Don Kişot Kitap Özeti

Don Kişot’ un asıl mesleği askerliktir. 1571’de Türklerle yapılan bir savaş sonrasında Türklere karşı savaşan don Kişot sol elinin kaybetmiştir. 58 yaşında Don Kişot kitabının ilk bölümünü yazmıştır. Ardından 69 yaşına geldiğinde ise ikinci bölümünü yazmıştır. Don Kişot dünya edebiyatında önemli bir kitaptır. Öykü’den romana geçişin ilk adımı sayılır. Kervan Test Don Kişot da Roman kurucusu modern temsilcisi olmuştur. Bu eserinde Alaycı bir anlatımı ile anlatmış okuyan tarafından açık bir dille anlatıldığı için kolay kavranabilecek bir kitaptır.

 Kitabın Özeti

Asıl adı Quien Olan Don Kişot zayıf bekar bir insanmış. İspanya’nın maşa eyaletinde yaşamıştır. Zevk bakımından romantik çağların şövalyelerin yaşam öykülerini okumak ve bu öyküleri olan düşkünlüğü sayesinde biraz kafayı fırlatılmıştır. Çağların şövalyelik kurumunun yeniden canlanması gerektiğine inanırmış. Tutsak prensleri kurtarmak hainler cezalandırmak olan amacı ise onu diri tutar. Bu hayali üzerine don kişot artık Şövalye olmaya adım adım yaklaşmak idi. Unvanla bir Lord olarak verebilirdi.

Kafasında hayal ettiği büyük bir şaka gibi gözüken bir düşünceyi kurdu. Don Kişot rahatsız bir deli olduğunu anlayan Hancı ve diğer misafirleri de eğlendirerek mükemmel bir gösteri sunmasını ister. Oyunda sergilemiş oldu Üstün performanstan ötürü artık adı Don Kişot’ tur. Don Kişot hancı ile serüvenlere Yelken açmaya başlamıştır. Sasko onun artık silahşör niteliğindedir.

Şövalyeler bir kıza aşıktı. Anlatıldığı üzere okumuş olduğu kitaplar da böyle bir olay yaşamak istemiştir. Bu yüzden kaba bir köylü kızını kendisine sevgili olarak edinir. Don Kişot’ un macerasında ilk uğradığı yer değirmen ile savaşmasıdır. Savaşmasının asıl sebeplerinden bir tanesi kötülük yapılmış gibi insanlara karşı kötülük yapan Devlermiş gibi bakmasıdır.

Sasko engel olmaya çalışsa da yel değirmenlerine saldırır. Yel değirmenlerinin kanatları Don Kişot’u perişan eder. Bu darbeler onu akıllı biri olamaya itmez. Bir yerde Don Kişot Zincirlere vurulmuş kürek mahkumlarına rastlar onları Mazlum insanlar sanarak kurtarma savaşına girer. Bu savaştan Büyük bir galibiyet ile çıkar. Görmüş olduğu iki koyun sürüsünün birbirleri ile savaşmak üzere olan iki Ordu Sanması üzerine zayıf olan tarafa yardım eder. Diğer tarafa saldırır çobanlardan dayak yer. Yine de akıllanmaz başlarından daha pek çok olay geçmesini sonunda köye dönen Donkişot Samsa Karasu adındaki biri tedavi eder.

Donkişot kitabın sonunda ölür. Hastalığından kurtulmuştur. Anlaşılacağı üzere kendimize hayallere karşı çok fazla kaptırmamız gerekir. Hayallerin ötesinde yaşamış olduğumuz bir hayatı düşünmemiz bazen yanlış kararlar veya yanlış insanlarla arkadaşlık kurbanınıza sebebiyet verebilir. Hayal dünyamızı gerçek dünya ile ilgili bağlantısının belli bir noktada bırakılması hem bu dünya için hem de kafamızdaki kurmuş olduğumuz hayal dünyasının daha etkin bir şekilde faaliyette kalabilmesi için önemlidir.

Hayal dünyasında yaşayan bir insan gerçek hayatta çok fazla konsantrasyon olamayabilir. Bu yüzden hayal dünyamızı yeteri kadar beslemeli ve nereli bitireceğimizi bilmeliyiz.

Yazar Hakkında Bilgi 

Eylül 1547 yılında İspanya’da dünyaya gelmiş bir yazardır. Donkişot’u yazarak edebiyat hayatında oldukça popüler bir noktaya gelmesine sebebiyet olmuştur. Tiyatro eserleri sayesinde kısa süre içerisinde edebiyat alanında tanınmış bir yazar olarak kabul edilebilir. İspanyol edebiyatında vermiş olduğu büyük emeklerden dolayı Roman geleneğinin başlatılmasında önemli katkıları bulunur. 15 Eylül 1569 yılında Madrid’e bir olay sonrasında bu yazarın sol elinin kesilecek olması 10 yıl Sürgün edilecek olması İtalya’ya Bu yazarın gitme nedeni olabilir. 1571 yılında Osmanlı donanması ile İnebahtı Körfezi’nde yapılan savaşta yazar iki defa göğüs kısmında yara almıştır.

1575 ile 1580 yılları arasında Cezayir’de esir olarak yaşamıştır. Osmanlı donanmasının esaretinde bulunduğu süre zarfında 4 defa kaçmaya çalıştığı söylenir. Donkişot’u hapishanede kaleme almıştır. Eser dünyaya kendini tanıtmak için önemli bir etkisi vardır. Eserde kendi hayatı ile alay etmesi ve kahramanlarla aralarında birçok benzerlik olması yönünden aslında kitap Bir nevi kendisini anlatmaktadır. Donkişot dünyanın en çok okunan eserlerinden biri haline gelmesi bu yazarın dünya çapında bu okuyucu skalasına sahip olmasına sebep olabilir. Bu kitap yaklaşık olarak 38 dile çevrilmiştir. Dünyada en çok bilinen romanlar arasında yer alır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir