlar. Yıkıcı yönleri bulunan fikirler burada yer bulamaz. İnsanlar maddiyat ile boğuşmayacak çünkü işsiz olmaları devletin sorumluluğunda kalacaktır. Devlet herkese iş sağlama zorunluluğunda olacak ve herkes okuyacaktır. Sağlık ve temel ihtiyaçlar karşılanmak zorundadır, sade ama adil bir yaşam sürülecektir. Devletin yönetimini yapan kişilere istenilen eleştiriler yapılacak ve bunlar değerlendirilecektir. Saygı ve sevgi bağlamında bütün düzen ilerleyecektir.

Yazar Hakkında Bilgi

Sezai Karakoç eserlerinde daima Müslümanlığı savunmuştur. Eserlerinin içerisinde İslamiyet’in doğru yaşanması ve yayılması hakkında yazılar yer alır. Daima Müslümanlığı savunurken siyasette de yerini almıştır. Siyaset içerisinde de bu düşüncelerini açıkça dile getirmiştir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir