Ermiş Kitap Özeti

Ermiş” eseri 1923 senesinde, Halil Cibran tarafından yazılmış ve dünyanın pek çok yerinde beğenilerek okunan kitaplar arasında yerini alabilmiştir. Pek çok dile çevrilen bu kitap, ülkemizde de son derece okunan ve sevilen bir kitaptır. İnsanlığa doğru yol gösteren bir seçilmiş insan tarafından konusu oluşturulan bu eserin gelin detaylarına daha yakından bakalım.

Kitabın Konusu

Seçilmiş bir insan olan El Muhammed’in gitmiş olduğu bir şehirde insanlara verdiği güzel dersler, bilgiler ve nasihatler ile iyi bir insan olabilmeyi aşılaması üzerine dönen bu eserde ona ilk inanan öğrencisi El Mitra’nın, şehirden ayrılması üzerine El Muhammed için üzülmesi detaylı bir biçimde anlatılmıştır. Şiirsel bir düz yazı halinde yazılan bu eserde aşk, evlilik, çocuk, okul aklınıza gelecek her bir konu işlenmiştir. Eserde başkahraman insanı insana anlatmaya çalışır ve dünyanın daha güzel bir yer olabilmesi için güzel insan olmanın yararlarını söyler.

Kitabın Özeti

İncecik görünen “Ermiş” kitabının içinde aslında kocaman bir dünya yer alıyor, dünyanın pek çok yerinde büyük ilgi ile okunan bu kitabın özeti işte şu şekildedir: Romanın başkahramanı El Mustafa, bilginliği ile biliniyor. Yıllar önce gelmiş olduğu Orphalese şehrinde kendine inanan ve ona sonsuz bir saygı gösteren bireylere tüm bildiklerini büyük bir zevk ile anlatmış olan El Mustafa, El Mitra talebesini son derece seviyordur. Bunun nedeni ise kentte ona ilk insanın El Mitra olmasıdır. El Mustafa bu şehre geldiğinden beri, öğrencisi El Mitra onu hiç yalnız bırakmamış, sorgusuz sualsiz her daim ona inanmış ve hep destekçisi olmuştur. Günün birinde El Mustafa’nın bu şehirden gitmesi gerekir ve bu haberi alan öğrencisi El Mitra son derece derin bir hüzne kapılır. Bu şehirde görevini tamamlamış olduğunu bilen El Mustafa hem şehirden ayrılışına, hem de onu bu kadar destekleyen ve her zaman yanında olan öğrencisinin bu denli üzülmesi onu derinden etkilemiştir. Gitme günü gelip çatmıştır, şehrin yerlileri El Mustafa’ya soracak pek çok soru hazırlamış ve El Mustafa da gideceği gemiye binmeden evvel insanlığa dair pek çok önemli konuda soracak oldukları bu soruları yanıtlamaya başlar. El Mustafa’nın vermiş olduğu bu yanıtlar içerisinde hayata dair bilinmesi gereken en önemli detaylar, mutluluk nedir, mutluluğun sırrı nedir tüm bu önemli bilgiler yatar. Hayatın içinde pek çok şeye değinerek sormuş oldukları tüm yanıtları güzelce cevaplayan El Mustafa, bu şehirdeki son görevini de layığı ile yerine getirmiştir. Üzücü bir vedalaşma sonrasında El Mustafa gemiye biner ve yeni yolculuğuna atılır. Romanın başkahramanı olan El Mustafa, Orphalese şehrindeki insanlara hayata dair görüşlerini, zamanla yarışan, her din ve farklı yörelere ait insanlara seslenerek onlara iyi bir insan olabilmenin, mutluluğa erebilmenin yollarını düşündürücü bir nitelikte anlatmaya, aktarmaya çalışır. Kitabın içerisinde sık bir biçimde bazen aynı cümlelere denk gelebiliyorsunuz, yazan bu yazılar hayatınızın yönünü değiştirebilecek niteliktedir. Yaratılan evrenin güzelliğine, kıymetinin bilinmesine, insanları kırmadan hoşgörülü bir biçimde yaşayarak, dürüst bir insan olmanın güzelliklerine kadar pek çok bilgi veren El Muhammed bilgeliği ile dillere destan olmuştur.

Kitabın Yazarı Hakkında Bilgi

Amerika Birleşik Devletlerinde dünyaya gelen Halil Cibran aslen Lüblan’lıdır. İlköğretim yıllarını Lübnan’da tamamlayan Cibran, daha sonraki yıllarda Boston’a taşınmıştır. Arapçayı çok iyi bilen yazar, ilerleyen yıllarda tekrar Boston’a dönerek deneme türünde eserler vermeye ve bu eserlerini de çeşitli gazete ve dergilerde yayınlamaya başlar.  Yazar, yazmış olduğu eserleri ile tüm dünyaya ses getirmeyi başarabilmiştir. 1883 doğumlu olan Halil Cibran, “Ermiş” eserini, diğer eserlerinden hep ayrı tutmuştur. Bunun sebebi ise, daha önce yazmış olduğu tüm eserlerinde vermek istediği mesaj ve düşünceleri bu kitapta bir araya getirmiş olmasıdır. Bu kitap için aylarını verdiğini söyleyen yazar, her bir satırından emek fışkırdığını söylemiştir. Başucu kitabı olarak bilinen bu değerli eseri okuyan herkes, okumayanlara mutlaka tavsiye ediyor. 1931 senesinde Amerika Birleşik Devletlerinde hayata gözlerini yuman başarılı yazarın mezarı şuan Lübnan’dadır. Halil Cibran’ın yazmış olduğu yazılar şu şekilde ele alınabilir:

  • Ermiş
  • Gezgin
  • Kırık Kanatlar
  • Asi Ruhlar
  • Gözyaşı ve Kahkaha
  • Deli
  • Kum ve Köpük
  • Ermiş’in Bahçesi

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir